Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

24
Παρ, Μαρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το υπ' αριθμ. πρωτ. 1327/2022 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας, σχετικά με  τη διάθεση στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 69 στελεχών και από τους τρεις Κλάδους (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία), προκειμένου να συνδράμουν στην κάλυψη επιτακτικών αναγκών σε οδηγούς – συνοδούς λεωφορείων των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023, το ΚΚΕ με ερώτησή του δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, φέρνει το θέμα στη ΒτΕ, ως εξής:

                                                             ΕΡΩΤΗΣΗ

               Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Μεταφορά μαθητών σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) με έγγραφό της διαμαρτύρεται, αναδεικνύοντας το θέμα διάθεσης από το Υπουργείο Άμυνας, για μια ακόμα σχολική χρονιά, στρατιωτικού προσωπικού από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων για την κάλυψη αναγκών σε οδηγούς – συνοδούς λεωφορείων των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023.

   Πιο συγκεκριμένα, με ανακοίνωση τύπου το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει: «Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της διαρκούς κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοινώνει τη διάθεση στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 69 στελεχών και από τους τρεις Κλάδους (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία), προκειμένου να συνδράμουν στην κάλυψη επιτακτικών αναγκών σε οδηγούς – συνοδούς λεωφορείων των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, κατά το σχολικό έτος 2022 – 2023. Με μέριμνα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που διατίθενται από την έναρξη του σχολικού έτους, την 1 Σεπτεμβρίου έως την 23 Δεκεμβρίου 2022 (με δυνατότητα παράτασης έως το τέλος της σχολικής χρονιάς), εξασφαλίζουν την έγκαιρη και με ασφάλεια μεταφορά των παιδιών από και προς τις Σχολικές τους Μονάδες. Η δράση υλοποιείται σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Αττικής, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου.»

Είναι γνωστό ότι διαχρονικά η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση είναι ο "φτωχός συγγενής" του εκπαιδευτικού συστήματος. Η παγιωμένη αυτή κατάσταση αφορά την έλλειψη, τόσο δομών για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, όσο και του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Η δραματική μείωση του λαϊκού εισοδήματος, απόρροια της οικονομικής πολιτικής που ακολουθούν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, έχει φέρει σε απόγνωση τη λαϊκή οικογένεια που μεγαλώνει παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η μεταφορά των μαθητών που φοιτούν σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης καθίσταται ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, μέλος της οποίας είναι ένας τέτοιος μαθητής. Με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 67358/Ν4/2.6.2022 απόφασή της, η Υφυπουργός Παιδείας κατένειμε για τις παραπάνω Περιφέρειες (Αττικής, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Βορείου Αιγαίου) εβδομήντα τέσσερεις (74) θέσεις εποχικού προσωπικού ΔΕ Οδηγών και ΔΕ Συνοδών με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) και κατά κλάδο. Αντίστοιχα, τριάντα πέντε (35) θέσεις κλάδου ΔΕ οδηγών και τριάντα εννέα (39) θέσεις κλάδου ΔΕ συνοδών που εγκρίθηκαν με την με Αριθμό Πράξης 50/4-11-2021 Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για να στελεχώσουν σχολικά λεωφορεία ιδιοκτησιακού καθεστώτος και δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) σύμφωνα με το άρθρο 37 του ν. 3794/2009 (ΦΕΚ 156 Α΄).

Ωστόσο, η κυβέρνηση για να μπορεί να εξοικονομήσει κονδύλια από τη δαπάνη της για την πληρωμή των παραπάνω εργαζομένων και να τα χρησιμοποιήσει σε αλλότριους σκοπούς και σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, προτίμησε να χρησιμοποιήσει για μια ακόμη φορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ως το «απλήρωτο εργατικό δυναμικό».

Η χρησιμοποίηση ανθρώπων (στη συγκεκριμένη περίπτωση στρατιωτικών), η αποστολή των οποίων είναι η διαφύλαξη εθνικής κυριαρχίας, είναι προδήλως παράνομη, επικίνδυνη, προκλητική και έξω από κάθε λογική, αφού τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν διαθέτουν κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να αντιμετωπίζουν με παιδαγωγικό και επιστημονικό τρόπο τα θέματα που άπτονται της σωματικής και ψυχικής υγείας των μεταφερομένων, που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των δρομολογίων, αλλά ούτε και την κατά το νόμο απαραίτητη κάρτα αναλογικού ή ψηφιακού ταχογράφου οδηγού που να είναι σε ισχύ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

- Να δημιουργηθεί ενιαίο, δημόσιο σύστημα μεταφοράς των μαθητών, από κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες

- Να απεμπλακούν οι εξήντα εννιά (69) στρατιωτικοί που διατέθηκαν με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

- Να προσληφθούν κατάλληλα εκπαιδευμένοι οδηγοί και συνοδοί λεωφορείων των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης για την κάλυψη όλων των κενών

 

                                                   Οι Βουλευτές

                                              Παπαναστάσης Νίκος

                                                    Δελής Γιάννης

                                                   Κανέλλη Λιάνα

                                        Καραθανασόπουλος Νίκος

                                               Κομνηνάκα Μαρία

                                            Λαμπρούλης Γιώργος

                                               Μαρίνος Γιώργος

                                               Παφίλης Θανάσης