Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

18
Πεμ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το υπ' αριθμ. πρωτ. 1480/2022 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας, που προήλθε από έγγραφα των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων ΚαλύμνουΧίου και Λέσβου, σχετικά με την χορήγηση άδειας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, φέρνουν το θέμα στη ΒτΕ, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ερώτησή τους, ως εξής:

                               ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: «Διευκόλυνση των μελών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που καταφεύγουν στις τεχνικές της Ιατρικά Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής».

Η Ιατρικά Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΙΥΑ) ξεκίνησε πριν 35 χρόνια περίπου και συνεχώς εξελίσσεται. Αποτέλεσε μια πραγματική επανάσταση στο πρόβλημα της υπογονιμότητας και έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά. Στην Ελλάδα το εξαιρετικά ψηλό επίπεδο των επιστημόνων που ασχολούνται με το θέμα επιτρέπει στους οφελούμενους να προσπορισθούν τα ευεργετήματα της επιστήμης. Την ίδια στιγμή το δημογραφικό πρόβλημα στη πατρίδα μας είναι οξύτατο, ‘όπως φαίνεται από τα στατιστικά δεδομένα, και απειλεί κυριολεκτικά την ύπαρξη της κοινωνίας μας.

Η υποστήριξη της Πολιτείας τόσο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, όσο και στη διευκόλυνση της γονιμότητας πρέπει να είναι αμέριστη. Η υποστήριξη αυτή είναι επιτακτικό να εκφρασθεί και με την διευκόλυνση των υπογόνιμων ζευγαριών από πλευράς Πολιτείας. Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) καθώς και Ενώσεις Στρατιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων Λέσβου, Χίου και Καλύμνου με ανακοινώσεις τους επισημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο θέμα αυτό τα μέλη και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα όσοι υπηρετούν σε νησιά του Ανατολ. Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων ζητούν:

α. Με τη γνωστοποίηση στην υπηρεσία της έναρξης διαδικασίας ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η ενδιαφερόμενη: 1) απαλλάσσεται για είκοσι (20) ημέρες από υπηρεσίες και ασκήσεις από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής μέχρι την ωοληψία, 2) δικαιούται κατά την ημέρα της ωοληψίας ειδική άδεια απουσίας μίας (1) ημέρας, 3) δικαιούται ειδική άδεια είκοσι (20) ημερών από την εμβρυομεταφορά.

β. Στο άρρεν στρατιωτικό προσωπικό χορηγείται δέκα (10) ημερών ειδική άδεια απουσίας που ξεκινούν την ημέρα της ωοληψίας

Τούτων δοθέντων ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες ούτως ώστε να διευκολύνει τα μέλη και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που καταφεύγουν στις μεθόδους της ΙΥΑ.

2. Προτίθεται να υιοθετήσει τις ως άνω περιγραφείσες προτάσεις τους για τις απαιτούμενες και αναγκαίες αδειοδοτήσεις για το σκοπό αυτό

Οι ερωτώντες βουλευτές Μάρκου Κώστας Μιχαηλίδης Ανδρέας Αβραμάκης Ελευθέριος Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη Αλεξιάδης Τρύφων Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος Βαρεμένος Γεώργιος Βέττα Καλλιόπη Δρίτσας Θεόδωρος Ηγουμενίδης Νικόλαος Θραψανιώτης Μανόλης Καλαματιανός Διονύσης Κασιμάτη Νίνα Καφαντάρη Χαρά Μπουρνούς Ιωάννης Παπαηλιού Γεώργιος Πούλου Παναγιού Ραγκούσης Γιάννης Σαντορινιός Νεκτάριος Σκουρολιάκος Παναγιώτης Σκούφα Μπέττυ Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος Τσίπρας Γεώργιος Χαρίτου Δημήτριος