Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

24
Δευ, Ιουν

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

                                                                           ΥΠΟΜΝΗΜΑ 16ης-ΜΑΪ-2024

                                                   ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Π.Ο.Ε.Σ.

                                           ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

                                                        ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Επί του Σχεδίου νόμου με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις»

        Η Ομοσπονδία μας κατά το προηγούμενο διάστημα κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες για να αναδείξει διάφορα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των ΕΔ, όπως για παράδειγμα αυτό των αυξανόμενων παραιτήσεων, το οποίο, δυστυχώς, από την έξαρση στο Στόλο δείχνει να έχει μεταφερθεί στο σύνολο των ΕΔ, ως δείγμα της τεράστιας απογοήτευσης των στρατιωτικών, οι οποίοι βλέπουν ότι η μόνη «ρεαλιστική» λύση που τους απομένει είναι η φυγή.

        Την ίδιαν στιγμή, άλλα σοβαρά προβλήματα ανέκυπταν διαρκώς που έχρηζαν άμεσης ενασχόλησης και στην πλειοψηφία τους δείχνουν ότι αποτελούν μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού που ως κύριο στόχο έχει την ελαχιστοποίηση των δαπανών. Ενδεικτικά αναφέρουμε όσα έχουν προκύψει με τα στρατιωτικά νοσοκομεία και τα μετοχικά ταμεία. Μόνο που οι ΕΔ και το προσωπικό τους δεν είναι αριθμοί.

        Δυστυχώς, η Πολιτεία, όχι μόνο δεν κάνει το παραμικρό για να θεραπεύσει τα προβλήματα, αλλά επί της ουσίας δείχνει να εξωθεί το προσωπικό προς την κατεύθυνση των παραιτήσεων, διά της διαρκούς επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας και της διαιώνισης των αδικιών. Αντίστοιχα φαινόμενα  παρουσιάστηκαν και με τον υπό σχολιασμό νομοσχέδιο. Το άρθρο 69 του αρχικού σχεδίου (που τελικώς αποσύρθηκε όπως απαιτούσαμε τεκμηριωμένα) αποτελεί μόνο ένα ενδεικτικό παράδειγμα.

        Η έστω μερική υπαναχώρηση της Ηγεσίας στο θέμα της στέγασης μιας (προς ώρας ανύπαρκτης) ανώνυμης εταιρίας εις βάρος ενός Μετοχικού Ταμείου με ενέργειες τύπου «αποφασίζουμε και διατάζουμε», με την ταυτόχρονη απαλοιφή του όρου για άνευ αντιτίμου στέγαση έστω κι αν παραμένει ο όρος για «παραχώρηση», αποτελεί μια ακόμα, διπλή δικαίωση των προσπαθειών μας, οι οποίες βεβαίως δεν σταματούν εδώ.

        Το προσωπικό αισθάνεται ότι βρίσκεται υπό διαρκή επίθεση. Προέρχεται από μια μακρά περίοδο όπου συρρικνώθηκαν θεμελιώδη δικαιώματά του καθώς και η αγοραστική του δύναμη. Οι εργασιακές συνθήκες επιδεινώθηκαν, η μέριμνα βρέθηκε στο στόχαστρο, τα σταδιοδρομικά προβλήματα οξύνθηκαν. Ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνεται διαρκώς και το προσωπικό λιγοστεύει με διάφορους τρόπους. Η λύση σε αυτή την επικίνδυνη κατάσταση είναι μία: η παροχή ουσιαστικών κινήτρων, ώστε να καταστούν οι ΕΔ αφενός ξανά ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον για τις νέες και τους νέους, αλλά και, παράλληλα, να αποτρέψει το υφιστάμενο προσωπικό από την παραίτηση.

        Αντί για παροχή κινήτρων παραμονής, δυστυχώς θεσπίστηκαν μέτρα που λειτούργησαν ως κίνητρα για φυγή: απολύσεις για λόγους υγείας, περαιτέρω επιδείνωση οικονομικών όρων και συμπίεση μέριμνας, εκτόξευση της αυθαιρεσίας ένεκα των συνθηκών», πολυετής εγκλωβισμός στην παραμεθόριο και το Στόλο, αίσθημα απουσίας Δικαιοσύνης στις ενέργειες της Διοίκησης, επισφάλειες στην προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας του προσωπικού, ενίσχυση του παραλογισμού σε πολλά επίπεδα κλπ. Το χειρότερο όλων ήταν ότι όλα αυτά ονομάστηκαν παραπλανητικά ως «παροχές» και μέριμνα».

        Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το φιάσκο με την υπόθεση που ξεκίνησε ως «επίδομα Στόλου», κατακερματίστηκε σε πολλά «τίποτα» και ονομάστηκε «προσαύξηση», η οποία συνδέθηκε με το εισόδημα και λειτούργησε ως αιτία κατάργησης των αντίστοιχων αποζημιώσεων για εκτέλεση υπηρεσίας (όπως τα «πλεύσιμα»). Την ίδιαν στιγμή, υποτίθεται ότι δόθηκαν μισθολογικές «αυξήσεις», οι οποίες δεν πέτυχαν ούτε κατά διάνοια να επαναφέρουν τους μισθούς στα επίπεδα προ αιματηρών περικοπών του 2012.

        Ο αγώνας για να πείσουμε για την ποιοτική και ποσοτική σοβαρότητα του προβλήματος των παραιτήσεων, σε συνδυασμό με τον εμπαιγμό του προσωπικού που υπηρετεί στο Στόλο, ήταν ένας μοναχικός δρόμος. Την στιγμή που άλλοι συνδικαλιστικοί φορείς διέψευδαν δημόσια την ύπαρξη του προβλήματος (και κατά τα λοιπά κόπτονται για τα δικαιώματα των στρατιωτικών), ενώ παράλληλα πανηγύριζαν για τον κατακερματισμό του επιδόματος Στόλου, η Ομοσπονδία μας πέτυχε να πείσει για την αναγκαιότητα τροποποιήσεων επί της ΚΥΑ που προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις, κατ΄αρχάς με τη δημόσια αναγνώριση από πλευράς του κ. Υπουργού και στη συνέχεια με τη ρύθμιση που εισάγεται με το άρθρο 62 του παρόντος, το οποίο ωστόσο εμπεριέχει ένα ιδιαίτερα σοβαρό, θεωρούμε τυπογραφικό, λάθος που εγκυμονεί τον κίνδυνο να τη μετατρέψει σε ακόμα μεγαλύτερο φιάσκο εάν δεν διορθωθεί άμεσα και με ρητή αναφορά.

        Το γεγονός ότι για να υπάρξει παραδοχή του προβλήματος έπρεπε να έχει μεσολαβήσει η δραματική αύξηση των παραιτήσεων, ιδίως στο Στόλο, προφανώς δεν μας επιτρέπει να πανηγυρίσουμε μια κατά τα λοιπά τεράστια επιτυχία, καθ’ όσον η ΚΥΑ επί της ουσίας αλλάζει εκ βάθρων, αν και με χαρακτηριστική καθυστέρηση 17 μηνών, προκειμένου να διορθωθεί μια μέγιστη αδικία που δημιουργήθηκε εν γνώσει της Ηγεσίας για τα αποτελέσματα της οποίας είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως. Ωστόσο, είναι προφανές ότι για να σταματήσει το κύμα των παραιτήσεων απαιτείται κάτι πολύ περισσότερο από μια αύξηση στα «πλεύσιμα» που προς ώρας παραμένει σε επίπεδο υποσχέσεων. Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά αδυνατούμε να εντοπίσουμε την ύπαρξη βούλησης προς την κατεύθυνση της επαγγελματικής αναγνώρισης και εξυπακούεται ότι ευελπιστούμε να διαψευστούμε ευχάριστα.

        Η αδυναμία να καταστεί συνειδητή από την Ηγεσία η πλήρης έκταση ενός πολύ μεγαλύτερου, συνολικού προβλήματος, μόνο μέρος του οποίου είναι η αποζημίωση των πλευσίμων και μόνο ένα από τα αποτελέσματα οι αυξανόμενες παραιτήσεις, αποτελεί από μόνο του μεγαλύτερο πρόβλημα που, δυστυχώς, αποδεικνύεται από το υπό σχολιασμό νομοσχέδιο, όχι μόνο για όσα περιέχει, αλλά κυρίως για όσα δεν περιέχει.

        Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστικά που κρίνονται για τη συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτικών κατά βάσιν αρνητικά. Προ λίγων μηνών είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ έγγραφο με τίτλο «Ανάπτυξη Οδικών Χαρτών στο Πλαίσιο Προώθησης Παρεμβάσεων του ΥΠΕΘΑ». Έχουμε ήδη σχολιάσει σημαντικό μέρος αυτών των παρεμβάσεων, οι οποίες στο σύνολό τους έχουν ιδιαίτερα δυσμενές πρόσημο. Στο νομοσχέδιο υφίστανται διατάξεις που είναι ξεκάθαρα εναρμονισμένες με τους «Οδικούς Χάρτες», γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν βρισκόμαστε προ πυλών ενός νέου εργασιακού μεσαίωνα, αλλά είμαστε ήδη εντός. Οι μαζικές παραιτήσεις προκειμένου τα στελέχη να κατοχυρώσουν ή να περισώσουν ό,τι προλάβουν, δεν είναι τωρινό φαινόμενο.

        Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ένα παράδειγμα: ποιο στέλεχος με ειδίκευση Πληροφορικής θα δεχθεί να δαπανήσει ένα ιδιαίτερα υπολογίσιμο ποσόν και να τεθεί διαθέσιμο σε μεταθέσεις ανά την επικράτεια και να αλλάξει συνολικά την καθημερινότητά του, όταν απλώς θα μπορεί να παραιτηθεί και να εργαστεί σε μια ιδιωτική εταιρία με το ίδιο αντικείμενο; Άραγε πόσο διαφέρει αυτό από τις παραιτήσεις στο ΠΝ για εργασία στο εμπορικό ναυτικό υπό καλύτερους όρους και προϋποθέσεις, ή οι παραιτήσεις ιπταμένου προσωπικού για εργασία σε αντίστοιχα πεδία με πολύ μεγαλύτερες απολαβές; Προ δεκαετίας οι παραιτήσεις υποβάλλονταν για την κατοχύρωση της 25ετίας και για το εφάπαξ βοήθημα, πλέον υποβάλλονται για τον απεγκλωβισμό από ένα αρρωστημένο και τοξικό εργασιακό κλίμα κλπ. Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες και τα νερά έχουν πάψει προ πολλού να είναι ήρεμα. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

        Το παρόν Υπόμνημα συνοδεύεται από δύο (2) Παραρτήματα:

              α.   Στο πρώτο παράρτημα («Α») σχολιάζονται κατά το μέτρο του δυνατού άρθρα του νομοσχεδίου. Προς την κατεύθυνση αυτή επισυνάπτεται το υπ’ αριθμ. πρωτ. 591/2024 έγγραφό μας που εμπεριέχει το συνολικό σχολιασμό μας ως προς το σχέδιο νόμου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Σε γενικές γραμμές τα κυριότερα αρνητικά σημεία του κατατεθέντος νομοσχεδίου συμπυκνώνονται στους εξής άξονες, επί των οποίων υποβάλουμε τεκμηριωμένες προτάσεις:

