Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Πεμ, Μαρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το υπ' ριθμ. πρωτ. 1322/2022 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας, σχετικά με την διευκόλυνση γονέων για την μεταφορά των τέκνων τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και την ερώτηση που κατέθεσε επί του θέματος, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η ανεξάρτητη βουλευτής Ά Αθηνών κα Αγγελική Αδαμοπούλου, ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε ως εξής:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε η Βουλευτής κα Αγγελική Αδαμοπούλου, με θέμα «Αίτημα διευκόλυνσης γονέων κατά τη μεταφορά τέκνων από την ΠΟΕΣ», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Η εκτέλεση 24ωρων υπηρεσιών αποτελεί αυτοτελή και ειδική υποχρέωση του συνόλου του στρατιωτικού προσωπικού, πλην των ρητά εξαιρουμένων, η οποία απορρέει από την ιδιότητα και την ειδική εξουσιαστική σχέση των στελεχών με το κράτος, καθώς και την επιτακτική ανάγκη ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) σε 24ωρη βάση και ως εκ τούτου δεν συνιστά μια απλή μορφή υπερωριακής απασχόλησης.

Για το λόγο αυτό, από την ανωτέρω επιβάρυνση του προσωπικού λόγω εκτέλεσης υπηρεσίας κατοχυρώνεται θεσμικά το δικαίωμα λήψης μίας ημέρας απαλλαγής, ήτοι απουσίας του στελέχους από την εργασία του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Υπουργικής Απόφασης Φ.400/32/82424/Σ.343/2011 (Β΄1139), οι στρατιωτικοί που εκτελούν 24ωρη υπηρεσία διανυκτερεύσεως τις καθημερινές δικαιούνται απαλλαγής την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ενώ εκείνοι που εκτελούν την ως άνω υπηρεσία Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και επίσημες αργίες δικαιούνται απαλλαγής οποιασδήποτε ημέρας εντός της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και εύρυθμης λειτουργίας των ΕΔ, η Υπηρεσία δύναται να διευκολύνει τα στελέχη που έχουν ανήλικα τέκνα για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μεταφοράς τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημοτικά σχολεία, μέσω της διαφοροποίησης της ώρας προσέλευσης και αναχώρησης των υπόψη στελεχών, ενώ για την αναπλήρωση των ωρών απουσίας από την εργασία του προσωπικού δύναται, κατά περίπτωση, να λαμβάνει κατά την κρίση της τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να τηρείται απαρέγκλιτα το προβλεπόμενο από τη σχετική  νομοθεσία 40ωρο εργασίας εβδομαδιαίως, αλλά και να διασφαλίζεται επαρκώς η συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του θεσμού της οικογένειας.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι Διοικήσεις όλων των Κλιμακίων, έχοντας ως βασικό γνώμονα τις αρχές της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης, εφαρμόζουν απαρέγκλιτα το ανωτέρω θεσμικό πλαίσιο που αφορά, αφενός στο ωράριο εργασίας, και αφετέρου στη χορήγηση απαλλαγών μετά από εκτέλεση 24ωρης υπηρεσίας, χωρίς όμως να συγχέονται αμφότερα μεταξύ τους.

                                                          ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

                                                           ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