Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

24
Δευ, Ιουν

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Εθιμοτυπία (Συμμετοχή σε Εορταστικές Εκδηλώσεις)

ΣΧΕΤ. :   α.   ΠΔ 88/1999 (ΦΕΚ Α΄ 94, «Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/104/ΕΚ»)

              β.   Οδηγία 2003/88/ΕΚ του ΕΚ και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2003 σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

                     γ.   Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ Α΄ 84, «Κύρωση του Κώδικα Νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων»)

        δ.   ΥΑ υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ. 400/165047/Σ.4722/17-10-2011 (ΦΕΚ Β΄ 2340, «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Φ. 400/ 163881/ Σ. 4187/ 08-09-2011»)

        ε.    ΠαΔ 9-2/2012

            στ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 845/2023 έγγραφό μας

              ζ.    Υπ’ αριθμ. πρωτ. 029/2024 έγγραφό μας

              η.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 121/2024 έγγραφό μας

              θ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 576/2024 έγγραφό μας

              ι.    Υπ’ αριθμ. πρωτ. 226/2024 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.

              Κύριε Υπουργέ.

       Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίες από πρωτοβάθμιες Ενώσεις μέλη μας, οι οποίες γίνονται αποδέκτες αγανακτισμένων φωνών στρατιωτικών από όλη την Ελλάδα. Η κοινή συνισταμένη είναι μία: η συστηματική και αυξανόμενη αυθαιρεσία της Διοίκησης ακριβώς επειδή μπορεί να το κάνει. Αν και διαρκώς επανερχόμαστε στο θέμα με διαφορετικές αφορμές [ενδεικτικά τα σχετικά (στ) έως (ι)], το μόνο που βλέπουμε είναι μια συνειδητή αδιαφορία.

      Το τελευταίο «κρούσμα» αφορά τη μετακίνηση στρατιωτικών από μεγάλο μέρος της Μακεδονίας στην Κέρκυρα, για τους εορτασμούς της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, μια κίνηση που έχει προκαλέσει από εύλογα ερωτήματα έως οργή, για τον πρόσθετο λόγο ότι η όλη ταλαιπωρία εκ των πραγμάτων συνδέθηκε με την δική σας παρουσία στο νησί της Κέρκυρας. Στρατιωτικοί, όχι μόνο ξεσπιτώθηκαν από άσχετες με τα Επτάνησα περιοχές, κάτι που αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, αλλά ταλαιπωρήθηκαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

      Σημαντικό μέρος αυτών, μετέβη αρχικά στην Κοζάνη την Παρασκευή για συγκρότηση. Την επόμενη  (Σάββατο) έλαβε χώρα διανυκτέρευση στις Φιλιάτες Ηγουμενίτσας. Την Κυριακή το πρωί τα στελέχη μετέβησαν στην Κέρκυρα, όπου ήρθαν αντιμέτωπα με την «απόλυτη μέριμνα»: η διαμονή είχε προγραμματιστεί σε ημιτελείς εγκαταστάσεις της Μητρόπολης που μόνο ως «γιαπί» μπορούν να χαρακτηριστούν και οι οποίες δεν είχαν καν αφοδευτήρια συνδεδεμένα με το δίκτυο αποχέτευσης και τα οποία ήταν εξωτερικά, προφανώς για να εκτιμάται καλύτερα ο περίπατος στη φύση, ιδίως κατά τις νυκτερινές ώρες.

      Για πόσιμο νερό, ούτε λόγος να γίνεται. Κάποια στιγμή, ευτυχώς, τους μεταφέρθηκαν μπουκάλια νερό με μέριμνα της Μητρόπολης, εξ όσων μας έχει γνωσθεί. Κατά την εκτέλεση των δοκιμαστικών παρελάσεων, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαΐου, τα στελέχη έμειναν χωρίς σταγόνα νερό επί 5 ολόκληρες ώρες (3 το μεσημέρι έως 8 το βράδυ), με την επιστροφή να ολοκληρώνεται περί την 11η βραδινή ώστε να είναι «φρέσκοι» για τις εκδηλώσεις της επόμενης μέρας. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, επειδή δεν υπήρχε δυνατότητα ασφαλούς φύλαξης του οπλισμού, οι στρατιωτικοί έκαναν και υπηρεσίες ασφαλείας. Κι όσον αφορά το φαγητό, λόγω απόστασης (2 ώρες έξω από την πόλη) αυτό ερχόταν πάντα κρύο με υπηρεσιακά οχήματα.

              Κύριε Υπουργέ.

      Προφανώς στην Υπηρεσία δεν αρκεί η ηθική εξαθλίωση του προσωπικού μέσα από τη διαρκή και συστηματική συρρίκνωση ακόμα και θεμελιωδών δικαιωμάτων του, αλλά μάλλον δείχνει να υφίσταται κάποιος σχεδιασμός να εξωθηθεί σωματικά στα άκρα και αυτό με την αιτιολογία «τι να κάνουμε, αυτούς / τόσους έχουμε».

      Από την στιγμή που η συμμετοχή σε εορταστικές εκδηλώσεις εξακολουθεί να προβλέπεται για, φοβούμαστε, ανύπαρκτους λόγους υποτιθέμενης εξύψωσης ενός (κατά τα λοιπά ανύπαρκτου) ηθικού, θα μπορούσαμε να δείξουμε κάποια κατανόηση εάν χρησιμοποιείτο στρατιωτικό προσωπικό της περιοχής, παρόλο που η σχετική Διαταγή είχε συνταχθεί σε εποχές «παχιών αγελάδων» με πολύ λιγότερα καθήκοντα κιόλας. Το γεγονός ότι φέρεται να κινητοποιήθηκε η «μισή» Μακεδονία για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων, όχι μόνο το θεωρούμε ακατανόητο αλλά απαιτούμε να μάθουμε και πόσο κόστισε η όλη ενέργεια.

      Επαναλαμβάνουμε: απαιτούμε να μάθουμε το κόστος, διότι είμαστε πολύ περίεργοι να μάθουμε πόσα από αυτά που «δεν υπάρχουν» για το προσωπικό, υπάρχουν για, καθ’ ημάς, αχρείαστες, επικοινωνιακές δαπάνες.

      Παράλληλα, είναι ξεκάθαρο ότι η Ηγεσία του ΓΕΣ οφείλει μια απάντηση στο ερώτημα, ποια ήταν η μέριμνα για το προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια της μετακίνησης και αυτό διότι έχουν καταφθάσει πάρα πολλές φωτογραφίες στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, εκτός από τις λεπτομέρειες της όλης ενέργειας.

      Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η Ηγεσία αδυνατεί να κατανοήσει ότι οι στρατιωτικοί είναι εργαζόμενοι και έχουν αντίστοιχα δικαιώματα. Ουδείς μπορεί να τους συμπεριφέρεται ως εργαζομένους β’ κατηγορίας ή πολίτες β’ διαλογής. Ας μην προκαλεί απορία η αυξητική τάση των παραιτήσεων, την οποίαν δεν υπάρχει κανένα άλλο «επίσημο στατιστικό» για να διαψεύσει.

Ωστόσο το κύριο ερώτημα παραμένει: πότε και που θα σταματήσει ο κατήφορος;

      Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

      Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.