 • Διαμορφώνονται οι βάσεις για την αφαίμαξη της περιουσίας των ΜΤ των ΕΔ, η οποία θα έρθει με το μανδύα της προόδου που υποτίθεται ότι θα φέρει η ίδρυση της ανώνυμης εταιρίας ΕΛΚΑΚ.
 • Επιχειρείται ουσιαστικό πλήγμα στη φύση των ΑΣΣΥ με προφανή σκοπό την κατάργησή τους διά της ουσιώδους υποβάθμισης. Για μια ακόμα φορα συγχέεται η πραγματικότητα (της κατάστασης των ΑΣΣΥ) με ανεκπλήρωτες επιδιώξεις. Στο βάθος ήδη αχνοφαίνεται η «λύση» του Σώματος Υπαξιωματικών, η οποία θα μας βρει απέναντι όπως και στο παρελθόν.
 • Προκαλείται μια ιδιαίτερα στενή σε βαθμό παρερμηνείας σχέση ανάμεσα στην ΕΛΚΑΚ ΑΕ και τους στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων των ΑΣΕΙ.
 • Ισοπεδώνονται τα κριτήρια προαγωγής, αφού, πιθανώς για πρώτη φορά στην Ιστορία, είτε ένα στέλεχος υπηρετεί στο Στόλο, είτε στην παραμεθόριο, είτε στη συγκεκριμένη ανώνυμη εταιρία στο Κέντρο της Αθήνας, θα έχει την ίδια αντιμετώπιση σε επίπεδο σταδιοδρομίας. Ο σχεδιασμός αυτός δεν μπορεί να εκληφθεί ως τυχαίος.
 • Οι ΕΔ μετατρέπονται σε δεξαμενή διάθεσης εργαζομένων, στο πνεύμα της γενικότερης απασχόλησης των στρατιωτικών σε κάθε πιθανό κενό του κρατικού μηχανισμού, προέκταση που, πλέον, θα συμπεριλαμβάνει και ανώνυμες εταιρίες. Παράλληλα, θεσμοθετείται, υπό το πέπλο του ακαδημαϊκού κύρους, η δωρεάν εργασία υπό τον ελκυστικό όρο της «έρευνας και ανάπτυξης», τα δικαιώματα επί των οποίων θα διαχειρίζεται η Εταιρία.
 • Στο ίδιο πνεύμα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο συσχετισμός της αναβάθμισης των ΑΣΕΙ με την έρευνα και ανάπτυξης που θα εκπροσωπεί η εταιρία αυτή.
 • Η μεθόδευση για το Κοινό Σώμα Πληροφορικής φοβούμαστε ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε αύξηση των παραιτήσεων. Η στελέχωση του Κοινού Σώματος θα έπρεπε να ξεκινάει εφεξής.
 • Θεσπίζεται το πρώτο βήμα για να οδηγηθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία σε οικονομικό στραγγαλισμό διά της δια διαγραφής χρεών του ΕΟΠΥΥ προς αυτά. Παράλληλα δεν αποσαφηνίζεται γιατί και με ποιον τρόπο εξαιρείται το ΝΙΜΤΣ από τη διαγραφή αυτή των χρεών και τι συνεπάγεται η εξαίρεση αυτή. Σε μια εποχή που διαφημίζονται οι υποτιθέμενες επιτυχίες του οικονομικού επιτελείου αδυνατούμε να εντοπίσουμε τους λόγους της ύπαρξης μιας ρύθμισης που διαγράφει χρέη.
 • Για μια ακόμα φορά επιχειρείται να κατοχυρωθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα δίχως υποχρέωση επιστροφής ποσά που έχει καταβάλει το προσωπικό στο πλαίσιο της «προσαύξησης» στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας.
 • Η αδικία προς το ΠΝ επιλύεται μόνο μερικώς, με το κυρίως πρόβλημα να παραμένει και μεγάλο μέρος του, επίσης, θιγόμενου προσωπικού να μένει εκτός ρύθμισης.

              β.   Στο δεύτερο παράρτημα («Β»), υποβάλλονται προτάσεις πέραν των υφιστάμενων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου και πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΘΑ, που κρίνουμε ότι όφειλαν να έχουν συμπεριληφθεί και είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ηγεσία θα αντιληφθεί τη σπουδαιότητά τους. Αυτές επεκτείνονται στους άξονες της σταδιοδρομίας, της μέριμνας, της εκπαίδευσης και της αποκατάστασης υφιστάμενων αδικιών. Δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι, σε ένα σχέδιο νόμου που ασχολείται έως και με την υλοτομία ή το σύστημα αναδοχής φάρων, δεν βρέθηκε χώρος για να επιλυθούν χρονίζοντα, πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία οφείλονται σε εσφαλμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες ή παραλείψεις της Πολιτείας οι οποίες έχουν αφήσει διαχρονικό, δυσμενές πρόσημο. Πιο συγκεκριμένα με τις προτάσεις μας επιλύονται οριστικά προβλήματα όπως:

 • Το μείζον θέμα των αποστρατειών των ΕΠΟΠ λόγω πρόωρης κατάληψης ηλικιακών ορίων.
 • Η σταδιοδρομική αδικία εις βάρος όλων των τάξεων ΑΣΣΥ από το 1994 κι έπειτα, συμπεριλαμβανομένης της αδικίας εις βάρος των Αξιωματικών ειδικών καταστάσεων.
 • Σταδιοδρομικά προβλήματα που αφορούν στους ΕΜΘ και στους ΕΠΟΠ.
 • Οικονομικά ζητήματα που αφορούν στους ΕΜΘ (επιστροφή 2% και επίλυση προβλήματος μισθολογικού κλιμακίου).
 • Η μείζονα αδικία εις βάρος των ΑΣΣΥ, οι οποίες καθίστανται υποδεέστερες ακόμα και από ιδιωτικά κολλέγια.
 • Οι απολύσεις για λόγους υγείας.
 • Αδικίες οικονομικής φύσεως (επίδομα παραμεθορίου, διαγραφή αποστρατευομένων, επέκταση υπερωριακής αποζημίωσης στις ΕΔ κλπ).
 • Θέματα μέριμνας και στήριξης οικογενειών.
 • Ενίσχυση διαφάνειας στο ΔΣ του ΜΤΣ

        Εν ολίγοις, τα προβλήματα του σχεδίου νόμου χωρίζονται και σχολιάζονται σε δύο κεντρικούς άξονες: πρώτον στα όσα (νέα) προβλήματα προκαλεί και δεύτερον, στα όσα (υφιστάμενα / χρονίζοντα) δεν επιλύει. Αμφότερα είναι πάρα πολύ σοβαρά και κρίσιμα, με ιδιαίτερα δυσμενείς επιδράσεις εις βάρος του προσωπικού, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε ψυχικό επίπεδο.

        Εν όψει πρόσθετων νομοθετημάτων που είμαστε βέβαιοι ότι θα κατατεθούν το προσεχές διάστημα στο πλαίσιο της υλοποίησης των «Οδικών Χαρτών», κρούουμε με αγωνία για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου, για την κατάσταση στην οποίαν έχει περιέλθει το προσωπικό. Μια κατάσταση, στην οποίαν δεν μπορεί να κάνει άλλη υπομονή. Όταν από πρόσφατα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ μετά τη γειτονική Βουλγαρία σε επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αλλά εξακολουθούμε να διαβάζουμε για υποτιθέμενα οικονομικά θαύματα, εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε τους λόγους για τους οποίους η «υπομονή» δεν μπορεί να αποτελέσει ανταλλάξιμο νόμισμα για την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα.

        Ευελπιστούμε ότι οι εύλογες αγωνίες μας θα γίνουν, επιτέλους, αντιληπτές από την Πολιτεία. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο με την αποδοχή των δίκαιων και τεκμηριωμένων αιτημάτων μας.

        Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

Μεθενίτης Δημήτριος

Τσακαλάκης Διονύσιος

Ανθυποπλοίαρχος (Ε)

Συνταγματάρχης (ΜΧ)

6957831045

6944998221

 

Παραρτήματα

«Α»  Σχολιασμός και προτάσεις επί των άρθρων του Σχεδίου νόμου με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις»

«Β»  Προτάσεις ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας

 

Παράρτημα «Α»

Ανήκει στο από 16-Μαϊ-24 Υπόμνημα Π.Ο.Ε.Σ.

Σχολιασμός και προτάσεις επί των άρθρων του Σχεδίου νόμου με τίτλο «Ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις και λοιπές διατάξεις»

Μέρος Β΄: Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (άρθρα 3 έως 13).

              α.   Στο άρθρο 4, η παρα.1γ τροποποιείται ως εξής:

1γ. Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η αξιολόγηση και η διαχείριση χρηματοδοτικών και μη χρηματοδοτικών εργαλείων, έργων και συναφών προγραμμάτων για την ενίσχυση του οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας, τη μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ καινοτόμων ή νεοφυών επιχειρήσεων και των αμυντικών βιομηχανιών και τη συνεργασία με άλλους φορείς , και ιδίως καθώς και με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και με ερευνητικά κέντρα στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής έρευνας και μελέτης.

Αιτιολογική έκθεση: Τα ΑΣΕΙ δεν δύνανται να αποτελούν παντί τρόπω μέρος καμίας ανωνύμου εταιρίας, ούτε τα μέσα των ΕΔ να χρησιμοποιούνται επ’ ωφελεία των Σωμάτων Ασφαλείας και της Πολιτικής Προστασίας, φορείς με δικούς τους προϋπολογισμούς, μέσα, υποχρεώσεις και δυνατότητες. Δεν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα γιατί τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ επίσης έχουν Σχολές Αξιωματικών, δικές τους χρηματοδοτήσεις, και δικά τους, αναμφίβολα ιδιαίτερα ικανά στελέχη, να μην μπορούν κατ’ αντιστοιχίαν να τα αξιοποιούν επ’ ωφελεία τους.

              β.   Στο άρθρο 4 οι παρα.3γ, 3δ και 3στ τροποποιούνται ως εξής:

3γ) Προτείνει και εισηγείται για τεκμηριωμένους λόγους στις Διοικήσεις των αντιστοίχων ΑΣΕΙ Μεσολαβεί για την επαφή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μεταξύ τους, με κρατικούς φορείς, με επιχειρήσεις καινοτόμου τεχνολογίας και νεοφυείς επιχειρήσεις, με βιομηχανίες και εταιρείες του αμυντικού οικοσυστήματος και με χρηματοδοτικούς οργανισμούς και τους παρέχει συμβουλές και καθοδήγηση σχετικά με την ένταξή τους σε εθνικά, ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής έρευνας και μελέτης και άνευ σύναψης διμερών υποχρεώσεων.

δ) Λειτουργεί ως Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας της περ. ζ) του άρθρου 52 του ν. 4864/2021 (Α΄ 237), με αρμοδιότητα την υποστήριξη των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των ερευνητών τους για θέματα ενδιαφέροντος των ΕΔ. στην εμπορική αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και γνώσεων και στη μεταφορά τεχνολογίας επί των υλοποιούμενων προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης.

στ) Ιδρύει εταιρείες-τεχνοβλαστούς προς όφελος των ΕΔ, για τις οποίες εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Μέρους Γ΄ του ν. 4864/2021 ως προς καθώς και για τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων και το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αιτιολογική έκθεση: Δεν τεκμηριώνεται επαρκώς η αναγκαιότητα σύνδεσης των στρατηγικών επενδύσεων μιας ανώνυμης εταιρίας και των ΑΣΕΙ ή (γενικώς) του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ. Υφίσταται πολύ σοβαρή ασάφεια. Επίσης δεν διασαφηνίζεται το καθεστώς υπό το οποίο μια ανώνυμη εταιρία θα «μεσολαβεί» προς όφελος των ΑΣΕΙ. Η όποια σχέση υφίσταται οφείλει να παραμείνει στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής έρευνας, όπως ισχύει και στα ΑΕΙ.

              γ.   Η παρα.2 του άρθρου 6 τροποποιείται ως εξής:

 1. Τα ταμεία του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας χρηματοδοτούνται ως εξής:

α) Το Ταμείο Καινοτομίας Εθνικής Άμυνας με το σύνολο ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) επί του ποσού της παρ. 5 του άρθρου 7 του ν. 2919/2001 για την ανάπτυξη της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας.

β) Το Ταμείο Ανάπτυξης Εθνικής Άμυνας από χορηγήσεις και επενδύσεις χρηματοδοτικών οργάνων και οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων διεθνών οργανισμών, χορηγήσεις, δωρεές και λοιπές χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις ερευνητικών κέντρων, φορέων του Δημοσίου, Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών του ν. 4873/2021 (Α΄248), κλαδικών φορέων και φυσικών και νομικών προσώπων του εσωτερικού και του εξωτερικού. Εξαιρούνται τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από το ΥΠΕΘΑ τα οποία λειτουργούν με βάση τους ιδρυτικούς τους νόμους.

