Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

30
Τρι, Απρ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:    Επιστροφή πρόσθετης κράτησης 2%  του ΙΚΑ στους Εθελοντές Μακράς Θητείας

ΣΧΕΤ. :   α. Ν.3865/2010 (ΦΕΚ Α΄ 115, "Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις"

               β. Υπ’ αριθμ πρωτ. 615/2021 έγγραφο ΠΟΕΣ

               γ. Υπ’ αριθμ πρωτ. 1331/2022 έγγραφο ΠΟΕΣ

               δ. Υπ’ αριθμ πρωτ. 38/2023 έγγραφο ΠΟΕΣ

               ε. Υπ’ αριθμ πρωτ. 1510/2023 έγγραφο ΠΟΕΣ

 

  1. Η Ένωση μας το τελευταίο διάστημα λαμβάνει πολλές διαμαρτυρίες από συναδέλφους προέλευσης ΕΜΘ, αναφορικά με το γνωστό πρόβλημα των διπλών ασφαλιστικών κρατήσεων 2% στο πλαίσιο αναγνώρισης χρόνου της μετοχικής σχέσης τους με τα Ταμεία των ΕΔ, θέμα που η Πολιτεία αρνείται να επιλύσει παρόλο που έχει αναδειχθεί κατ’ επανάληψη [σχετικά (β) έως (ε)].

 

  1. Πλέον είναι προφανές ότι τα στελέχη των ΕΔ προσβλέπουν σε αυτά τα χρήματα – τα δικά τους χρήματα – και δικαίως, διότι δεν ευθύνονται αυτά για τη διπλή καταβολή των εισφορών.

 

  1. Δυστυχώς το ΥΠΕΘΑ εξακολουθεί να κωφεύει στα συνεχή αιτήματα της ΠΟΕΣ και των συναδέλφων ΕΜΘ για την αποκατάσταση της αδικίας με την επαναφορά της εγκεκριμένης ρύθμισης του 2015. Εξάλλου όπως έχει ήδη αναδειχθεί, το θέμα δύναται να επιλυθεί με προσθήκη στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 3865/2010: "Αν τα ανωτέρω πρόσωπα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους στις ΕΔ κατά την οποία ήταν ασφαλισμένα στο ΙΚΑ, είχαν καταβάλει τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και στα οικεία Μετοχικά Ταμεία, τα καταβληθέντα ποσά για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΑΜ ή στο ΕΤΕΑΜ αποδίδονται στους ίδιους νομιμοτόκως. Εάν τα ανωτέρω ποσά έχουν αποδοθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις που αντικαθίστανται, από το ΕΤΑΜ ή ΕΤΕΑΜ στα οικεία Μετοχικά Ταμεία, αποδίδονται στους ίδιους νομιμοτόκως από τα Ταμεία αυτά".

 

  1.       Ωστόσο, τα χρόνια περνάνε και το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Θα δικαιωθούν επιτέλους οι συνάδελφοί μας ή θα συνεχίσει να διαιωνίζεται η αδικία;

 

  1. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.