Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

24
Δευ, Ιουν

Uncategorised

 


 → Είναι νόμιμος ο συνδικαλισμός στις ΕΔ;

Ο συνδικαλισμός στις ΕΔ είναι απολύτως νόμιμος. Η Π.Ο.Ε.Σ. με την τότε μορφή της προσέφυγε στον Άρειο Πάγο και με την υπ’ αριθμ. 03/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου αναγνωρίστηκε οριστικά το δικαίωμα των εν ενεργεία στρατιωτικών να συστήνουν συνδικαλιστικά σωματεία, με τους περιορισμούς που προβλέπει το Σύνταγμα. Μετά από αυτό, ο συνδικαλισμός αναγνωρίστηκε επίσημα το 2016 με την προσθήκη του άρθρου 30Γ στο νόμο 1264/1982.

 

 → Μπορεί να με τιμωρήσει η Υπηρεσία μου αν μάθει ότι έχω εγγραφεί μέλος;

Ο φόβος αυτός υπάρχει από την αρχή που εμφανίστηκε ο συνδικαλισμός και έχει αποδειχθεί στην πράξη εντελώς αβάσιμος. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε να έχει τιμωρηθεί κανένα μέλος ποτέ και είμαστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να συμβεί ούτε στο μέλλον. Καμία Υπηρεσία δεν μπορεί να τιμωρήσει στέλεχος των ΕΔ για συμμετοχή σε νόμιμα σωματεία που εκπροσωπούν συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα.

 → Είναι υποχρεωτικό να εγγραφώ σε Ένωση;

Φυσικά και δεν είναι υποχρεωτικό. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε το πρόβλημα να χτυπήσει τη δική μας πόρτα. Η καθημερινότητα έχει δυσκολέψει για όλα τα στελέχη. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν δεν ενδιαφερθούμε εμείς οι ίδιοι για τα προβλήματά μας, δεν θα ενδιαφερθεί κανείς άλλος. Ο συνδικαλισμός είμαστε εμείς, η φωνή μας είμαστε εμείς, ο συνδικαλισμός είναι η συμμετοχή. Όσο πιο δυνατή είναι η φωνή μας, τόσο πιο δυνατοί είμαστε και οι ίδιοι για να διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο. Πλέον έχετε φωνή.

 → Εγγράφομαι μέλος στην Π.Ο.Ε.Σ. ή σε πρωτοβάθμια Ένωση;

Σύμφωνα με το ν.1264/1982, τα εν ενεργεία στελέχη μπορούν να εγγράφονται στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις. Οι Ενώσεις στη συνέχεια είναι μέλη στην Π.Ο.Ε.Σ.. Άρα, όταν εγγράφομαι είμαι μέλος στην Ένωση της Π.Ο.Ε.Σ., όχι στην Π.Ο.Ε.Σ. απευθείας.

 → Μπορώ να εγγραφώ όπου θέλω;

Όχι. Σύμφωνα με το ν. 1264/1982 οι στρατιωτικοί μπορούν να εγγραφούν ως μέλη μόνο στις Ενώσεις που εδρεύουν στις περιφερειακές ενότητες που υπηρετούν (και όχι εκεί που βρίσκεται ο τόπος διαμονής τους). Παρά το γεγονός ότι κάποιοι φέρονται να διαβεβαιώνουν διαφορετικά, ο νόμος δεν παρέχει δικαίωμα επιλογής. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση εγγραφής υπέχει ισχύ υπεύθυνης δήλωσης άρα σε περίπτωση δήλωσης άλλης έδρας, το υποψήφιο μέλος υποβάλει ψευδή βεβαίωση.

 → Γιατί υπάρχει συνδρομή μέλους και πόση είναι;

Η συνδρομή των μελών είναι το κυριότερο έσοδο των σωματείων. Με τα έσοδα αυτά μπορούμε και προσφεύγουμε στα δικαστήρια ή αναλαμβάνουμε άλλες ενέργειες προκειμένου να διασφαλίζουμε τα συμφέροντα των στρατιωτικών. Το ύψος της συνδρομής είναι 1,80 € το μήνα, από τα οποία το 1,20 € πηγαίνει στην Π.Ο.Ε.Σ. και τα 0,60 € στην Ένωση που είμαι μέλος.

 → Πως εγγράφομαι μέλος;

Μπορώ να εγγραφώ μέλος είτε μέσω της ιστοσελίδας της Π.Ο.Ε.Σ., κάνοντας κλικ εδώ είτε κατόπιν επικοινωνίας με το ΔΣ της Ένωσης της περιοχής μου.