Αιτιολογική έκθεση: Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι δεν τηρούνται οι προβλέψεις του ν.2919/2001 (παρα.5 άρθρου 7), παρά αναζητούνται νέοι χρηματοδότες υπό ασαφείς όρους και προϋποθέσεις. Ο ορισμός «φυσικών και νομικών προσώπων του εσωτερικού και του εξωτερικού» εμφανώς αφήνει να εννοηθεί ότι συμπεριλαμβάνονται οι εποπτευόμενοι φορείς του ΥΠΕΘΑ, όπως τα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ. Υπό αυτό το πρίσμα (δηλαδή εφόσον η διάταξη παραμείνει) γίνεται ο ευρύτερος σχολιασμός στα εν λόγω άρθρα.

              δ.   Στο άρθρο 7 η παρα.3 τροποποιείται ως εξής:

 1. Για τη στέγαση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας και των ταμείων του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του παραχωρείται προσωρινά χώρος ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή εποπτευόμενου από αυτό νομικού προσώπου κατόπιν απόφασης του αρμοδίου οργάνου διοίκησής του, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται ήδη και η παραχώρηση του οποίου δεν επηρεάζει τη απρόσκοπτη λειτουργία ή την ασφάλεια του οργανισμού. Το ΕΛΚΑΚ οφείλει να βρει το συντομότερο δυνατόν χώρο κατάλληλο στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαγωνιστικών διαδικασιών.

Αιτιολογική έκθεση: Η αφαίρεση από το αρχικό κείμενο της παραχώρησης άνευ ανταλλάγματος βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, από την στιγμή που φέρεται να έχουν βρεθεί κατάλληλοι χώροι σε στρατόπεδο, παραμένει ακατανόητος ό λόγος για τον οποίον εξακολουθεί να επιχειρείται να συμπεριληφθούν και τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα.

              ε.    Οι παρα.9 και 10 του άρθρου 8 τροποποιούνται ως εξής, ενώ η παρα.12 διαγράφεται:

 1. Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας δύναται να συνεργάζεται με Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της αναθέτει την υλοποίησης προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης επιχειρησιακού ενδιαφέροντος των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών και ερευνητικών δυνατοτήτων. απευθείας σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και σε ερευνητικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων.
 2. Προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στον Ειδικό Στρατηγικό Σχεδιασμό Προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης και για τα οποία δεν υπάρχει άμεσο επιχειρησιακό ενδιαφέρον των Ενόπλων Δυνάμεων, απαγορεύεται δύναται να χρηματοδοτούνται από κονδύλια που προέρχονται από τα ταμεία του άρθρου εικοστού όγδοου του καταστατικού του, ακόμα και όταν το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας εκτιμά αιτιολογημένα ότι οι γνώσεις που πρόκειται να παραχθούν από την υλοποίησή τους ενδέχεται να καταστούν χρήσιμες για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το αμυντικό οικοσύστημα στο μέλλον. Η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών δεν γεννά οποιαδήποτε υποχρέωση προμήθειας ή αξιοποίησης των προϊόντων τους από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

 1. Αν η υλοποίηση της πρότασης έρευνας και ανάπτυξης περιλαμβάνει την ανάγκη συνδρομής σε είδος (μέσα και υπηρεσίες) εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, η αποτίμηση της συνδρομής γίνεται από τα Γενικά Επιτελεία, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό του κόστους της πρότασης.

Αιτιολογική έκθεση: Παρέχεται μια ακατανόητη ευχέρεια κατασπατάλησης χρημάτων, τα οποία ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές από που θα προέρχονται (δυνητικά και από τα αποθεματικά των ΜΤ). Θεωρείται αδιανόητο να επιβάλλεται η χρηματοδότηση ενός έργου όταν οι ΕΔ δεν έχουν εκδηλώσει αντίστοιχο ενδιαφέρον. Παράλληλα με το απαράδεκτο λεκτικό της παρα.9 τα ΑΣΕΙ καθίστανται λειτουργικά παραρτήματα του ΕΛΚΑΚ. Επίσης καθίσταται ακατανόητη η, εμφανώς σκόπιμη, ασάφεια της παρα.12, η οποία κάνει λόγο για συμμετοχή των ΓΕ σε «είδος», προσδιορίζοντας γενικώς τα μέσα και τις υπηρεσίες. Ακόμα κι αν το είδος και η έκταση της αιτούμενης συμμετοχής είναι αιτιολογημένο και κοστολογημένο, ακόμα κι αν εμπεριέχει πρόβλεψη απόδοσης των δικαιούμενων ποσών στο προσωπικό που θα εργαστεί επί του έργου ως επιπλέον αποζημίωση της τακτικής μηνιαίας, ως προς την παροχή υπηρεσιών ξεκάθαρα νοείται η συμμετοχή εργαζομένων που υπάγονται στα Γενικά Επιτελεία, άρα δυνητικά (και σε συνδυασμό με έτερες διατάξεις του παρόντος νόμου) αφορά και στρατιωτικούς, για τους οποίους πλέον θεσπίζεται η δυνατότητα να διατίθενται επ’ ωφελεία μιας ανωνύμου εταιρίας. Με την παρούσα διάταξη εγείρονται νέα ερωτήματα: ποιο εργασιακό πλαίσιο θα διέπει τους στρατιωτικούς κατά την εκτέλεση του έργου; Ποιος θα λογίζεται ως εργοδότης και συνεπώς θα φέρει τις αντίστοιχες ευθύνες, κατά τα οριζόμενα στο ν. 3850/2010; Αναφορικά δε, με τον όρο «μέσα», ποια είναι η έκτασή του; Οι εγκαταστάσεις των ΕΔ ανά την επικράτεια; Διαθέσιμοι πόροι των Γενικών Επιτελείων, συμπεριλαμβανομένων χρημάτων; Για τους λόγους αυτούς η παρα.12 οφείλει να αποσυρθεί.

              στ.  Στο άρθρο 11 οι παρα.4 και 5 τροποποιούνται ως εξής:

 1. Η παραχώρηση της χρήσης ή της εκμετάλλευσης ή της αξιοποίησης των έργων και των προϊόντων της παρ. 1 σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, στην Ελληνική Αστυνομία ή στο Πυροσβεστικό Σώμα πραγματοποιείται με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των συναρμοδίων υπουργών, στην οποία καθορίζονται οι επιμέρους όροι, συμπεριλαμβανομένου τυχόν ανταλλάγματος. Σε περίπτωση ακαδημαϊκής έρευνας και μελέτης δικαιούχος και διαχειριστής των δικαιωμάτων καθίσταται ο φορέας εκτέλεσης του έργου και δύναται να εκχωρεί τα δικαιώματα και τη διαχείρισή τους μόνο αυτοβούλως.
 2. Τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από οποιαδήποτε χρήση ή εκμετάλλευση ή αξιοποίηση των δικαιωμάτων της παρ. 1 κατανέμονται κατά ίσα μέρη στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας και στο Ταμείο Καινοτομίας Εθνικής Άμυνας. Στην περίπτωση που έχει ικανοποιηθεί αίτημα για συμμετοχή των Γενικών Επιτελείων καθ’ οιονδήποτε τρόπο, η ΕΛΚΑΚ ΑΕ οφείλει να αναλάβει κάθε είδους υποχρεώση έναντι των ΕΔ, συμπεριλαμβανομένων αποζημιώσεων και ανάληψης αστικών και ποινικών ευθυνών έναντι των εργαζομένων.

Αιτιολογική έκθεση: Δε νοείται υποχρεωτική εκχώρηση πνευματικών και λοιπών δικαιωμάτων προς όφελος ανώνυμης εταιρίας σε περίπτωση εκτέλεσης ακαδημαϊκής έρευνας. Αναφορικά με την αξιοποίηση πόρων, δυναμικού και έργου που προέρχεται από τις ΕΔ καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, η ΕΛΚΑΚ ΑΕ αναλαμβάνει κάθε νόμιμη υποχρέωση.

              ζ.    Στο άρθρο 12 οι παρα.2ε και 2εα τροποποιούνται ως εξής:

2ε) Ο χρόνος υπηρεσίας των μετατιθέμενων στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας δεν δύναται να λογιστεί ως λογίζεται για κάθε έννομη συνέπεια ως:

εα) Χρόνος υπηρεσίας στην οργανική θέση που κατείχαν στον φορέα προέλευσης και ως εκ τούτου δεν δύνανται να εξελίσσονται κανονικά στους βαθμούς και τα μισθολογικά κλιμάκια της κατηγορίας τους, συνυπολογιζόμενου του χρόνου υπηρεσίας τους στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας μέχρι να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα που προβλέπει ο νόμος.

Αιτιολογική έκθεση: Σε μια εποχή που διαρκώς επιχειρείται η συρρίκνωση δικαιωμάτων και όπου η υποστελέχωση αποτελεί την κυνική πραγματικότητα, δε νοείται να υπάρχουν στελέχη που αντιμετωπίζονται κατ’ εξαίρεσιν σε επίπεδο σταδιοδρομίας. Πόσο μάλλον όταν υφίστανται έτερες σταδιοδρομικές αδικίες οι οποίες συντηρούνται τεχνηέντως. Με την εν λόγω ρύθμιση η υπηρεσία στο Στόλο και την παραμεθόριο εξισώνεται με υπηρεσία σε μια ανώνυμη εταιρία.

              η.   Ως προς το άρθρο 13 (Καταστατικό), θεωρούμε ότι υφίστανται πολλά σημεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερα σοβαρών διευκρινίσεων καθώς και επαρκώς τεκμηριωμένης αιτιολογικής έκθεσης από πλευράς του νομοθέτη, διότι πιθανότατα θίγουν ευθέως τα στελέχη των ΕΔ: ενδεικτικά αναφέρεται το άρθρο 26ο ως προς τους εσωτερικούς κανονισμούς.

Μέρος Γ΄: Εκσυγχρονισμός Θεσμικού Πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) – Τροποποίηση Ν.3187/2003 και 4940/2022 (άρθρα 14 έως 42).

            α.   Στο πνεύμα του Μέρους Γ΄ οφείλει να αναληφθεί ενέργεια νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αναβάθμιση των ΑΣΣΥ, κατ΄αρχάς σε επίπεδο αναγνώρισης ακαδημαϊκής ισοτιμίας και επαγγελματικής ισοδυναμίας και σε δεύτερο χρόνο στη μετατροπή τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τεχνολογικού τομέα, στα πρότυπα της γενικής νομοθεσίας και συνακόλουθα στην υπαγωγή τους στο ΣΑΑΣΕ. Δεν είναι δυνατόν να αναγνωρίζονται ως ισότιμα και επαγγελματικώς ισοδύναμα με τα ΑΕΙ ακόμα και τα ιδιωτικά κολλέγια και να υφίσταται ομηρία των αποφοίτων ΑΣΣΥ οι οποίοι διατηρούνται σε επίπεδο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή κατώτερο από αυτό στο οποίο εισήλθαν και οι οποίοι κατά τα λοιπά κρίνονται ικανοί να επισκευάζουν και διαχειρίζονται συστήματα και εγκαταστάσεις εκατομμυρίων ευρώ. Επί τούτου, στο παράρτημα «Β» υποβάλουμε τεκμηριωμένη πρόταση.

              β.   Στο άρθρο 19, στην παρα.2 του άρθρου 6 του ν.3187/2003 (Α΄ 233) προστίθεται περίπτωση στ΄:

στ.   Τους Διοικητές των Α.Σ.Σ.Υ..

 

Αιτιολογική έκθεση: Εκτιμάται ότι δεν δύνανται να τεκμηριωθούν οι λόγοι για τους οποίους αποκλείονται οι ΑΣΣΥ από το συγκεκριμένο Όργανο.

