Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

16
Τρι, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το υπ' αριθμ. πρωτ. 1480/2022 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας, που προήλθε από έγγραφα των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων Καλύμνου, Χίου και Λέσβου, σχετικά με την χορήγηση άδειας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, βουλευτές του ΚΚΕ, φέρνουν το θέμα στη ΒτΕ, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ερώτηση τους, ως εξής:

                                                               ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Χορήγηση άδειας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Οι Ενώσεις Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΛΕΣΒ.), Χίου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΧΙ.) και Καλύμνου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑ.), καθώς και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), με έγγραφά τους αναδεικνύουν το μικρό χρονικό διάστημα της ειδικής αδείας που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί (άντρες και γυναίκες) κατά τη διαδικασία της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, δηλαδή κατά τη διαδικασία της ωοληψίας και της εμβρυομεταφοράς. Η συγκεκριμένη άδεια δεν επαρκεί καθόσον ελλοχεύουν κίνδυνοι από τις συνεχείς μετακινήσεις ιδίως της γυναίκας στρατιωτικού, ειδικότερα για τα ζευγάρια που διαμένουν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει αναδείξει πολλές φορές το αντιδραστικό πλαίσιο για τις συνθήκες εργασίας και ζωής των νέων ζευγαριών, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, που τα αναγκάζει να αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας. Αυτά κρίνονται ως αποτελέσματα της πολιτικής της Ε.Ε και όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Τα μέτρα προστασίας της μητρότητας, η στήριξη της οικογένειας υπολογίζονται ως "κόστος" για το κράτος, αξιολογώντας τα ως εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτά είναι τα εμπόδια που βάζει η πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και λύνει τα χέρια της εργοδοσίας. Είναι ενδεικτικό ότι μέσω των αντιλαϊκών πολιτικών ζητούνται από τις εργαζόμενες διαβεβαιώσεις ότι δεν έχουν σκοπό στο άμεσο μέλλον να μείνουν έγκυες ως πρόκριμα πρόσληψης ή τις απολύουν μόλις μείνουν έγκυες. Επιπλέον απόρροια της ίδιας πολιτικής αποτελεί και η προώθηση όπως προβλέπει και ο  νόμος 4958/22 της "κρυοσυντήρησης ωραρίων για κοινωνικούς λόγους", ως λύση για την ανεμπόδιστη επαγγελματική ανέλιξή τους.

Το ΚΚΕ ανελλιπώς αναδεικνύει την κυριαρχία των ιδιωτικών μεγαθηρίων της ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγής (Ι.Υ.Α.). Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από τις 55 μονάδες μόλις 7 βρίσκονται σε δημόσια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα ζευγάρια να αναγκάζονται να ακριβοπληρώσουν τις αναγκαίες εξετάσεις και τα φάρμακα, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μικρό ποσοστό. Απροκάλυπτος στόχος αυτής της πολιτικής είναι η οικονομική ενίσχυση των σχετικών ιδιωτικών μονάδων σε βάρος τόσο της υγείας όσο και της δραματικής μείωσης του ήδη ισχνού μηνιάτικου των ασθενών.

Το ΚΚΕ έχει απαιτήσει τη λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης και προστασίας της μητρότητας, της ενίσχυσης των νέων ζευγαριών. Για πλήρη κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων του προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, του τοκετού, για γενναία κρατική χρηματοδότηση, για τη δημιουργία δημόσιων Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τραπεζών κρυοσυντήρησης, με όλο το αναγκαίο επιστημονικό δυναμικό και σύγχρονο εξοπλισμό.

Το ΚΚΕ στηρίζει το δίκαιο αίτημα της Π.Ο.Ε.Σ. και των  Ενώσεών της, οι οποίες ζητούν να αυξηθεί η ειδική άδεια που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί αμέσως μετά την γνωστοποίηση στην υπηρεσία της έναρξης διαδικασίας ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και συγκεκριμένα η γυναίκα στρατιωτικός, παίρνοντας υπόψη και την επικινδυνότητα της μετακίνησης προς τα νησιά. Η γυναίκα στρατιωτικός πρέπει να λαμβάνει ειδική άδεια είκοσι (20) ημερών από την εμβρυομεταφορά, αντί των δεκαπέντε (15) ημερών που λαμβάνει σήμερα, ενώ ο άντρας στρατιωτικός δέκα (10) ημερών, που να ξεκινά από την ημέρα της ωοληψίας, αντί των δύο (2) ημερών που λαμβάνει σήμερα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • - Η ενδιαφερόμενη να απαλλάσσεται για είκοσι (20) ημέρες από υπηρεσίες και ασκήσεις από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής μέχρι την ωοληψία.
  • - Να δικαιούται κατά την ημέρα της ωοληψίας ειδική άδεια απουσίας μίας (1) ημέρας.
  • - Να δικαιούται ειδική άδεια είκοσι (20) ημερών από την εμβρυομεταφορά;

- Στο άρρεν στρατιωτικό προσωπικό να χορηγείται δέκα (10) ημερών ειδική άδεια απουσίας που ξεκινούν την ημέρα της ωοληψίας;

 

                                                                                                Οι Βουλευτές                                                                                                                                                                                                       Παπαναστάσης Νίκος

                                                                                              Παφίλης Θανάσης