Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

24
Τετ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το υπ' αριθμ. πρωτ. 02/2022 έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑ.), σχετικά με τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στις νήσους Κω και Κάλυμνο, και την ερώτηση που κατέθεσαν επί του θέματος, βουλευτές του ΚΚΕ, στη ΒτΕ, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε ως εξής:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης, με θέμα «Προβλήματα με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στις νήσους Κω και Κάλυμνο αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), τα ακόλουθα:

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν την κάλυψη των αναγκών μετακίνησης του προσωπικού τους, με γνώμονα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει. Ειδικότερα, στο άρθρο 1 (παρ. 1) της ΥΑ Φ.800/23/88906/Σ.15217/11 Αυγ 21 (ΦΕΚ Β' 6003/20 Δεκ 21), καθορίζεται ότι στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), πλην των έφεδρων αξιωματικών, των δόκιμων έφεδρων αξιωματικών και των οπλιτών θητείας, που δεν έχει δηλώσει τη φρουρά που υπηρετεί ως τόπο προτίμησης και εφόσον ταξιδεύει με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων ημερών, χορηγείται μία φορά, μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, κατάσταση επιβίβασης (ΚΕ) μετ' επιστροφής για τόπο προορισμού της επιθυμίας του και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα πλην της αεροπορικής μετακίνησης. Στο άρθρο 1 (παρ. 3) της ίδιας Υπουργικής Απόφασης, καθορίζεται ότι, στους εφέδρους αξιωματικούς, τους δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς και τους οπλίτες θητείας χορηγείται, μία φορά κατά τη διάρκεια της θητείας τους και εφόσον ταξιδεύουν με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων ημερών, ΚΕ μετ' επιστροφής, για τόπο προορισμού της επιθυμίας τους και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα, πλην της αεροπορικής μετακίνησης. 

Επιπρόσθετα, το στρατιωτικό προσωπικό των νήσων Κω - Καλύμνου, δύναται να χρησιμοποιεί το δρομολόγιο Πειραιάς - Καβάλα, συνδυαστικά με τα δρομολόγια τουλάχιστον τριών (03) εταιρειών, που συνδέουν τις νήσους Κω και Κάλυμνο, με τις νήσους Πάτμο και Λέρο, οι οποίες αποτελούν ενδιάμεσους σταθμούς του υπόψη δρομολογίου. Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

                                                                      ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

                                                                       ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