              γ.   Το άρθρο 28 τροποποιείται ως εξής:

Άρθρο 28

Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό και Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές - Τροποποίηση άρθρου 21 ν. 3187/2003

Στο άρθρο 21 του ν. 3187/2003 (Α’ 233), περί του Στρατιωτικού Διδακτικού Προσωπικού (Σ.Δ.Π.) και των Στρατιωτικών Εκπαιδευτών (Σ.Ε.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, οι λέξεις «ή Στρατιωτικούς Δικαστές» διαγράφονται ενώ προστίθενται οι λέξεις και των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), β) στην παρ. 2, προστίθενται οι λέξεις «και των Α.Σ.Σ.Υ.», ως επίσης βα) στην περ. α’, η λέξη «Πανεπιστημίου» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.)» και προστίθενται οι λέξεις « ή της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.)» και ββ) στην περ. β’, προστίθενται οι λέξεις «ή των Σωμάτων Ασφαλείας», γ) στην παρ. 3 προστίθενται οι λέξεις «και των Α.Σ.Σ.Υ.», ως επίσης, γα) οι λέξεις «με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας» αντικαθίστανται από τις λέξεις «με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου» και οι λέξεις «σύμφωνα με το άρθρο 5 του π.δ. 407/1980 (ΦΕΚ 112/Α’)» διαγράφονται, δ) στην παρ. 6, προστίθενται οι λέξεις «και ερευνητικό», ε) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 7 προστίθενται οι λέξεις «και των Α.Σ.Σ.Υ.», ως επίσης, η λέξη «Πανεπιστημίου» αντικαθίσταται από το αρκτικόλεξο «Α.Ε.Ι.» ενώ στο τέλος της παραγράφου προστίθενται οι λέξεις «ή της ΑΣΣΥ», στ) στο πρώτο εδάφιο της παρ.8 προστίθενται οι λέξεις «και τις Α.Σ.Σ.Υ.»  παρ. 9, και το άρθρο 21, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 21

Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) και Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.)

 1. Το Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό (Σ.Δ.Π.) των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) και των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.) αποτελείται από αξιωματικούς εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι διορίζονται για τη διδασκαλία μαθημάτων της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.
 2. Τα μέλη του Σ.Δ.Π. των Α.Σ.Ε.Ι. και των Α.Σ.Σ.Υ. πρέπει να έχουν τα εξής προσόντα:

α. Να είναι κάτοχοι πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), Α.Σ.Ε.Ι., της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής (Σ.Α.Ν.).

β. Να φέρουν τον βαθμό τουλάχιστον του Λοχαγού ή αντιστοίχου των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας.

 1. Ο διορισμός των μελών Σ.Δ.Π. του Α.Σ.Ε.Ι. και των Α.Σ.Σ.Υ. γίνεται με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου, με σύμβαση ορισμένου χρόνου μερικής απασχόλησης.
 2. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών, το διδακτορικό δίπλωμα, το επιστημονικό έργο και η εμπειρία του υποψήφιου μέλους Σ.Δ.Π. πρέπει να είναι συναφή με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης και με τα διδακτικά καθήκοντα που θα αναλάβει.
 3. Τα μέλη του Σ.Δ.Π. τοποθετούνται και ανήκουν σε Τομείς.
 4. Το έργο του Σ.Δ.Π. είναι κατ’ εξοχήν διδακτικό και ερευνητικό και περιλαμβάνει:

α. Διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων.

β. Διεξαγωγή φροντιστηριακών μαθημάτων.

γ. Διεξαγωγή εξετάσεων, αξιολόγηση σπουδαστών και εποπτικά καθήκοντα στην εξεταστική διαδικασία.

δ. Διεξαγωγή εργαστηριακών ασκήσεων σε συνεργασία με τον Διευθυντή του οικείου Εργαστηρίου.

ε. Επίβλεψη διπλωματικών εργασιών.

 1. Οι Στρατιωτικοί Εκπαιδευτές (Σ.Ε.) των Α.Σ.Ε.Ι. και των Α.Σ.Σ.Υ. είναι αξιωματικοί εν ενεργεία των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας, κάτοχοι τουλάχιστον πτυχίου Α.Σ.Ε.Ι. ή Α.Ε.Ι., που παρέχουν εκπαιδευτικό έργο σε αντικείμενα της στρατιωτικής εκπαίδευσης και αμείβονται, με την επιφύλαξη της παρ. 8, με ωριαία αντιμισθία, το ύψος της οποίας καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Το εκπαιδευτικό έργο ανατίθεται στους Σ.Ε. με απόφαση του Αρχηγού του οικείου Γενικού Επιτελείου (Γ.Ε.), που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και πρόταση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) του Α.Σ.Ε.Ι. ή της ΑΣΣΥ.
 2. Οι εν ενεργεία στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν στα Α.Σ.Ε.Ι. και τις Α.Σ.Σ.Υ. με τοποθέτηση, μετάθεση, απόσπαση, διάθεση ή προσκόλληση, δεν δικαιούνται αποζημίωση για το εκπαιδευτικό έργο που παρέχουν σε αντικείμενα της στρατιωτικής εκπαίδευσης.
 3. Τα μαθήματα των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.) διδάσκονται, κατόπιν προκήρυξης που εκδίδεται από την οικεία Σχολή, από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία αμείβονται ως στρατιωτικοί εκπαιδευτές. Σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης της θέσης διδασκαλίας για οποιονδήποτε λόγο από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η θέση καλύπτεται κατ’ εξαίρεση, κατόπιν όμοιας προκήρυξης, από ωρομίσθιο διδακτικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που συνάπτεται από την οικεία Σχολή.».

Αιτιολογική έκθεση: Η υφιστάμενη μορφή τη εν λόγω ρύθμισης συνιστά μια απολύτως προσβλητική αντιμετώπιση που μετουσιώνεται σε έργω υποβάθμιση των ΑΣΣΥ. Οι ΑΣΣΥ είναι σχολές που εμπεριέχονται στα μηχανογραφικά δελτία των πανελλαδικών διαδικασιών εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και, μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου σημειώνουν επιδόσεις (βάσεις) υψηλότερες από αντίστοιχα ΑΣΕΙ. Δε νοείται να υποβαθμίζονται, αντιμετωπιζόμενες κατ’ εξαίρεσιν και ενάντια σε κάθε έννοια Δικαίου.  

              δ.   Στο άρθρο 39 η παρα.4 τροποποιείται ως εξής:

δ) Στους στρατιωτικούς, να συμμετέχουν κατόπιν σχετικής προκηρύξεως και με άδεια του οικείου Γενικού Επιτελείου σε ερευνητικά προγράμματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) ή των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων  (Α.Σ.Ε.Ι.), επ’ αμοιβή και σύμφωνα με τους όρους του ερευνητικού προγράμματος, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Αιτιολογική έκθεση: Εκτιμάται ότι η ρύθμιση κατά τον τρόπο που έχει διατυπωθεί δύναται να εξελιχθεί σε φωτογραφική. Προφανώς και κάθε θέση θα απαιτεί συγκεκριμένα προσόντα, εντούτοις δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα ύπαρξης πολλαπλών υποψηφίων για μία θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση οφείλει να διασφαλίζεται η αξιοκρατία.

Μέρος Δ΄: Ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις (άρθρα 43 έως 58).

              α.   Στο άρθρο 49 επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στις περιπτώσεις ε΄, στ΄, ζ΄ και η΄ της παρα.1 προστίθενται εδάφια, β) οι παρα.2, 6 και 7 διαγράφονται, γ) οι παρα 3, 4 και 5 επαναριθμούνται και το άρθρο λαμβάνει την εξής μορφή:

 1. Το Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) στελεχώνεται ως εξής

α) Από τους απόφοιτους της κατεύθυνσης Έρευνας Πληροφορικής του Τμήματος Αεροπορικών Επιστημών της Σχολής Ικάρων.

β) Από τους απόφοιτους του Τμήματος Πληροφορικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.

γ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Τεχνίτη Δικτύων και Συστημάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.

δ) Από τους απόφοιτους της ειδικότητας Πληροφορικής της κατεύθυνσης της Τεχνολογικής Υποστήριξης της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας.

ε) Από το Το σύνολο των υπηρετούντων αξιωματικών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και της γενικής ειδικότητας Αρχιτεχνίτη Έρευνας – Πληροφορικής των Αρχιτεχνιτών Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, καθώς και του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής και του Σώματος Τεχνικής Υποστήριξης με ειδίκευση Έρευνας-Πληροφορικής της Πολεμικής Αεροπορίας παραμένει στο Όπλο τους μέχρι τη διαγραφή από τις ΕΔ. Εντούτοις, δύναται να στελεχώνει κατά προτεραιότητα θέσεις όπου υφίσταται κατεχόμενη τεχνογνωσία και συνδυάζεται με τις σταδιοδρομικές απαιτήσεις.

στ) Από το Το σύνολο των υπηρετούντων Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών του Σώματος Έρευνας – Πληροφορικής του Στρατού Ξηράς παραμένει στο Όπλο τους μέχρι τη διαγραφή από τις ΕΔ. Εντούτοις, δύναται να στελεχώνει κατά προτεραιότητα θέσεις όπου υφίσταται κατεχόμενη τεχνογνωσία και συνδυάζεται με τις σταδιοδρομικές απαιτήσεις.

ζ) Από το Το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών ειδικότητας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων και Επιχειρήσεων Επικοινωνιών με εξειδίκευση Πληροφορικής/Λογισμικού και Κυβερνοάμυνας του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει στο Όπλο τους μέχρι τη διαγραφή από τις ΕΔ. Εντούτοις, δύναται να στελεχώνει κατά προτεραιότητα θέσεις όπου υφίσταται κατεχόμενη τεχνογνωσία και συνδυάζεται με τις σταδιοδρομικές απαιτήσεις.

η) Από το Το σύνολο των υπηρετούντων, Ανθυπασπιστών, υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών της ειδικότητας Πληροφορικής του Τεχνικού Σώματος της Πολεμικής Αεροπορίας παραμένει στο Όπλο τους μέχρι τη διαγραφή από τις ΕΔ. Εντούτοις, δύναται να στελεχώνει κατά προτεραιότητα θέσεις όπου υφίσταται κατεχόμενη τεχνογνωσία και συνδυάζεται με τις σταδιοδρομικές απαιτήσεις.

θ) Με μετατάξεις στελεχών μέχρι τον βαθμό του Συνταγματάρχη, και αντιστοίχων, των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

 1. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), που εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, προκηρύσσονται οι θέσεις του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) προς πλήρωση με μετάταξη, καθορίζονται η διαδικασία, οι λοιπές προϋποθέσεις πέραν της προϋπόθεσης του δεύτερου εδαφίου της παρούσας, τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη στελέχωση θέσεων της περ. θ΄ της παρ. 1. Μόνο για την αρχική στελέχωση των θέσεων του Κοινού Σώματος Πληροφορικής (ΠΛΗ) σύμφωνα με την περ. θ΄ της παρ. 1 του παρόντος, προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή πτυχίου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής στον τομέα της Πληροφορικής σύμφωνα με τον Πίνακα 1 του Παραρτήματος Α΄ του π.δ. 85/2022 (Α΄ 232) ή αρμοδίως αναγνωρισμένου πτυχίου της αλλοδαπής.
 2. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετατάξεων σύμφωνα με την παρ. 4, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) καταρτίζει με απόφασή του πίνακα μετατασσόμενων με σειρά αρχαιότητας και πίνακα μη μετατασσόμενων. Η απόφασή του ΣΑΓΕ κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους εντός δέκα (10) ημερών από την έκδοσή της. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της. Μετά από την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής της παραπάνω προσφυγής ή την απάντηση επί της προσφυγής που έχει υποβληθεί, οι πίνακες μετατασσόμενων και μη μετατασσόμενων κυρώνονται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.
 3. Η μετάταξη στο Κοινό Σώμα Πληροφορικής (ΠΛΗ) και η ένταξη των μετατασσόμενων στην επετηρίδα του Σώματος ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Οι μετατασσόμενοι στο Κοινό Σώμα μεταφέρουν σε αυτό την οργανική θέση του Κλάδου τους όταν δεν υφίσταται αντίστοιχη κενή σε αυτό.

