Πεμ, Μάι

ΠΟΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ/ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΟΠ

Αθήνα, 29 Απριλίου 2024

Εδώ και μερικές μέρες πολλά στελέχη προέλευσης ΕΠΟΠ επικοινωνούν με την Ο Ομοσπονδία μας, σχεδόν σε καθεστώς πανικού, προκειμένου να πληροφορηθούν τι ακριβώς είναι αυτό που δημοσιεύθηκε από την έτερη Ομοσπονδία ως «καθεστώς διετούς ομηρίας», με ανακοίνωση που επικαλείτο σχετικά δημοσιεύματα.

Όσο κι αν ψάξαμε δεν καταφέραμε να βρούμε κανένα δημοσίευμα ή άλλη ανακοίνωση που να κάνει λόγο για οποιασδήποτε μορφής διετίας που να δημιουργεί «συνθήκες ομηρίας». Πιθανώς οι συνάδελφοι συνδικαλιστές να μπερδεύτηκαν για μια ακόμα φορά ως προς το εξής: όντως στο παρελθόν είχε υπάρξει σε κύκλους του Υπουργείου ένα «σενάριο» κατά το οποίο, εάν η Ηγεσία δεν προλάβαινε να επεξεργαστεί κάποια λύση για το μείζον θέμα των ΕΠΟΠ, υπήρχε μια σκέψη να δοθεί μια διετής παράταση στην εφαρμογή των ηλικιακών ορίων ώστε να μην ξεκινήσουν οι απολύσεις. Προφανώς τα δύο έτη είχαν κριθεί ως κατάλληλος χρόνος για να έρθει μια ολοκληρωμένη πρόταση επίλυσης του προβλήματος, η οποία έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά. Επαναλαμβάνουμε: αυτό το σενάριο είχε τεθεί άτυπα μόνο υπό αυτές τις συνθήκες και μόνο ως σκέψη.

Η ανάγκη της έτερης Ομοσπονδίας να σπεύσει να καπελώσει για εκ των προτέρων για μια ακόμα φορά κάθε πιθανή λύση προαναγγέλλοντας θριάμβους κατ’ αποκλειστικότητα, δημιούργησε τεράστιο πανικό και αναστάτωση στα θιγόμενα στελέχη, γεγονός ανεπίτρεπτο. Επί τούτου, θα σχολιάσουμε μόνο ένα: οι λύσεις έρχονται μέσα από τεκμηριωμένες προτάσεις. Η ανέξοδη κριτική, όσες φορές και όπου κι αν αναπαράγεται αποσκοπεί μόνο σε δημιουργία εντυπώσεων και τίποτα περισσότερο. Ουδείς πολιτικός λαμβάνει υπόψιν τον facebook ή την «υψηλή κριτική» διαφόρων ανακοινώσεων σε αυστηρό ύφος.

Η ΠΟΕΣ, εξ όσων γνωρίζουμε, είναι η μόνη Ομοσπονδία η οποία έχει υποβάλει ολοκληρωμένη, νομικά ελεγμένη πρόταση τροποποίησης του νόμου με αιτιολογική έκθεση για την επίλυση του μείζονος προβλήματος με τις απολύσεις των ΕΠΟΠ, η οποία αφενός σέβεται το δικαίωμα όσων δεν επιθυμούν να παραμείνουν και αφετέρου διασφαλίζει ισότιμες συνθήκες εργασίας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Η πρότασή μας έχει δημοσιευθεί κατ’ επανάληψη και ως έχουμε ξαναπεί, είναι τόσο άρτια που έχει υιοθετηθεί και από πολιτικούς φορείς. Προς αποφυγή παρερμηνειών θα επαναλάβουμε ότι άλλη πρόταση δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας, παρά μόνο ευχολόγια, γενικόλογοι αφορισμοί και λοιπές επισημάνσεις μηδενικής αξίας.

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγους μήνες η έτερη Ομοσπονδία με το υπ’ αριθμ. 679/21-9-2023 έγγραφό της νομιμοποίησε ως πιθανώς «λύση» ένα non-paper (δηλαδή μια εσωτερική συζήτηση) που κυκλοφορούσε σε κάποια Επιτελεία, και το οποίο μέχρι την ημέρα της υποτιθέμενης «αντίδρασης» δεν είχε καν υπόσταση. Υπόσταση απέκτησε μετά τη δημοσίευσή του. Σύμφωνα με αυτό τον σχεδιασμό, αντί για απόλυση στα 50, θα ξεκινάει επιλεκτικό ξεσκαρτάρισμα στα 47, όπου τελικά θα παραμένουν κάποιοι από τους επιτυχόντες. Κοινώς πρόκειται για ένα σενάριο πολύ χειρότερο και από αυτό που ισχύει ήδη, απέναντι στο οποίο η Ομοσπονδία μας θα αντιδράσει με το γνωστό δυναμισμό της.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι, το σενάριο της διετούς παράτασης είναι ένα «πλάνο  β» που προορίζεται να εφαρμοστεί μόνο στην περίπτωση μιας κακής λύσης που θα προκαλέσει έντονες και μαζικές αντιδράσεις, άρα θα αποσυρθεί. Ως εκ τούτου καλούμε τους συναδέλφους ΕΠΟΠ να βρίσκονται σε εγρήγορση, όπως είναι και η Ομοσπονδία μας, και να θυμούνται αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός, όπου ακούν πολλά κεράσια (επιτυχίες) να κρατούν και μικρό καλάθι.

Το νομοσχέδιο κάποια στιγμή θα αναρτηθεί. Μόνο τότε θα δούμε τι ακριβώς υπάρχει και τι αφορά. Μέχρι τότε όλα είναι μέσα, κι όλα είναι έξω, όπως έχει ξανασυμβεί δεκάδες φορές στο παρελθόν. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις «αποκλειστικές πληροφορίες» και το νομοσχέδιο σε λίγες ώρες το περιμέναμε κι έχουν περάσει μέρες. Και το νόμο «μέριμνας» που όλο ήταν έτοιμος τον περιμέναμε μόλις 3,5 χρόνια. Για την ιστορία, θα παραθέσουμε μόνο ένα σχόλιο: αν αναρτηθεί για διαβούλευση εντός των εορταστικών ημερών, δεν αναμένουμε να είναι ιδιαίτερα καλό.