Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

19
Παρ, Απρ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ : Μέτρα Προστασίας Στρατιωτικού Προσωπικού από τον COVID-19 (Μάσκες Προστασίας)

α. Υπ΄ αριθμ. Δ1.α/Γ.Π.οικ.51352/14.8.2020 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών και Μετανάστευσης & Ασύλου [ΦΕΚ Β΄ 3430, «Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.50176/6.8.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β΄ 3330)»]

β. Το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1189/17.08.2020 έγγραφό μας

γ. Ερώτηση 8869/18.08.2020 της Βουλής των Ελλήνων

δ. Το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 498/30.08.2020 έγγραφο της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. (ΟΣΣ)

ε. Φ.900α/2669/17240/07 Σεπ 20/ΥΠΕΘΑ/ΓΝΠ/ΤΚΕ

στ. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 56435/15.09.2020 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών, Μετανάστευσης & Ασύλου, Υποδομών & Μεταφορών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής (ΦΕΚ Β΄ 3958, «Κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.»)

ζ. Φ.400/337/214671/Σ.6083/17 Σεπ 20/ΓΕΕΘΑ/Β1/ΤΠΣΠ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Μετά το (β) σχετικό και το αίτημα της Ομοσπονδίας μας για χορήγηση, με μέριμνα και έξοδα της Υπηρεσίας, της υποχρεωτικής πλέον, σύμφωνα με την (α) όμοια ΚΥΑ, χρήσης μη ιατρικής μάσκας προστασίας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού στο σύνολο της Επικράτειας, μεταξύ των οποίων και εντός στρατοπέδων, στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.), και σε όλες τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας και το (γ) σχετικό ερώτημα που κατέθεσε, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη ΒτΕ, το ΚΚΕ, με την (ε) όμοια απάντησή σας γνωστοποιήθηκε μεταξύ άλλων ότι, από την αρχή του έτους έχουν διατεθεί οι αναγκαίες πιστώσεις για την προμήθεια του αναγκαίου υγειονομικού υλικού και πραγματοποιείται ανελλιπώς ο ανεφοδιασμός των Μονάδων, Πολεμικών Πλοίων και Υπηρεσιών με τα απαραίτητα υλικά πρόληψης (γάντια, αντισηπτικό υγρό, μάσκες), ώστε αυτά να εξασφαλίζονται δωρεάν για το προσωπικό των ΕΔ, επιπλέον δε, διατίθενται στο στρατιωτικό προσωπικό ειδικά κυτία που περιέχουν τα ως άνω υλικά πρόληψης, ενώ συνεχίζεται η χορηγία σε αυτό μασκών και κατά συνέπεια οι Ένοπλες Δυνάμεις μερίμνησαν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης για την προμήθεια ικανής ποσότητας μασκών προστασίας και τη δωρεάν διάθεσή τους, τόσο στα στελέχη όσο και στους οπλίτες.

Ως στελέχη, που ενσυνείδητα θρέφουμε καλή πίστη στη Διοίκηση, επιτρέψτε μας να σας γνωρίσουμε ότι από την πραγματικότητα όπως τούτη διαδραματίζεται στις Μονάδες και γλαφυρά καταγγέλλεται από συναδέλφους μας, στις κατά τόπους Ενώσεις Στρατιωτικών, διαφαίνεται ότι η βούλησή σας, εκφρασθείσα δια της ως άνω απαντήσεώς σας, πέφτει θύμα πλάνης, εξαιτίας της λανθασμένης πληροφόρησης των συντακτών τους.

Σας πληροφορούμε ότι στα στελέχη ιδίως του ΣΞ, η χορηγία αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Οι όποιες χορηγίες γίνονται με το σταγονόμετρο και επιλεκτικά. Για την ακρίβεια, δεν κατέστη δυνατό να διαχωρίσουμε την κεντρική προσπάθεια του ΓΕΣ από την πρωτοβουλία των Διοικήσεων και των ιδιωτών, καθώς, οι λιγοστές μάσκες προστασίας που καταφθάνουν στα πρόσωπα των συναδέλφων μας είναι αγνώστου προέλευσης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των συναδέλφων μας που υπηρετούν στην Π.Ε.Ξάνθης, για τους οποίους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής τους, της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), αναγκάστηκε να απευθυνθεί με τη (δ) σχετική επιστολή της στον Όμιλο «Πλαστικά Θράκης», εργοστάσιο του οποίου δραστηριοποιείται στην Ξάνθη και κατασκευάζει μάσκες προστασίας, προκειμένου να τους χορηγηθεί - υπό τύπου δωρεάς - αριθμός αυτών.

Αδιάψευστος μάρτυρας, η από 09 Σεπ 20 μη υπηρεσιακή αναφορά Προέδρου Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας της Ομοσπονδίας μας προς τη Διοίκησή του, σύμφωνα με την οποία αιτείται τη χορήγηση μάσκας προστασίας, η οποία  μέχρι και σήμερα δεν του έχει χορηγηθεί, όπως και δεν έχει χορηγηθεί σε πλήθος συναδέλφων του, παρά τη σιγουριά που αποπνέει η (ε) σχετική απάντησή σας!

Πλέον των παραπάνω, με το (ζ) σχετικό, κατόπιν της (η) όμοιας και νέας ΚΥΑ που εντείνει και αυστηροποιεί τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορωνοϊού, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από το σύνολο του προσωπικού, σε όλους τους κλειστούς χώρους των στρατιωτικών Μονάδων – Υπηρεσιών.

Σε μία χρονική συγκυρία, όπου η χρήση προστατευτικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους της Ελληνικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων των δομών εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, γίνεται προφανές ότι η αγορά του υπόψη υλικού προστασίας πλήττει άμεσα τον οικονομικό προϋπολογισμό των οικογενειών μας, πόσο μάλλον, μετά την αστοχία της δωρεάν διάθεσης - ακατάλληλων διαστάσεων - μη ιατρικών μασκών προστασίας στα παιδιά μας.

Κατόπιν των παραπάνω, απευθύνουμε έκκληση στο πρόσωπό σας, προκειμένου η δωρεάν χορήγηση μασκών προστασίας στο σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού να λάβει σάρκα και οστά άμεσα, ώστε να μην αποτελεί ακόμα μία προσδοκία που θα καταγράψει η ιστορία. Παρακαλούμε δε, τους συντάκτες των απαντήσεών σας, πριν προχωρούν στην προώθησή των, να λαμβάνουν υπόψη πραγματικά δεδομένα και γεγονότα και όχι προσδοκίες ή ελπίδες.

ΠΟΕΣ 1363/2020 ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΑΣΚΕΣ by ΠΟ ΕΣ on Scribd