Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

16
Τρι, Απρ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Οικονομικά (Κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης)

ΣΧΕΤ. :   α. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1323/12.09.2022 έγγραφό μας

              β. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 343/12.09.2022 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.

     

  1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομίας, ενώ για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εισοδήματος, όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα, από κεφάλαιο, από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό.

 

  1. Σύμφωνα, εξάλλου, με τις διατάξεις του άρθρου καθιερώνεται ειδική εισφορά των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) πέραν των προβλεπομένων, υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων, η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου, ενώ για όσους υπαλλήλους του δεύτερου εδαφίου της προηγούμενης περίπτωσης δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΤΠΔΥ η εισφορά υπολογίζεται σε ένα τοις εκατό (1%) επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων, υπέρ του ΟΑΕΔ «, ενώ για το προσωπικό που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, η εισφορά αυτή αποδίδεται υπέρ των εν λόγω Ταμείων.

 

  1. Σας αποστέλλουμε, συνημμένως, το σχετικό έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.) με το οποίο εκφράζεται ο προβληματισμός σχετικά με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όσον αφορά την κατάργηση των ως άνω ειδικών εισφορών, καθόσον στις εξαγγελίες αυτές δεν συμπεριλήφθηκε η κατάργηση ή η μείωση έστω της έτερης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ύψους 2% από τις μικτές αποδοχές υπέρ της καταπολέμησης της ανεργίας.

 

  1. Η Ομοσπονδία μας όπως έχει τονίσει με το (α) σχετικό, δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθεί να αποτελούν αντικείμενο εξαγγελιών, από τις οποίες να είμαστε ικανοποιημένοι, τα αυτονόητα, η συμμόρφωση με το νόμο και η αποκατάσταση των αδικιών που η ίδια η Πολιτεία δημιουργεί.

 

  1. Παραμένοντας στη διάθεσή σας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία, θεωρούμε δεδομένη και εάν τούτο δεν ισχύει, παρακαλούμε για την αυτονόητη παρέμβασή σας, ώστε όταν και εφόσον υλοποιηθούν οι ως άνω εξαγγελίες, στην κατάργηση συμπεριληφθεί και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπέρ της καταπολέμησης της ανεργίας, ύψους 2% από τις μικτές αποδοχές των εν ενεργεία στρατιωτικών.