Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

29
Δευ, Απρ

ΠΟΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

 

ΘΕΜΑ:   Σταδιοδρομία Αξιωματικών

ΣΧΕΤ. :   α.   Ν. 1848/1989 (Α΄ 112, «Προέλευση των μονίμων αξιωματικών του Οικονομικού και του Στρατολογικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις»)

              β.   ΠΔ 21/1991 (Α΄ 9, «Εθελοντές – Εθελόντριες Μακράς Θητείας»)

              γ.   Ν. 3883/2010 (Α΄ 167, «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις»)

δ.   Ν. 4494/2017 (Α΄ 165, «Ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στε-λεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σύσταση Κοινού Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και άλλες διατάξεις»)

            ε.    Υπ’ αριθμ. πρωτ. 052/2022 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ν.Π.Α.

            στ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 029/2024 έγγραφό μας

            ζ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 121/2024 έγγραφό μας

            η.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 255/2024 έγγραφό μας

            θ.   Φ. 454.1/2/218260/Σ.1510/27-Φεβ-24/ΓΕΝ/Β3-ΙΙΙ

              Κύριε Υπουργέ.

      Είναι γνωστό ότι μια από τις πλέον κρίσιμες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Ηγεσία έχει να κάνει με το προσωπικό, τον περιβόητο συντελεστεί ισχύος που τόσο πολύ έχει υποτιμηθεί με έργα και παραλείψεις κατά το παρελθόν. Αναφερόμαστε στον τρέχοντα και διαρκώς μειούμενο αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού. 

      Οι παραιτήσεις, δυστυχώς, φαίνεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά τέτοια, που αν δεν υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα πειστική ανακοίνωση με  δέσμη ικανών μέτρων σε πλήθος επιπέδων, φοβούμαστε ότι δεν είναι αναστρέψιμες [σχετικά (στ) και (ζ)]. Την ίδιαν στιγμή, υπενθυμίζουμε, ότι οι ΕΔ κινδυνεύουν με περαιτέρω αποψίλωση λόγω των αποστρατειών των ΕΠ.ΟΠ. λόγω πρόωρης κατάληψης των ορίων ηλικίας ως αποτέλεσμα αβλεψίας του νομοθέτη [σχετικό (η)], πρόβλημα που αναμένεται, εφόσον δεν επιλυθεί άμεσα, να εμφανιστεί εντός των επόμενων μηνών.

      Δυστυχώς, τους επόμενους μήνες αναμένονται και οι πρώτες αποστρατείες Αξιωματικών ΕΜΘ λόγω συμπλήρωσης 35 ετών υπηρεσίας, εντός του ισχύοντος σταδιοδρομικού πλαισίου [σχετικά (α) έως (γ)]. Μάλιστα, όπως αποδεικνύεται και από το (θ) σχετικό έγγραφο, το ΓΕΝ έχει ήδη εκφράσει τις εύλογες ανησυχίες του, μιας και, πλέον, κάθε στέλεχος αντιστοιχεί, τρόπον τινά, σε πέντε. Εντούτοις, με ανησυχία διαπιστώνουμε ότι από πλευράς του ΥΠΕΘΑ δεν δείχνει να υπάρχει κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.

      Υπενθυμίζουμε ότι για τους ΕΜΘ δεν προβλέπεται κατάσταση ΕΟΘ [συμφώνως άρθρου 13 του (α) σχετικού όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει], όπως ρυθμίστηκε με το άρθρο 1 του (δ) σχετικού για τους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ, άσχετα αν, όπως έχει αποδεχθεί για τους τελευταίους, η Πολιτεία συστηματικά (και για λόγους εξοικονόμησης πόρων όπως έμμεσα είχε παραδεχθεί ο προκάτοχός σας) στάθηκε ασυνεπής στην τήρηση του νόμου που η ίδια έχει ψηφίσει [σχετικό (ε)].

      Κατόπιν των ανωτέρω, η Ομοσπονδία μας συντάσσεται και ενισχύει την πρόταση του ΓΕΝ η οποία είναι απόλυτα συνεπής με όσα μας είχε διαβεβαιώσει ο Α/ΓΕΝ κατά τη μεταξύ μας συνάντηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, ζητάμε την  επέκταση του μέτρου στο σύνολο των ΕΔ με κατάλληλη τροποποίηση του ισχύοντος πλαισίου [άρθρου 1 του (δ) σχετικού] κατά τρόπο τέτοιο, που να επιτρέπει την υπαγωγή σε κατάσταση ΕΟΘ των Αξιωματικών ΕΜΘ, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους Αξιωματικούς ΑΣΣΥ.

      Χτυπάμε δε, το καμπανάκι του κινδύνου για μια ακόμα φορά, καθ’ όσον η λύση στο πρόβλημα οφείλει να δοθεί το συντομότερο, κάτι που ισχύει και για το έτερο μείζον ζήτημα των αποστρατειών των ΕΠ.ΟΠ. λόγω πρόωρης κατάληψης ηλικιακών ορίων. Εξυπακούεται δε, ότι το θέμα των Αξιωματικών ΑΣΣΥ σε κατάσταση ΕΟΘ οφείλει να επιλυθεί οριστικά απλώς με την εφαρμογή του νόμου.

      Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.  

      Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.