 

Αιτιολογική έκθεση: Δεν είναι ρεαλιστικό να τεθούν τα στελέχη που θα μεταταγούν σε κατάσταση συνολικής αλλαγής (νέες στολές με όσα αυτό συνεπάγεται ως δαπάνη,  διατάραξη της προσωπικής και οικογενειακής καθημερινότητας, δυσχέρεια προσαρμογής στη νέα νοοτροπία). Το Κοινό Σώμα δύναται να στελεχωθεί εκ του μηδενός με νέα στελέχη, ενώ παράλληλα όσα ήδη υπηρετούν να παραμένουν στις θέσεις τους, υπό το ίδιο ούτως ή άλλως αντικείμενο, μέχρι τη διαγραφή τους από τις ΕΔ.

Μέρος Ε΄: Λοιπές Ρυθμίσεις (άρθρα 59 έως 72)

              α.   Το άρθρο 59 αντικαθίσταται ως εξής:

Το σύνολο των οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία, που αφορούν στο χρονικό διάστημα από το έτος 2012 έως το έτος 2022, συνολικού ύψους διακοσίων πέντε εκατομμυρίων διακοσίων σαράντα έξι χιλιάδων οκτακοσίων είκοσι τριών ευρώ και σαράντα έξι λεπτών (205.246.823,46 €), που δεν έχουν ήδη αποπληρωθεί σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία εξόφλησης, καταβάλλεται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Αιτιολογική έκθεση: Το ανωτέρω ποσό αφορά υπηρεσίες που έχουν ήδη παρασχεθεί και καλυφθεί οικονομικά από τους προϋπολογισμούς των στρατιωτικών νοσοκομείων. Η υφιστάμενη διάταξη κρίνεται συνολικά απαράδεκτη. Κατ΄αρχάς δεν διευκρινίζεται ο λόγος για το οποίον το ΝΙΜΤΣ αντιμετωπίζεται κατ΄ εξαίρεσιν, ως επίσης ούτε τι συνεπάγεται αυτό για το νοσοκομείο. Τα ποσά δεν συμβαδίζουν με αυτά που βεβαίωσε ο Υπουργός Υγείας για το ίδιο χρονικό διάστημα πρόσφατα, ενώ τα υπό διαγραφή ποσά έχουν δαπανηθεί ήδη από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων για κάλυψη των αναγκών του ΕΟΠΥΥ< σχέση που οφείλει να διακοπεί άμεσα με νέα νομοθετική ρύθμιση.

              β.   Το άρθρο 60 οφείλει να αποσυρθεί έως ώτου αποσαφηνισθεί τι ακριβώς επίπτωση επιφέρει στο ΝΙΜΤΣ η εν λόγω ρύθμιση.

              γ.   Το άρθρο 61 διαμορφώνεται ως εξής:

 1. Στο άρθρο 17 του ν.δ. 398/1974 (Α’ 116), περί καθορισμού του ποσού του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγείται στους μετόχους των Ταμείων Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) στην περ. α’, διαγράφεται το δεύτερο εδάφιο, αβ) προστίθεται περ. γ’, και το άρθρο 17, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

….

 1. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από 1.1.2023. Τα ποσά που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως από 1.1.2023 εκκαθαρίζονται εντός ενός τριμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος και επιστρέφονται στους δικαιούχους.

Αιτιολογική έκθεση: Εφόσον οι κρατήσεις κρίνονται αχρεωστήτως καταβληθείσες από 1.1.2023, οφείλουν να επιστραφούν το συντομότερο στους δικαιούχους.

              δ.   Στο άρθρο 62 η τροποποίηση της περίπτωσης ε΄ της παρα.10 του άρθρου 153 του ν.4472/2017 διορθώνεται ως εξής:

 1. Στο άρθρο 127 του ν. 4472/2017 (Α’ 74), περί επιδομάτων, προστίθενται περ. ΚΓ΄ και ΚΔ΄ ως εξής:

«ΚΓ. Στα πληρώματα πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε αποστολή χορηγείται ειδική αποζημίωση. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται οι δικαιούχοι και το ύψος της ως άνω αποζημίωσης ανάλογα με τον κατεχόμενο βαθμό και τον τύπο του πλοίου, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησής της. Η δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό των είκοσι τεσσάρων εκατομμυρίων (24.000.000) ευρώ.

ΚΔ. Στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδικές αποστολές, όπως αυτές καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (Σ.Α.Γ.Ε.), χορηγείται ειδική αποζημίωση. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης της ως άνω αποζημίωσης. H αποζημίωση αυτή δεν καταβάλλεται σωρευτικά με την ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας, πλήρη ή μειωμένη, που καταβάλλεται στο προσωπικό για εκτέλεση υπηρεσίας ή εκπαίδευση ή άσκηση ή σε ειδικούς πλόες. Η δαπάνη δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό των δεκαέξι εκατομμυρίων (16.000.000) ευρώ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτων ειδικών αποστολών στο εξωτερικό στο πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, το ανωτέρω ποσό δύναται να προσαυξάνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.».

 1. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 10 του άρθρου 153 του ν. 4472/2017, προστίθεται περ. στ) και η παρ. 10, κατόπιν νομοτεχνικών βελτιώσεων, διαμορφώνεται ως εξής:

«10. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου οι τακτικές μηνιαίες αποδοχές αποτελούνται από τον βασικό μισθό, τα επιδόματα και τις παροχές που καθορίζονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού, καθώς και την προσωπική διαφορά του άρθρου 155.

Δεν περιλαμβάνονται στην έννοια των μηνιαίων τακτικών αποδοχών τα εξής επιδόματα και παροχές:

α) Της περ. α’ της παρ. Δ’ του άρθρου 127.

β) Της περ. β’ της παρ. Δ’ του άρθρου 127.

γ) Της παρ. 2 του άρθρου 135.

δ) Της περ. Δ’ της παρ. 1 του άρθρου 144.

ε) Της παρ. ΚΒ΄ του άρθρου 127.

στ) Των Της παρ. ΚΓ΄ και ΚΔ’ του άρθρου 127.

Αιτιολογική έκθεση: Προφανώς η μνεία της περίπτωσης ΚΒ΄ πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, αφού οι εξαγγελίες του ΥΕΘΑ (και η γενικότερη κινητοποίηση που αφορούσε το άρθρο σχετιζόταν με την αποζημίωση των πλόων, δηλαδή την παρα. ΚΓ΄, η οποία με το εν λόγω λεκτικό εξακολουθεί να παραμένει τακτική μηνιαία αποδοχή, άρα να υπόκειται σε φόρο εισοδήματος αντί για φόρο για εκτέλεση υπηρεσίας). Εξάλλου στην ανάλυση συνεπειών ρύθμισης ρητώς ξεκαθαρίζεται ότι «Οι εν λόγω ειδικές αποζημιώσεις αποσκοπούν στην εργασιακή ευημερία, την ηθική ικανοποίηση και την αύξηση της παραγωγικότητας και της αφοσίωσης των στελεχών αυτών.» Ως εκ τούτου, με την προσθήκη περ. στ) στην παρ. 10 του άρθρου 153 του ν. 4472/2017 (Α΄74) το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο μερικώς, αφού εξαιρείται από τις τακτικές αποδοχές μόνο η ειδική αποζημίωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδικές αποστολές. Κατά συνέπεια, επειδή η κατά το ήμισυ θεσμοθέτηση αντίκειται στις εξαγγελίες του κ.ΥΕΘΑ και την ουσία της ρύθμισης, καθίσταται προφανές ότι μαζί με την περίιπτωση ΚΔ΄ οφείλει να συμπεριληφθεί η περίπτωση ΚΓ΄που θεσπίζεται με τη παρα.1 του ιδίου άρθρου.

              ζ.    Το άρθρο 68 οφείλει να αποσυρθεί.

Αιτιολογική έκθεση: Αν και οι υπόψιν ρυθμίσεις επί της αρχής βρίσκονται γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση υπό την έννοια της πυρασφάλειας και της πρόληψης, ουσιαστικά επιδιώκουν να αφαιρέσουν βάρη από τους αρμόδιους φορείς και να τα προσθέσουν στις ΕΔ για λόγους που δεν τεκμηριώνονται. Οι ΕΔ κατά βάσιν δεν διαθέτουν κατάλληλα μηχανήματα και εξειδικευμένο προσωπικό για να προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες, ενώ η υφιστάμενη δαιδαλώδης γραφειοκρατική διαδικασία δεν βοηθάει την κατάσταση. Το σύνολο των συνθηκών δημιουργεί συνθήκες αυξημένου κινδύνου, γεγονός που εγείρει εύλογες απορίες ως προς τις δυνατότητες προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των στρατιωτικών. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι αμφότερα τα άρθρα πρέπει να αποσυρθούν και η εν λόγω υποχρέωση να παραμείνει στους αρμόδιους φορείς.

 

                                                                                      Ο Πρόεδρος

 

                                                                                Μεθενίτης Δημήτριος

                                                                               Ανθυποπλοίαρχος (Ε)

 

Παράρτημα «Β»

Ανήκει στο από 16-Μαϊ-24 Υπόμνημα Π.Ο.Ε.Σ.

Προτάσεις ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας

              α.   Συνταξιοδοτικό ΕΠΟΠ

«Άρθρο ….

Συνταξιοδοτικό Επαγγελματιών Οπλιτών

 1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες για τους οποίους προβλέπεται αυτεπάγγελτη αποστρατεία άνευ κρίσης λόγω κατάληψης των ηλικιακών ορίων ηλικίας του άρθρου 39 του ΝΔ 445/1974 (Α΄ 160), δύνανται να παραμείνουν στις ΕΔ κατόπιν αιτήσεώς τους η οποία υποβάλλεται το αργότερο έξι (6) μήνες πριν την κατάληψη των ανωτέρω ορίων. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες που θα παραμείνουν στις ΕΔ εξελίσσονται κανονικά σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.2936/2001 (Α΄ 166).
 2. Το αίτημα της πρώτης παραγράφου μεταβιβάζεται στην αρμόδια αρχή αμελλητί και δύναται να απορριφθεί μόνο για τεκμηριωμένους ιατρικούς λόγους στο πλαίσιο των ν.2936/2001 (Α΄ 166) και 3850/2010 (Α΄ 84) καθώς και του ΠΔ 11/2014 (Α΄ 17).
 3. Για τους Επαγγελματίες Οπλίτες που καταλαμβάνουν το 60ό έτος της ηλικίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 20 του ν.3865/2010 (ΦΕΚ Α΄ 120) και δεν έχουν συμπληρώσει 40 έτη εργάσιμου βίου, παρέχεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα αναγνώρισης ως πραγματική υπηρεσία των πέντε (5) ετών του άρθρου 23 ν. 4997/2022 (Α΄ 219) υπό τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν, επιπλέον της πρόβλεψης της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του ν.3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167).»

 

Επιπρόσθετα προτείνεται η τροποποίηση του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 40 [΄Αρθρο 1 παρ. 2, 3, 4 και 5 Ν.Δ. 142/74, Ν.Δ. 179/74 και Ν.Δ. 414/74, όπως αντικ. με το άρθρ. 1 παρ. 2, 3, 4 και 5 Ν.1204/81] του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007) ως εξής:

«Ο διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας, που αναφέρεται στην παράγραφο αυτή, δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε (5) έτη στο σύνολο. Η προϋπόθεση δεν ισχύει για όσους αποστρατεύτηκαν λόγω κατάληψης των ηλικιακών ορίων του άρθρου 39 του ΝΔ 445/1974 (ΦΕΚ Α΄ 160).»

