Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

28
Κυρ, Απρ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Οικονομικά (Συνδικαλιστικές Εισφορές Μελών)

ΣΧΕΤ. :   Ν.1264/1982 (ΦΕΚ Α΄ 79, «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων») Απάντηση Φ. 900α/8779/12152/8-9-2011/ΥΕΘΑ            

              Κύριε Υπουργέ.

Εδώ και λίγες μέρες φέρεται να διακινείται από συνδικαλιστικά σωματεία προς στρατιωτικούς ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το όποιο έχει προκαλέσει γενικότερο σοκ στα στελέχη.

Σύμφωνα με το εν λόγω e-mail, το οποίο φέρεται να έχει ως συντάκτη το Γενικό Γραμματέα της έτερης Ομοσπονδίας και για το οποίο περιέργως ζητείται η μη κοινοποίηση του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης (γιατί άραγε;), η εκλεκτή Ομοσπονδία του ΥΠΕΘΑ εδώ και πολλά χρόνια, ζητάει από τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις μέλη της να ενημερώσουν τους στρατιωτικούς που είναι δικά τους μέλη, ότι πρόκειται να συναφθεί συνεργασία με συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο για τη παροχή νομικής κάλυψης και η οποία θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για τους στρατιωτικούς.

Στο εν λόγω διακινούμενο μήνυμα ξεκαθαρίζεται ρητώς ότι «δικαιούχοι του προγράμματος θεωρούνται όσοι είναι ήδη μέλη», ενώ διευκρινίζεται ότι από το πρόγραμμα θα εξαιρεθούν μόνο όσοι δηλώσουν έγκαιρα ότι επιθυμούν την εξαίρεσή τους από το «πρόγραμμα» και μόνο εάν αυτό έχει γίνει μέσω e-mail! Προκειμένου να γίνει κατανοητό το μέγεθος της αναταραχής που προκλήθηκε στους στρατιωτικούς, σας γνωστοποιούμε ότι ήδη από την Παρασκευή το απόγευμα λάβαμε e-mail με το οποίο μέλος σε δική μας πρωτοβάθμια Ένωση ζητούσε την εξαίρεσή του από τη «νομική κάλυψη», όταν είναι ξεκάθαρο ότι η Ομοσπονδία μας δεν έχει καμία σχέση με τέτοιες μεθοδεύσεις. Έκτοτε, κυριολεκτικά έχουν σπάσει τα τηλέφωνα από συναδέλφους.

              Κύριε Υπουργέ.

Πριν από λίγες εβδομάδες μιλήσαμε με το Διευθυντή του Στρατιωτικού σας Γραφείου στο ΥΕΘΑ. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα της στελέχωσης των γραφείων μας, για το οποίο ο κ. Διευθυντής μας γνωστοποίησε ότι «δεν είναι σωστό οι συνδικαλιστές να υπηρετούν υπό τον Υπουργό». Βεβαίως, όπως έχουμε ξαναθίξει στο παρελθόν, αυτή η ηθική προϋπόθεση αφορά μόνο τη δική μας Ομοσπονδία.

Όταν η συζήτηση πήγε, μοιραία, στην ισότιμη μεταχείριση που έχουμε κατ’ επανάληψη θέσει, άρα τότε θα πρέπει να μην υπηρετεί κανείς και από την έτερη Ομοσπονδία «υπό από τον Υπουργό», ο Διευθυντής του ΣΓ ΥΕΘΑ μας είπε ότι ο νόμος δεν προβλέπει να μετατίθενται συνδικαλιστές, τοποθέτηση που μας προκάλεσε τεράστια και ιδιαίτερα αρνητική έκπληξη, διότι κατά το παρελθόν η Ομοσπονδία μας αποψιλώθηκε σταδιακά από το προσωπικό που υπηρετούσε στα γραφεία μέσω ΣΓ ΥΕΘΑ. Φυσικά και μπορέσαμε να αντιληφθούμε εύκολα την ταραχή που προκαλέσαμε στον Διευθυντή του ΣΓ, ο οποίος για να βγει από τη δύσκολη θέση επικαλέστηκε και κάποια (καθ’ ημάς μη υπαρκτή) γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου (ή Συμβουλίου), η οποία εφόσον υπάρχει οφείλει να δημοσιευθεί για να δούμε αν μνημονεύει όλους τους συνδικαλιστές ή μόνο τους συνδικαλιστές «του Υπουργείου».

Τα δύο γεγονότα, δηλαδή αφενός η ωμή παρέμβαση στις μισθοδοσίες των στρατιωτικών, δίχως προηγούμενη σχετική εντολή τους, προκειμένου να υπάρχει εφάπαξ παρακράτηση συνδρομής για λόγο άσχετο από τη συνδικαλιστική εισφορά μέλους που προβλέπει ο νόμος και αφετέρου η διαρκής παροχή πολιτικής κάλυψης στη συγκεκριμένη Ομοσπονδία, ενέργεια που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και μάλιστα όχι μόνο εντός των τάξεων των στρατιωτικών, εμφανώς αποτελούν διαφορετικές όψεις του ίδιου προβλήματος.

Από την ημέρα που πολιτικοί, δυστυχώς του κυβερνώντος κόμματος, αποφάσισαν να εμπλακούν στα του στρατιωτικού συνδικαλισμού (υπενθυμίζουμε διαρκείς παρεμβάσεις στις σχετικές διαβουλεύσεις της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ιδίως κατά το διάστημα 2017-19, δημόσιες τοποθετήσεις, παρεμβάσεις σε συνδικαλιστικά δρώμενα κλπ) στο πλαίσιο μιας απροκάλυπτης κομματικής στήριξης, έχουμε κάθε τόσο κάτι να ασχολούμαστε (ενίοτε στις αίθουσες των δικαστηρίων ως εγκαλούμενοι).