 → Πως διαγράφομαι από μέλος;

Τα μέλη μπορούν να διαγραφούν ανά πάσα στιγμή. Αρκεί να αποστείλουν μια αίτηση διαγραφής (απλό e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Ένωσης που είναι μέλη.

 → Πότε διακόπτεται η παρακράτηση συνδρομής;

Μόλις το μέλος αιτηθεί τη διαγραφή του, η Ένωση αποστέλλει τις μηνιαίες μεταβολές σε εύλογο χρονικό διάστημα στην Π.Ο.Ε.Σ.. Η Ομοσπονδία στη συνέχεια τις διαβιβάζει στα αρμόδια Επιτελεία, τα οποία (σε συνεργασία με την Ενιαία Αρχή Πληρωμών) προβαίνουν στις απαιτούμενες διαδικασίες. Το χρονικό σημείο που θα σταματήσει η παρακράτηση της συνδικαλιστικής εισφοράς μέλους εξαρτάται από τα Επιτελεία και την ΕΑΠ, όχι από την Π.Ο.Ε.Σ..

 → Εάν εγγραφώ μέλος σε Ένωση, η εκπροσώπηση υποκαθιστά τα νόμιμα δικαιώματά μου;

Σε καμία περίπτωση. Τα θεσμοθετημένα δικαιώματα (πχ αναφορές παραπόνων, ενδικοφανείς προσφυγές κλπ) δεν υποκαθίστανται από το συνδικαλισμό. Η γνωστοποίηση μιας υπόθεσής μου στην Π.Ο.Ε.Σ. δεν συνεπάγεται ότι δεν πρέπει να κάνω και τις νόμιμες ανά περίπτωση ενέργειες.

 → Πως μπορώ να επικοινωνήσω για να γνωστοποιήσω ένα πρόβλημα;

Απευθύνομαι στην Ένωση που είμαι μέλος μέσω των στοιχείων επικοινωνίας που υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Π.Ο.Ε.Σ., παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία μπορώ. Οι Ενώσεις εφόσον δεν απαιτείται να αποκαλύπτουν τα στοιχεία των εργαζομένων που έχουν υποβάλει κάποια καταγγελία ή αναφορά. Αυτό που έχει σημασία είναι να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη η καταγγελία ώστε να μπορεί να αναδειχθεί το πρόβλημα. Μπορείτε να αποστείλετε τις ερωτήσεις σας στο email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 → Μπορώ να είμαι ταυτόχρονα μέλος σε ένα συνδικαλιστικό και σε ένα αστικό σωματείο;

Φυσικά. Κάθε Ελληνίδα και Έλληνας πολίτης μπορεί σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα να συστήνει και να συμμετέχει σε όσα αστικά σωματεία επιθυμεί. Εξάλλου τα αστικά σωματεία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το ρόλο των συνδικαλιστικών. Περιορισμός υπάρχει μόνο στα σωματεία με ίδιο σκοπό, όπως τα συνδικαλιστικά, όπου η/ο στρατιωτικός μπορούν να είναι μέλη μόνο σε ένα.

 → Η Ομοσπονδία μπορεί να ασχοληθεί με προσωπική μου υπόθεση;

Συνήθως όχι, οι προσωπικές υποθέσεις των στελεχών, ακόμα κι αν αφορούν υπηρεσιακά ζητήματα, δεν μπορούν να αναδειχθούν από την Π.Ο.Ε.Σ., εκτός αν αφορούν πρόβλημα γενικότερου ενδιαφέροντος. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να δοθεί κάποια συμβουλή ή κατεύθυνση, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Επειδή όμως τίθεται συχνά το ερώτημα, η Ομοσπονδία δεν αναλαμβάνει υποθέσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο (πχ επί διοικητικών διαδικασιών αντί δικηγόρων).

 → Γιατί να εγγραφώ μέλος ενώ μπορώ απλώς να ακολουθώ κάποια από τις ομάδες της Π.Ο.Ε.Σ. στο facebook και να ενημερώνομαι από εκεί;

Διότι η ενημέρωση των μελών συνεχίζεται και μετά το facebook. Οι πρωτοβάθμιες Ενώσεις ενημερώνουν ανά τακτά διαστήματα τα μέλη τους μέσω επικοινωνίας και τα οργανώνουν/διευκολύνουν ανάλογα με την περίπτωση (πχ σε θέματα ατομικών διεκδικήσεων). Εκτός αυτού, η συνδρομή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις Ενώσεις και την Ομοσπονδία ώστε να υπερασπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των στρατιωτικών.