Αιτιολογική έκθεση: Οι Επαγγελματίες Οπλίτες προσλήφθηκαν στις ΕΔ με υποχρέωση 35 ετών υπηρεσίας, όπως ισχύει για όλα τα στελέχη των ΕΔ. Ωστόσο, αβλεψία του νομοθέτη δεν προέβλεψε το πρόβλημα που θα δημιουργείτο λόγω των ηλιακών ορίων του ΝΔ 445/1974 (Α΄ 160). Ως αποτέλεσμα της πολυετούς ολιγωρίας, ήδη βρισκόμαστε στο έτος όπου αναμένονται οι πρώτες απολύσεις. Το πρόβλημα επιλύεται μόνο με την κατάργηση των ηλικιακών ορίων, διάταξη που έπρεπε να είχε προβλεφθεί εξαρχής. Επισημαίνεται ότι στα στελέχη οφείλει να δοθεί το δικαίωμα της επιλογής, εάν επιθυμούν να παραμείνουν στις ΕΔ.

              β.   Αποκατάσταση Σταδιοδρομικών Αδικιών εις βάρος Αξιωματικών Προέλευσης ΑΣΣΥ

Το άρθρο 23 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) τροποποιείται ως εξής:

«Στην παράγραφο α΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) οι περιπτώσεις (3β), (5) και (6) τροποποιούνται ως εξής, ενώ η περίπτωση (4) διαγράφεται:

Άρθρο 23

Καταληκτικοί βαθμοί

Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών εφόσον είναι οι εξής:

α. Για τους Αξιωματικούς του ΣΞ:

(3) Συνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που:

(α) Δεν κρίνονται κατάλληλοι για την άσκηση διοίκησης μονάδας εκστρατείας.

(β) Προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.
(γ) Έχουν καταταγεί με διαγωνισμό.

(4) Αντισυνταγματάρχης για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.

(5) (4) Ταγματάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.

 (6) (5) Λοχαγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.»

 

«Στην παράγραφο β΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) οι περιπτώσεις (5), (7) και (8) τροποποιούνται ως εξής, ενώ η περίπτωση (6) διαγράφεται:

Άρθρο 23

Καταληκτικοί βαθμοί

Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:

β. Για τους Αξιωματικούς του ΠΝ:

(5) Πλοίαρχος για τους Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.

(6) Αντιπλοίαρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.

(7) (6) Πλωτάρχης για τους λοιπούς Αξιωματικούς.

(8) (7)  Υποπλοίαρχος για τους εθελοντές μακράς θητείας.»

 

«Στην παράγραφο γ΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) οι περιπτώσεις (5), (7) και (8) τροποποιούνται ως εξής, ενώ η περίπτωση (6) διαγράφεται:

Άρθρο 23

Καταληκτικοί βαθμοί

Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:

γ. Για τους Αξιωματικούς της ΠΑ:

(5) Σμήναρχος για τους Αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ πτυχιούχους ΑΕΙ.

(6) Αντισμήναρχος για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ και δεν είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ.

(7) (6)  Επισμηναγός για τους λοιπούς Αξιωματικούς.

(8) (7)  Σμηναγός για τους εθελοντές μακράς θητείας.»

 

«Στην παράγραφο ε΄ του άρθρου 23 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) οι περιπτώσεις (4) και  (5) ως εξής, ενώ προστίθεται περίπτωση (7):

Άρθρο 23

Καταληκτικοί βαθμοί

Οι καταληκτικοί βαθμοί των Αξιωματικών είναι οι εξής:

ε. Για τους Αξιωματικούς Ειδικών Καταστάσεων όλων των Κλάδων των ΕΔ:

(4) Για τους αποφοίτους ΑΣΣΥ: Λοχαγός Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Υπηρεσίας Γραφείου που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ

(5) Υπολοχαγός Αντισυνταγματάρχης και αντίστοιχοι για τους Αξιωματικούς Ελαφράς Υπηρεσίας του ΣΞ, Υπηρεσίας Ξηράς του ΠΝ και Υπηρεσίας Εδάφους της ΠΑ που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ.

(7) Για τους αξιωματικούς ανωτέρω παραγράφων (5) και (6) που αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής δεν γεννάται δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των αντίστοιχων αποδοχών.

(8) Για τους αξιωματικούς ανωτέρω παραγράφων (5) και (6) που αποκτούν δικαίωμα αναδρομικής βαθμολογικής προαγωγής ισχύει η ρύθμιση παραγράφου 22, άρθρου 18 του ν.4407/2016 (Α΄ 134) ως προς το χρόνο διοικήσεως και συγκεκριμένα  υπολογίζεται ως χρόνος υπηρεσίας μόνιμου αξιωματικού πέρα από τα δεκατρία (13) έτη από την κατάταξή τους.».

 

Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 28 του ν. 3883/2010 (Α΄ 167) τροποποιείται ως εξής:

«Άρθρο 28

Χρόνος διοίκησης και ειδικής υπηρεσίας

1.Οι Αξιωματικοί απόφοιτοι ΑΣΕΙ ή προερχόμενοι από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ μέχρι και το βαθμό του Συνταγματάρχη και αντιστοίχων, καθώς και οι προερχόμενοι από το θεσμό των ΕΜΘ έως το βαθμό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων, προκειμένου να καθίστανται ικανοί για την επιτυχή διεξαγωγή και εκτέλεση των αποστολών που τους ανατίθενται πρέπει να υπηρετούν σε κάθε βαθμό σε επιχειρησιακές μονάδες και σε προβλεπόμενες για το βαθμό τους θέσεις κατά το ελάχιστο χρονικό διάστημα που καθορίζεται στις παραγράφους που ακολουθούν. Επιχειρησιακές μονάδες είναι:

α. Για το ΣΞ οι μονάδες εκστρατείας.

β. Για το ΠΝ οι μονάδες στόλου και τα ιπτάμενα μέσα.

γ. Για την ΠΑ οι μονάδες τακτικής αεροπορίας, καθώς και οι λοιπές μονάδες αεροσκαφών της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) και της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ).»

Μετά το άρθρο 53 προστίθεται άρθρο 53Α:

Άρθρο 53Α

Στο άρθρο 27 του ν. 3883/2010 (A’ 167) η παράγραφος 4 αντικαθίσταται ως εξής: «Άρθρο 27

Χρόνοι Προαγωγής


4. Ειδικά για τους Αξιωματικούς που προέρχονται από Υπαξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, ο χρόνος παραμονής ανά βαθμό έχει ως εξής:

α. Για την προαγωγή των Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό.

β. Για την προαγωγή των Υπολοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό.

γ. Για την προαγωγή των Λοχαγών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τριών (3) ετών στο βαθμό.

δ. Για την προαγωγή των Ταγματαρχών και αντιστοίχων απαιτείται η συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών στο βαθμό.

στ. Ο βαθμός του Συνταγματάρχη απονέμεται Συνταγματάρχη ένα (1) μήνα πριν την αποστρατεία τους. Σε περίπτωση που κατόπιν προαγωγής έχουν καλυφθεί οι χρόνοι στο βαθμό, οι Αξιωματικοί προάγονται αναδρομικά.»

Αιτιολογική έκθεση: Με το άρθρο 52 του ν.5018/2023 έχει δημιουργηθεί μια σοβαρή σταδιοδρομική αδικία που δημιούργησε διαφορά τεσσάρων (4) ετών ανάμεσα στους καταταγέντες των ετών 1993-1994, η οποία μετακυλήθηκε περαιτέρω. Επιπλέον, θεσπίστηκε διαφορετικός αποστρατευτικός βαθμός και διαφορετικά επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα (παραμονή ΕΟΘ κλπ) ανάμεσα στους καταταγέντες 1993 και 94, που μεταφέρεται και περαιτέρω. Η ανισότητα αυτή δημιουργήθηκε σταδιακά με διαρκείς παρεμβάσεις ανάμεσα στα δύο ισχύοντα σταδιοδρομικά πλαίσια (ν. 2439/1996 και 3883/2010). Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανάγκη σύγκλισής τους, γεγονός που μπορεί να γίνει με τροποποίηση των ετών παραμονής στους βαθμούς και ενσωμάτωση της πρόνοιας της παρα.26 του άρθρου 18 του ν.4407/2016 (Α΄ 134). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα κοινό σταδιοδρομικό πλαίσιο ως εξής:

α) Προαγωγή στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων: δεκαεννέα (19) έτη.

β) Έτη παραμονής στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων για προαγωγή στο βαθμό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων: τέσσερα (4) [σύνολο, είκοσι τρία (23)]

γ) Έτη παραμονής στο βαθμό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων για προαγωγή στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων: τέσσερα (4) [σύνολο, είκοσι επτά (27)]

δ) Έτη παραμονής στο βαθμό του Λοχαγού και αντιστοίχων για προαγωγή στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων: τρία (3) [σύνολο, τριάντα (30)]

ε) Έτη παραμονής στο βαθμό του Ταγματάρχη και αντιστοίχων για προαγωγή στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων: τέσσερα (4) [σύνολο, τριάντα τέσσερα (34)]

στ) Απονομή βαθμού Συνταγματάρχη και αντιστοίχων γίνεται ένα (1) μήνα πριν την αποστρατεία τους.

Με το συνδυασμό αυτό επιτυγχάνονται: (α) η ομαλή σύγκλιση των δύο πλαισίων για την οποίαν δεν θα απαιτηθεί άλλη ρύθμιση στο μέλλον, (β) η απονομή του αποστρατευτικού βαθμού Συνταγματάρχη και αντιστοίχων σύμφωνα με τα ισχύοντα, (γ) η αποσύνδεση των κριτηρίων προαγωγής με την κατοχή πτυχίου ΑΕΙ.

Παράλληλα με τα ανωτέρω ρυθμίζονται οριστικά τα σταδιοδρομικά προβλήματα των Αξιωματικών ειδικών καταστάσεων προελεύσεως ΑΣΣΥ, διασφαλίζοντας παράλληλα την ισονομία σε επίπεδο χρόνων διοικήσεως και ειδικής υπηρεσίας.

              γ.   Αναβάθμιση ΑΣΣΥ

«Άρθρο…

Η παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 1911/1990 (Α΄166) αντικαθίσταται ως εξής: «α. Οι Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) τριετούς διάρκειας φοιτήσεως είναι ισότιμες με τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αντίστοιχης ειδικότητας του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από την κείμενη νομοθεσία, παρέχοντας ισότιμη εκπαίδευση και χορηγώντας ισότιμα πτυχία με αυτά και ισοδύναμα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους αυτών.

β. Οι Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) έως το 2016, είναι ισότιμες με τα ιδρύματα αντίστοιχης ειδικότητας του τεχνολογικού τομέα της ανωτέρας εκπαίδευσης (ΤΕΙ) όπως αυτή οριζόταν από το πλαισίου του ν. 1404/1983 (Α΄ 173). Για όσους εισήχθησαν στις ΑΣΣΥ έως το 2016 με εξετάσεις και εφόσον είναι κάτοχοι απολυτηρίου Λυκείου ή εξατάξιου Γυμνασίου ή ισότιμων τεχνικών σχολών, ανεξάρτητα από το χρόνο κτήσης του πτυχίου, τα πτυχία που τους έχουν χορηγηθεί θεωρούνται ισότιμα με τα πτυχία των ιδρυμάτων αντίστοιχης ειδικότητας του τεχνολογικού τομέα (ΤΕΙ) της ανωτέρας εκπαίδευσης, όπως ίσχυε κατά το χρόνο εισαγωγής τους στις ΑΣΣΥ, και αντιστοιχούν σε επαγγελματικά δικαιώματα της ίδιας κατηγορίας.»