Προχθές ήταν η δικομανία συνδικαλιστών της συγκεκριμένης Ομοσπονδίας που έστειλε πολλούς στρατιωτικούς και δημοσιογράφους στα δικαστήρια οι οποίοι εξ όσων γνωρίζουμε έχουν αθωωθεί όλοι, χθες ήταν τα ερωτήματα περί ποινικών μητρώων όσων υπηρετούν στο ΣΓ τα οποία παραμένουν αναπάντητα, σήμερα είναι οι υποχρεωτικές συνδρομές που παρουσιάζονται ως δήθεν προαιρετικές δήθεν επειδή αναφέρεται «δικαίωμα εναντίωσης» (και δίχως να αναφέρεται τι θα συμβεί με όσους δεν έχουν e-mail, απουσιάζουν, δεν διαβάζουν τα mail τους κλπ), αύριο ποιος ξέρει τι νέο θα προκύψει.

Προς αποφυγή παρερμηνειών, σας παραθέτουμε δίχως αλλαγή το επίμαχο απόσπασμα από το συνολικό κείμενο  (η έμφαση δική μας): «Με το παρόν email σας κάνουμε γνωστό ότι το ετήσιο κόστος για κάθε έναν / κάθε μία από εμάς για να έχουμε όλες τις παρακάτω νομικές υπηρεσίες, ανέρχεται στο ποσό των 30 ευρώ εφάπαξ ετησίως. Δηλαδή με μόλις 30 ευρώ το χρόνο, 2,5 ευρώ τον μήνα ή 8 λεπτά την ημέρα (!!!) έχουμε τον δικό μας δικηγόρο για τα δικά μας υπηρεσιακά θέματα. Αν δεν επιθυμείτε να ενταχθείτε στο ανώτερο πρόγραμμα νομικής προστασίας, παρακαλούμε έως τις 28/11/2023 να αποστείλετε mail στην Ομοσπονδία ότι δεν επιθυμείτε την νομική κάλυψη (αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό, το βαθμό και τον Αριθμό Μητρώου σας). Δικαιούχοι του προγράμματος θεωρούνται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην Ομοσπονδία την 1/12/24. Η συνδρομή είναι ετήσια και εντάσσεται στην μισθοδοσία του Ιανουαρίου ή του Φεβρουαρίου. Συνάδελφοι που κάνουν αίτηση εγγραφής μετά της άνω ημερομηνία δεν θα μπορούν να έχουν νομική προστασία για το έτος 2024, ούτε να ενταχθούν στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του έτους, ακόμη και αν συμβεί κάποιο γεγονός που χρήζει νομικής υποστήριξης. Θα μπορούν μόνο να ενταχθούν στο πρόγραμμα για το επόμενο έτος (2025), για νομικά ζητήματα που θα προκύψουν από το 2025 και μετά.»

              Κύριε Υπουργέ.

Όλα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα αποτελέσματα της αναρχίας που έχει επιβληθεί στο συνδικαλισμό από τις ακατάπαυστες διαρκείς πολιτικές παρεμβάσεις, την ανοχή, αλλά ενίοτε τις κυβερνητικές ευλογίες. Μιας αναρχίας που ο προκάτοχός σας, κ. Παναγιωτόπουλος, είχε εντοπίσει και είχε επιχειρήσει να διορθώσει με το, έστω ελλιπές, άρθρο 71 του νόμου «μέριμνας» που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση, αλλά απέσυρε (τη διάταξη) κακήν κακώς λόγω των προφανών εσωτερικών έντονων αντιδράσεων.

Στο ν. 1264/1982 (παρα.12 του άρθρου 30Γ) δεν υπάρχει καμία άλλη πρόβλεψη πέραν της παρακράτησης συνδικαλιστικών εισφορών μελών, διαδικασία που περιγράφεται λεπτομερώς. Οιαδήποτε άλλη παρακράτηση και μάλιστα με τον τρόπο που περιγράφεται στο επίμαχο e-mail, είναι εκτός της φύσης των συνδικαλιστικών σωματείων, τα οποία δεν μπορούν να συμπεριφέρονται ως μεσάζοντες υποκαθιστώντας ασφαλιστικές εταιρείες και προγράμματα, προβαίνοντας σε συλλογικές συμβάσεις με έξοδα των μελών τους, τα οποία δεν έχουν ερωτηθεί προηγουμένως εάν επιθυμούν να συμμετέχουν.

Θεωρούμε δε αυτονόητο ότι οι δε, φορείς εκκαθάρισης των Επιτελείων (ΟΛΚΕΣ – ΓΕΝ/Ε3 – ΟΛΚΑ) οφείλουν να ελέγξουν διπλά και τριπλά εάν εξουσιοδοτούνται από το νόμο να προβούν σε παρακρατήσεις από τις μισθοδοσίες στρατιωτικών που δεν έχουν δηλώσει ρητώς τη συγκατάθεσή τους.

Κατόπιν των ανωτέρω σας ζητάμε να προβείτε σε άμεσες ενέργειες ώστε να επανέλθει το συνδικαλιστικό κίνημα στις ΕΔ σε ηρεμία, εντός του πλαισίου που ορίζει ο νόμος, διότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και η αναταραχή που προκαλείται στους στρατιωτικούς είναι απερίγραπτη. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πλέον σαφής και η δική σας πολιτική κάλυψη σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.  

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.