Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

20
Σαβ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το υπ' αριθμ. πρωτ. 1320/2022 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας, σχετικά με την χορήγηση άδειας για την διενέργεια γυναικολογικού ελέγχου, στις γυναίκες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και την ερώτηση που κατέθεσαν επί του θέματος, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, βουλευτές του ΚΚΕ, ο ΥΕΘΑ κ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απάντησε ως εξής:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης, με θέμα «Χορήγηση άδειας για ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 47 παρ.3α του ν.4674/2020 (Α’53), χορηγείται μία (1) ημέρα αδείας ετησίως, μετά αποδοχών, στις υπαλλήλους του Δημοσίου για ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, έπειτα από βεβαίωση του θεράποντος ιατρού. Το εν λόγω άρθρο αποτελεί τροποποίηση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (Ν.3528/2007) και αφορά στις πολιτικές διοικητικές υπαλλήλους του κράτους και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, και ως εκ τούτου, δεν έχει πεδίο εφαρμογής για το θήλυ στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Εντούτοις, δυνάμει του άρθρου 4 παρ.5 του ΠΔ 432/1983 (Α΄114), θεσμοθετήθηκε η ετήσια υγειονομική εξέταση των Στρατιωτικών, η οποία λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο στα στρατιωτικά νοσοκομεία (ΣΝ), και συγκεκριμένα, διενεργείται μία σειρά ιατρικών εξετάσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται ο γυναικολογικός έλεγχος για το θήλυ προσωπικό με ΡΑΡ τεστ και εξέταση μαστού.

Ειδικότερα, ως προς την ακολουθητέα διαδικασία, το κάθε στέλεχος λαμβάνει από το αρμόδιο τμήμα της Μονάδας του το Δελτίο Περιοδικής Υγειονομικής Εξέτασης, ενώ την ημέρα της εξέτασης δεν προσέρχεται στην υπηρεσία του, αλλά υποβάλλεται σε όλον τον προβλεπόμενο ιατρικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης και της γυναικολογικής εξέτασης για το θήλυ προσωπικό.

Κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι, η ημέρα διενέργειας της εν λόγω υγειονομικής εξέτασης δεν συνυπολογίζεται ως μία εκ των υφιστάμενων δικαιούμενων ετήσιων αδειών. Ανεξάρτητα δε από τον ετήσιο υγειονομικό έλεγχο, στο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ δύναται να διενεργείται οποιαδήποτε ιατρική εξέταση κατόπιν αίτησης του στελέχους, μέσω προγραμματισμένου ραντεβού, και παραπομπής του στα εξωτερικά ιατρεία του αρμόδιου ΣΝ. Εκ των ανωτέρω ευχερώς συνάγεται ότι, το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο, ως προς το θήλυ στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ, είναι επαρκές και εφάμιλλο της αντίστοιχης νομοθεσίας που τυγχάνει εφαρμογής στις πολιτικές υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν καθίσταται εφικτή η πλήρης και κατά τρόπο οριζόντιο εξομοίωση των αδειών του στρατιωτικού με του πολιτικού προσωπικού, λόγω της ειδικής εξουσιαστικής σχέσης των πρώτων με το κράτος, καθώς και των ιδιαίτερης φύσης υπηρεσιακών αναγκών.

                                                     ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

                                                      ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