Αιτιολογική έκθεση: Το πτυχίο ΑΣΣΥ δεν λογίζεται ως ισότιμο των αντίστοιχων ειδικοτήτων ΤΕΙ. Αυτό αφορά και όλους τους καταταγέντες από το 1992 κι έπειτα, οπότε και οι Σχολές εισήχθησαν στο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων. Παρά το γεγονός ότι καθ’ όλο το διάστημα υφίστατο το αναγκαίο νομικό υπόβαθρο, ουδέποτε αναλήφθηκε η παραμικρή ενέργεια. Ως αποτέλεσμα αυτής της, πιθανότατα σκόπιμης, αδράνειας, οι ΑΣΣΥ αν και ανήκουν στην ανωτέρα βαθμίδα εκπαίδευσης και η εισαγωγή σε αυτές γίνεται μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, διατηρούνται σε ισοτιμία με τα ΙΕΚ, δηλαδή με βαθμίδα χαμηλότερη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κατ’ επέκταση οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ έχουν επαγγελματικά δικαιώματα της αντίστοιχης, χαμηλότερης βαθμίδας (μεταδευτεροβαθμιας εκπαίδευσης). Το ζήτημα είναι αμιγώς αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ, το οποίο για ακατανόητους λόγους διατηρεί τεχνηέντως αυτή την κατάσταση, η οποία με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο επιδεινώνεται δραματικά. Την ίδια στιγμή, η Πολιτεία έχει θεσμοθετήσει την πλήρη ακαδημαϊκή ισοτιμία και επαγγελματική ισοδυναμία έως και των ιδιωτικών κολλεγίων, δηλαδή ιδιωτικών σχολών τριετούς (και σε περιπτώσεις, τετραετούς) φοίτησης [άρθρα 50 του ν.4653/2020 (Α΄ 12) και 164 του ν.4763/2020 (Α΄ 254)]. Το ΥΠΕΘΑ οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα με τις ανωτέρω διατάξεις στο πλαίσιο των Αρχών της Ισονομίας και της Αναλογικότητας και να αναβαθμίσει, κατ’ αρχάς, τις ΑΣΣΥ από το 1992 κι έπειτα προς το αντίστοιχο επίπεδο, και ακολούθως να τις αναβαθμίσει σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τεχνολογικής εκπαίδευσης.

             δ.   Μισθολογικό Κλιμάκιο Αξιωματικών προελεύσεως ΕΜΘ

      Εξακολουθεί να υφίσταται η μισθολογική εκκρεμότητα των Αξιωματικών προελεύσεως ΕΜΘ στους βαθμούς Υπολοχαγού και Λοχαγού (και αντιστοίχων), οι οποίοι αποζημιώνονται μισθολογικά έως το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Η λύση είναι ιδιαίτερα απλή και προϋποθέτει την περαιτέρω προσαρμογή της διάταξης του άρθρου 91 του ν. 5036/2023 (Α΄ 77) με την οποίαν ρυθμίστηκε το ζήτημα των μισθολογικών κλιμακίων Ανθυπολοχαγών και αντιστοίχων, με αντιστοίχιση ανάμεσα στις κατηγορίες Β΄ και Γ΄ με κριτήριο τον ίδιο βαθμό και τα ίδια έτη υπηρεσίας. Παρομοίως, η ίδια ρύθμιση οφείλει να γίνει και τώρα για τος βαθμούς του Υπολοχαγού και Λοχαγού. Επισημαίνουμε ότι καθ’ όλο το διάστημα που δεν επιλύεται το ζήτημα οι θιγόμενοι Αξιωματικοί δεν έχουν ούτε καν δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη για διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να παραγράφονται μετά τη διετία.

              ε.    Απολύσεις για λόγους Υγείας

Στο ν.δ. 1400/1973 (Α΄ 114) επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

 1. Η παράγραφος 6 του άρθρου 24 αντικαθίσταται ως εξής: «6. Αν η Επιτροπή αποφανθεί ότι το νόσημα του αξιωματικού είναι ανίατο ή ότι το τραύμα του ιάθηκε μεν αλλά η φύση του τον καθιστά σωματικά ανίκανο για τη στρατιωτική υπηρεσία, ο αξιωματικός, εφόσον επιθυμεί την υπαγωγή του στις καταστάσεις των άρθρων 14 έως 16, υποβάλλει μέσα σε δέκα (10) ημέρες σχετική αίτηση. Το Ανώτατο κατά κλάδο Συμβούλιο:

α. Αποδέχεται την αίτηση, υπάγει τον αξιωματικό σε μία από τις καταστάσεις αυτές, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις και διαδικασίες, εξαιρουμένης της εκ νέου παραπομπής του ενώπιον της Επιτροπής και τον τοποθετεί σε θέση, αναλόγως του βαθμού και της ειδικότητάς του,

β. αν η προθεσμία υποβολής της αίτησης παρήλθε άπρακτη, αποφασίζει την αποστρατεία του αξιωματικού,

γ. διατάσσει την απαρέγκλιτη επικαιροποίηση του Ατομικού Ιατρικού Φακέλου και την ετήσια παρακολούθηση του Φακέλου και των απαιτούμενων ανά περίπτωση ιατρικών γνωματεύσεων από τον Ιατρό Εργασίας στο πλαίσιο της προστασίας της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.».

 1. Οι παράγραφοι 7 και 8 του άρθρου 24 καταργούνται.
 2. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 63 προστίθεται περίπτωση δ΄ ως εξής:

«δ) Η κατάληψη οποιασδήποτε θέσης στον δημόσιο τομέα, εκτός Ενόπλων Δυνάμεων. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται για το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον δεν προβλέπεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις.».

Αιτιολογική έκθεση: Αποδεδειγμένα δεν υφίσταται επαρκής συμμόρφωση με τις προβλέψεις του ν.3850/2010 σε θέματα προστασίας της Υγείας και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας. Αυτό δύναται να έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση βλαβών υγείας σε στελέχη, τα οποία να μην σχετίζονται άμεσα με την υπηρεσιακή καθημερινότητα (πχ δημιουργία καρδιολογικών προβλημάτων λόγω μη αναγνώρισης εργασιακού άγχους). Τα στελέχη δεν δύνανται να απολύονται για λόγους υγείας, ακόμα κι αν αυτά δεν σχετίζονται με την Υπηρεσία, πόσο μάλλον όταν δεν υφίστανται επαρκείς ενδείξεις ότι έχει ελεγχθεί τυχόν συσχετισμός τους. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις στελέχη κρίνονται ανίκανα για στρατιωτική υπηρεσία αλλά ικανά για υπηρεσία ξηράς και απολύονται με το πρόσχημα της έλλειψης οργανικών θέσεων, κάτι που, βεβαίως, δεν μπορεί να ισχύει λόγω της υποστελέχωσης. Ως εκ τούτου η αναχρονιστική διάταξη που επανήλθε με το ν.5018/2023 οφείλει να ακυρωθεί.

              στ.  Κατάσταση ΕΟΘ για Αξιωματικούς προέλευσης ΕΜΘ

«Άρθρο…

Ειδικές κατηγορίες αξιωματικών

Εκτός Οργανικών Θέσεων

Στο άρθρο 1 του ν.4494/2017 (Α΄ 165) προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής:

 1. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου έχουν εφαρμογή και στους Αξιωματικούς προελεύσεως ΕΜΘ υπό τους όρους και προϋποθέσεις που περιγράφονται ανά περίπτωση

Αιτιολογική έκθεση: Τόσο η αυξανόμενη υποστελέχωση των ΕΔ, όσο και η υποχρέωση της Πολιτείας για την εφαρμογή της ισονομίας, επιβάλει τη θέσπιση αντίστοιχου δικαιώματος παραμονής εκτός οργανικών θέσεων στους αξιωματικούς προέλευσης ΕΜΘ. Επισημαίνεται ότι το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού έχει υποβάλει πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

              ζ.    Σταδιοδρομία ΕΠΟΠ

Το άρθρο 8 του ν.2936/2001 (Α΄ 166) διορθώνεται και επαναδιατυπώνεται ως εξής:

«Άρθρο 8

Βαθμοί - Προαγωγές

 1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες μπορούν να προαχθούν στους βαθμούς του δεκανέα, λοχία, επιλοχία, και αρχιλοχία και ανθυπασπιστή και αντιστοίχων των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι αρχιλοχίες ανθυπασπιστές μπορούν να προαχθούν σε ανθυπασπιστές σε ανθυπολοχαγούς και αντιστοίχους μόνο για ανδραγαθία, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, ειδάλλως ο βαθμός απονέμεται ως αποστρατευτικός.
 2. Οι ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στο βαθμό του Δεκανέα με τη συμπλήρωση:

α. ενός (1) έτους από την Κατάταξή τους όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες  στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή υπηρετούσαν για την εκπλήρωση αυτών,

β. δύο (2) δε ετών όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους  υποχρεώσεων κατά την Κατάταξή τους.

 1. 3. Οι δεκανείς ΕΠ.ΟΠ. προάγονται στο βαθμό του λοχία με τη συμπλήρωση  πέντε (5) ετών στο βαθμό του Δεκανέα.
 2. 4. Οι λοχίες προάγονται στο βαθμό του επιλοχία με τη συμπλήρωση οκτώ (8) ετών στο βαθμό του λοχία.
 3. 5. Οι επιλοχίες προάγονται στο βαθμό του αρχιλοχία με τη συμπλήρωση οκτώ (8) επτά (7) ετών στο βαθμό του επιλοχία.
 4. 6. Οι αρχιλοχίες προάγονται στο βαθμό του ανθυπασπιστή με τη συμπλήρωση επτά (7) ετών στο βαθμό του αρχιλοχία.
 5. Οι ανθυπασπιστές προάγονται στο βαθμό του ανθυπολοχαγού και των αντιστοίχων ένα (1) μήνα πριν την αποστρατεία τους με συμπληρωμένα έτη πραγματικής υπηρεσίας.

6 8. Οι προαγωγές αυτές των Επαγγελματιών Οπλιτών γίνονται με απόφαση των Αρχηγών των οικείων Γενικών Επιτελείων, ύστερα από κρίση τους ως προακτέων από τα αρμόδια Συμβούλια Κρίσης.»

Αιτιολογική έκθεση: Με δεδομένη την αυξητική τάση των παραιτήσεων στις τάξεις των ΕΠ.ΟΠ., η Πολιτεία οφείλει να προβεί σε παροχή κινήτρων παραμονής. Οφείλει επίσης να ληφθεί υπόψιν ότι οι ΕΠ.ΟΠ. ανήκουν στο πλέον χαμηλόβαθμό, άρα και χαμηλόμισθο, στρατιωτικό προσωπικό, καθώς και ότι τα έτη παραμονής ανά βαθμό είναι πάρα πολλά σε σημείο να επενεργούν ως ανασταλτικός παράγοντας ως προς την επιθυμία για παραμονή και να διατηρούν μια αργή μισθολογική ωρίμανση. Το μισθολογικό κόστος δεν εκτιμάται ότι είναι απαγορευτικό με βάση τα ισχύοντα και η πρόταση κρίνεται ως ιδιαιτέρως ρεαλιστική ως προς την υλοποίηση και ευεργετική για το σύνολο των ΕΔ, ενώ δύναται να συνδυαστεί με την επίλυση του σταδιοδρομικού / συνταξιοδοτικού προβλήματος της απόλυσης λόγω πρόωρης κατάληψης ηλικιακών ορίων.  

              η.   Διαγραφή αποστρατευομένων

Στο άρθρο 36 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114) τροποποιείται η παρ. 1 ως προς τον χρόνο διαγραφής και διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 36 Διαγραφή αποστρατευόμενων

 1. Οι αξιωματικοί, που αποστρατεύονται για οποιονδήποτε λόγο, διαγράφονται από την ενεργό υπηρεσία την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους και με πλήρη μισθό του τρέχοντος μηνός. Οι διατάξεις άρθρου 57 του ΚΠΣΣ (ΠΔ 169/2007 (Α΄ 235) ισχύουν κανονικά.
 2. Το χρονικό διάστημα της παρ. 1 θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας για όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αξιωματικών.
 3. Ειδικά αυτοί που αποστρατεύονται λόγω ορίου ηλικίας διαγράφονται από τη δύναμη των εν ενεργεία στελεχών την ημέρα της κατάληψής τους από το όριο ηλικίας.
 4. Σε όλες τις περιπτώσεις, η ημερομηνία διαγραφής δεν θεωρείται χρόνος υπηρεσίας, εκτός εάν είναι η ημέρα της κατάληψής τους από το όριο ηλικίας.
 5. Το παρόν εφαρμόζεται αναλογικά και για τους ανθυπασπιστές και μόνιμους υπαξιωματικούς.».

