Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Κυρ, Απρ

ΠΟΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ:   Στρατιωτικά Νοσοκομεία

ΣΧΕΤ.:   α.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1028/2023 έγγραφό μας

              β.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1159/2023 έγγραφό μας

              γ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 169/2024 έγγραφό μας

              δ.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 189/2024 έγγραφό μας

              Κύριε Υπουργέ.

      Παρά τις προσπάθειες να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα αναφορικά με τις διαφαινόμενες προθέσεις της Πολιτείας απέναντι στα στρατιωτικά νοσοκομεία, διαρκώς προκύπτουν νέα δεδομένα που επιβεβαιώνουν πλήρως όσα έχουμε σχολιάσει μέχρι σήμερα και που αποδεικνύουν ότι κάθε ενέργεια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας.

      Όπως δημοσιεύθηκε σε πλήθος ΜΜΕ, σε πρόσφατη διαδικασία απάντησης σε επίκαιρη ερώτηση που τέθηκε στη Βουλή, αναφορικά με την αποδυνάμωση στρατιωτικών νοσοκομείων, ο ΥΦΕΘΑ απάντησε ότι «οι ιατροί και το υγειονομικό προσωπικό των ΕΔ που θα μεταβαίνουν σε άλλο νομό θα λαμβάνουν εφεξής επιπλέον ειδική αποζημίωση, η οποία για τους γιατρούς θα ανέρχεται στο ποσό των 1.800 ευρώ για κάθε μήνα που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.»

      Η ανωτέρω τοποθέτηση προκάλεσε εκτός από την αγανάκτησή μας, και εύλογες απορίες, διότι η πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ εξήγγειλε την πριμοδότηση της συνειδητής αποδυνάμωσης των στρατιωτικών νοσοκομείων, επ’ ωφέλεια του ΕΣΥ.

  • Άραγε πόσοι γιατροί θα αρνηθούν μια τόσο ελκυστική προσφορά;
  • Κι αν δεν την αρνηθούν, ποιος θα μπορεί να τους κατηγορήσει, όταν η Πολιτεία υπόσχεται ένα δεύτερο μισθό;
  • Κυρίως όμως, γιατί δεν γίνονται με τα ίδια χρήματα προσλήψεις νέων γιατρών αφού, προφανώς, τα χρήματα υπάρχουν;

              Κύριε Υπουργέ.

      Οι μάσκες έπεσαν. Δυστυχώς, η επιβεβαίωση όσων σχολιάσαμε πρόσφατα ήρθαν πολύ πιο σύντομα απ’ όσο αναμέναμε. Πριν από αρκετούς μήνες, με αφορμή την ΚΥΑ διά της οποίας διατίθεντο στρατιωτικοί ιατροί στο ΕΣΥ, θίγαμε την κατάσταση υπενθυμίζοντας ότι «με […] έγγραφά μας σχολιάσαμε πρόσφατα τις συντονισμένες προσπάθειες της Πολιτείας για περαιτέρω υποβάθμιση των παροχών Υγείας προς τα στελέχη των ΕΔ, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι πίσω από αυτές τις ενέργειες κρύβεται μια μεγαλύτερη φιλοδοξία: αυτή της πλήρους διάλυσης (ήτοι ιδιωτικοποίησης) της δημόσιας Υγείας. Για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο απαιτούνται ενέργειες σε δύο άξονες: πρώτον, όχι προσλήψεις και δεύτερον, εξάντληση του υφιστάμενου προσωπικού ώστε να οδηγηθεί σε έξοδο.»

      Πλέον, καθίσταται σαφές ότι υφίσταται ανάγκη για επίσπευση των ενεργειών και γι’ αυτό ακριβώς παρέχεται οικονομικό δέλεαρ. Ως εκ τούτου, για τρίτη φορά μέσα στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα των δέκα ημερών, σας καλούμε δημόσια να υπερασπιστείτε τα δικαιώματα του στρατιωτικού προσωπικού και να μην συμμετάσχετε σε αυτό το προ πολλού προδιαγεγραμμένο ανοσιούργημα της στοχοποίησης της δημόσιας Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο απαιτούμε την:

              α.   Άμεση απεμπλοκή των στρατιωτικών νοσοκομείων από το ΕΣΥ.

              β.   Άμεση εξόφληση όλων των χρεών τρίτων προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο πλαίσιο της υπαγωγής τους στο ΕΣΥ.

              γ.   Άμεση θεσμική επίλυση όλων των επιμέρους προβλημάτων (πχ ολοκλήρωση επέκτασης άυλης συνταγογράφησης σε όλους τους τομείς, έκδοση ΚΥΑ για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών από το σύνολο των φαρμακείων κλπ).

              δ.   Άμεση αποδέσμευση του ιατρονοσηλευτικού (και λοιπού) στρατιωτικού προσωπικού από υποχρεώσεις «τρίτων φορέων» και επιστροφή του στις οργανικές τους θέσεις.

              ε.    Άμεση επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε το νέο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους στρατιωτικούς και τα μέλη των οικογενειών τους.

              στ.  Άμεση στήριξη της Δημόσιας Υγείας με προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση των υφιστάμενων δομών.

      Μην επιτρέψετε την ολοκλήρωση αυτού του καλά οργανωμένου «εγκλήματος». Η Δημόσια Υγεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μείζον, συνταγματικώς κατοχυρωμένο, ανθρώπινο Δικαίωμα και απαιτούμε να παραμείνει έτσι.

      Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.  

      Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.    .