Αιτιολογική έκθεση: Πολλά από τα στελέχη που διαγράφονται από τις ΕΔ λόγω συμπλήρωσης των ετών υπηρεσίας τους παραμένουν για πολλούς μήνες (έως την έκδοση της σύνταξης, διαδικασία που δεν δύναται να διεκπεραιωθεί πριν την έκδοση αστυνομικής ταυτότητας) με το ευτελές ποσόν της τελευταίας μισθολογικής εκκαθάρισης. Απαιτείται η επαναφορά παλαιότερου καθεστώτος που διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση κατά το αυτό διάστημα.

              θ.   Υπερωριακή αποζημίωση στελεχών ΕΔ

«Οι παράγραφοι α΄ και δ΄ της περίπτωσης δ΄ του άρθρου 127 του ν.4472/2017 (Α΄ 74) τροποποιούνται ως εξής:

Δ. α. Στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή) και των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών αποδεδειγμένα εργάζεται πέραν των πέντε (5) ημερών την εβδομάδα, χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των σαράντα έξι ευρώ (46) για κάθε επιπλέον ημέρα απασχόλησης για κάθε ημέρα Σαββάτου και ενενήντα δύο ευρώ (92) για κάθε ημέρα Κυριακή.

δ. Οι ειδικές αποζημιώσεις των περ. α’ και β’ καταβάλλονται και στους μαθητές των σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους εκπαίδευσης, με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για το λοιπό ένστολο προσωπικό τους.»

Αιτιολογική έκθεση: Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει την παρεχόμενη υπερωριακή εργασία των στελεχών των ΕΔ στο πλαίσιο της ισονομίας. Εξάλλου και στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο στο άρθρο 62 υφίστανται διατάξεις που συμπαρασέρνουν τα στελέχη των ΣΑ, άρα μπορεί να αναληφθούν και ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση.

              ι.    Άδεια συνοδείας προστατευόμενων μελών ή μελών οικογενείας

Στο άρθρο 21 της ΥΑ Φ. 400/34/292616 (Β΄ 2808/2016) προστίθεται παράγραφος 5 και η παράγραφος 5 αναριθμείται σε 6, ως εξής:

«5. Για περιπτώσεις συνοδείας τέκνων και λοιπών προστατευόμενων μελών ή μελών οικογενειών σε νοσοκομεία ή συμβεβλημένους ιατρούς και κλινικές με το ΥΠΕΘΑ, θεσπίζεται η δυνατότητα χορήγησης πέντε (5) ημερών άδειας κατ΄ έτος. Για την εν λόγω άδεια το ενδιαφερόμενο στέλεχος οφείλει να προσκομίζει σχετική ιατρική βεβαίωση στην Υπηρεσία του.»

Αιτιολογική έκθεση: Η Υπηρεσία δεν διαθέτει καμία μέριμνα για τις περιπτώσεις όπου το στέλεχος πρέπει να συνοδεύσει μέλος της οικογένειας σε ιατρό ή μονάδα Υγείας, όταν δεν υφίσταται δυνατότητα για μετάβαση σε στρατιωτικό νοσοκομείο.

              ια.  Σύνθεση ΔΣ του ΜΤΣ

«Άρθρο …

Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Μετοχικού Ταμείου Στρατού - Τροποποίηση άρθρου 1 ν.δ. 2554/1953

Στο άρθρο 1 του ν.δ. 2554/1953 (Α΄ 230), περί σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, προστίθεται περίπτωση ζ΄ και η υφιστάμενη περίπτωση ζ επαναριθμείται σε η΄ και το άρθρο 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 1

 1. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού είναι εννεαμελές και αποτελείται από:

ζ) έναν (1) Ανώτερο Αξιωματικό, εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, απόφοιτο της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ).

ζ) η) έναν (1) υπάλληλο κατηγορίας ΠΕ βαθμού Α΄ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που προτείνεται από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής.»

Αιτιολογική έκθεση: Θεωρείται αδιανόητο η μεγαλύτερη προέλευση στελεχών εντός του ΣΞ, αυτή των Υπαξιωματικών, που ταυτόχρονα αποτελούν και τους κυριότερους αιμοδότες του, να μην εκπροσωπούνται στο ΔΣ του ΜΤΣ, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με το ΔΣ του ΜΤΝ. Ιδίως υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων με τα ΜΤ των ΕΔ, η εν λόγω θεσμοθέτηση θεωρείται κρίσιμη για λόγους διαφάνειας και διασφάλισης των συμφερόντων των στελεχών των ΕΔ.

              ιβ.  Επίδομα παραμεθορίου

Η περίπτωση ε΄ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74), αντικαθίσταται ως εξής:

«Ε. Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μόνο πρώην ν. Δωδεκανήσου), καθώς και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στις περιοχές που καθορίζονται από το ν. 2085/1992 (Α΄ 170) και σε πλήρη εφαρμογή της ΥΑ 29847/1992 (Β΄ 667), χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους εκατόν τριάντα (130) ευρώ.

Το ανωτέρω επίδομα ύψους εκατόν τριάντα (130) ευρώ χορηγείται και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές Οθωνών, Σαγιάδας και Σκύρου.

Το επίδομα αυτό καταβάλλεται με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι δικαιούχοι προσφέρουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στην Υπηρεσία της περιοχής που δικαιολογεί την καταβολή του. Επίσης καταβάλλεται και για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε θεσμοθετημένες άδειες.

Σε περίπτωση απομάκρυνσης των υπαλλήλων, για οποιονδήποτε λόγο, όπως μετακίνηση, απόσπαση, μετάθεση, διάθεση, από την περιοχή η οποία δικαιολογεί τη χορήγησή του, διακόπτεται ισοχρόνως η καταβολή του με βεβαίωση του οικείου Προϊσταμένου.

Τα επιδόματα των παρ. Β’ έως Ε’ δεν καταβάλλονται στους σπουδαστές των σχολών αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας, με την επιφύλαξη της περ. δ’ της παρ. Δ’, στους τελούντες σε κατάσταση πολεμικής ή μόνιμης διαθεσιμότητας, καθώς και στους έφεδρους και δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς.

Στο στρατιωτικό προσωπικό, που υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, καθώς και στο στρατιωτικό προσωπικό ειδικότητας μετεωρολόγου που υπηρετεί σε μετεωρολογικά κλιμάκια της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ή σε μετεωρολογικά κλιμάκια και σε προσωπικό ειδικότητα ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, που εδρεύουν σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας καταβάλλονται επιπλέον οι ανά περίπτωση αποζημιώσεις υπό τους όρους και προϋποθέσεις που καθορίζεται με σχετικές υπουργικές αποφάσεις.»

Αιτιολογική έκθεση: Υφίσταται κατ΄εξαίρεσιν δυσμενής αντιμετώπιση των στελεχών των ΕΔ ως προς τους όρους και προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος παραμεθορίου, όχι μόνο σε σχέση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά ακόμα και εντός ΕΔ στους ίδιους νομούς. Ο λόγος της διάκρισης οφείλεται στην ύπαρξη πρόσθετων υπηρεσιακών κριτηρίων, τα οποία οφείλουν να απαλειφθούν.

              ιγ.   Επιστροφή διπλών εισφορών 2% ως αχρεωστήτως καταβληθεισών

Στο τέλος της παρ.1 του άρθρου 21 του ν.3865/2010, όπως ισχύει, προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Αν τα ανωτέρω πρόσωπα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στις ΕΔ κατά την οποία ήταν ασφαλισμένα στο ΙΚΑ, είχαν καταβάλει τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και στα οικεία Μετοχικά Ταμεία, τα καταβληθέντα ποσά για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΑΜ ή στο ΕΤΕΑΜ αποδίδονται στους ίδιους νομιμοτόκως. Εάν τα ανωτέρω ποσά έχουν αποδοθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις που αντικαθίστανται, από το ΕΤΑΜ ή ΕΤΕΑΜ στα οικεία Μετοχικά Ταμεία, αποδίδονται στους ίδιους νομιμοτόκως από τα Ταμεία αυτά.»

Αιτιολογική έκθεση: Λόγω αβλεψίας του νομοθέτη, εν λόγω εισφορές είχαν διατεθεί στα ΜΤ ως «δαπάνες υπέρ κοινωνικών πόρων» με αποτέλεσμα να έχουν καταβληθεί διπλά αλλά να μην αναγνωρίζονται ως διπλές. Το 2015 είχε εγκριθεί ρύθμιση, αλλά το σχέδιο νόμου δεν ψηφίστηκε. Εξακολουθεί να υφίσταται η εκκρεμότητα της επιστροφής της διπλής ασφαλιστικής εισφοράς 2% (υπέρ ΙΚΑ) των ΕΜΘ. Το θέμα αφορά αποκλειστικά τα Μετοχικά Ταμεία και επιλύεται με ρύθμιση ΥΠΕΘΑ.

              ιδ.  Στήριξη οικογενειών

Το άρθρο 2, παρ.4, της ΥΑ Φ.411/12/362832/Σ.8977/2021 (Β΄ 5700) τροποποιείται ως εξής:

«Στον τόπο προτίμησής τους υπηρετούν υποχρεωτικά πολύτεκνοι, γονείς τριών τέκνων, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, στελέχη που έχουν σύζυγο ή επιμελούνται τέκνο με αναπηρία, στελέχη με ανήλικο τέκνο που τελούν σε χηρεία, καθώς και στελέχη που με δικαστική απόφαση τους έχει ανατεθεί η επιμέλεια ατόμου με αναπηρία είτε με δικαστική απόφαση έχουν οριστεί ως ανάδοχοι γονείς ανηλίκου με αναπηρία για όσο χρόνο διαρκεί η αναδοχή, εκτός αν το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων αποφασίσει διαφορετικά, επειδή συντρέχουν σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι ειδικώς αιτιολογημένοι. Στελέχη με τέκνα που θα φοιτήσουν στη Γ΄ Λυκείου μετατίθενται μόνον κατόπιν επιθυμίας τους. Στελέχη που στην οικογένεια τους υπάρχει τέκνο που θα φοιτήσει στη Β΄ Λυκείου κατά το επόμενο από την υλοποίηση των μεταθέσεων σχολικό έτος, δεν μετατίθενται κατόπιν επιθυμία τους για τα επόμενα από ένα 1 έως τρία (3) χρόνια. Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου, το ποσοστό αναπηρίας απαιτείται να είναι τουλάχιστον 67%.».

Αιτιολογική έκθεση: Παραμένει το πρόβλημα τη μη στήριξης οικογενειών στρατιωτικών που έχουν τέκνα που φοιτούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε διαφορετικές πόλεις. Στο πλαίσιο στήριξης της οικογένειας η Πολιτεία οφείλει να προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις.

              ιε.   Πρόσβαση στις στρατιωτικές λέσχες

Το άρθρο 19 του ν. 4361/2016 (Α΄ 10) τροποποιείται ως εξής:

«Άρθρο 19

Στρατιωτικές Λέσχες Στρατού Ξηράς

Οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, και οι ΕΠ.ΟΠ. και οι Ο.Β.Α. του Στρατού Ξηράς όλων των Όπλων και Κοινών Σωμάτων που υπηρετούν σε φρουρές στις οποίες λειτουργούν Στρατιωτικές Λέσχες κάνουν χρήση των υπηρεσιών των Λεσχών ως μέλη τους, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τα υπόλοιπα μέλη των Λεσχών.».

Αιτιολογική έκθεση: Σημαντικό μέρος στελεχών του ΣΞ αποκλείονται από τις στρατιωτικές λέσχες. Οι πολιτικοί υπάλληλοι έχουν καταστεί ισότιμα μέλη, δίχως ωστόσο να υποχρεούνται σε καταβολή εισφοράς, όπως ισχύει για τους στρατιωτικούς. Στο πλαίσιο της ισονομίας οφείλει να υπάρξει ισότιμη αντιμετώπιση, ενώ παράλληλα να υπάρχει ρητή μνεία για το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού, με επέκταση στο σύνολο των ΕΔ.

 

                                                                                           Ο Πρόεδρος

                                                                                     Μεθενίτης Δημήτριος

                                                                                     Ανθυποπλοίαρχος (Ε)