Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

03
Σαβ, Δεκ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

ΘΕΜΑ : Μέτρα Πρόληψης κατά του COVID-19 σε Πολεμικά Πλοία

ΣΧΕΤ. : Σήμα ΓΕΝ WAF301425Ζ ΝΟΕ 20

1. Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες προς την Ένωσή μας, από προσωπικό των Πολεμικών Πλοίων (ΠΠ), αναφορικά με την καραντίνα προ αποστολών που επιβάλλεται στα πληρώματα ως προληπτικό μέτρο.

2. Είναι γνωστό ότι τα πληρώματα των ΠΠ, τα οποία προέρχονται από ένα, κατά γενική ομολογία, ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι κατά το οποίο απέδειξαν για μια ακόμη φορά και το υψηλό επίπεδο ετοιμότητάς τους και την υψηλή τους απόδοσή. Είναι, όμως, εξίσου πρόδηλο το γεγονός ότι το προσωπικό υπόκειται σε επιπρόσθετη και πιθανώς αχρείαστηψυχική φθορά, αφού στην πολυήμερη ή και πολύμηνη ενίοτε, χρονική διάρκεια των αποστολών, προστίθεται, κάθε φορά, τουλάχιστον μία εβδομάδα καραντίνας για το μη εμβολιασμένο προσωπικό, καθώς και για όσους έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει πέραν του εξαμήνου.

3. Βεβαίως άπαντες γνωρίζουν ότι υφίσταται σχετική οδηγία του ΕΟΔΥ και καλύπτει όλο το γενικό πληθυσμό, η οποία έχει ενσωματωθεί και στις ΕΔ, ωστόσο θεωρούμε προφανές ότι, ο δεσμευτικός και ενίοτε ανελαστικός, ένεκα των συνθηκών, χαρακτήρας της, δύσκολα μπορεί να συνδυαστεί σε όλο το εύρος της με τις ιδιαιτερότητες των ΕΔ και ειδικώς του ΠΝ, αφού ένα ΠΠ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με την οιανδήποτε Υπηρεσία στεριάς.

4. Ήδη στη χώρα μας, εν όψει και της θερινής περιόδου που πλησιάζει, έχουν αρχίσει να αίρονται τα αυστηρά μέτρα και οι περιορισμοί έναντι του COVID-19 (πχ. άνοιγμα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ). Εντούτοις η προληπτική καραντίνα εξακολουθεί να τηρείται με πλήρη αυστηρότητα.

5. Όσον αφορά το μη εμβολιασμό του προσωπικού,αυτός ενδέχεται να υποδηλώνει έλλειψη εμβολίων και όχι απαραίτητα άρνηση εμβολιασμού, για την οποίαν έχουμε διαπιστώσει σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή ενημέρωση και σύγχυση από πλευράς του προσωπικού, κυρίως λόγω της διακινούμενης υπερπληροφόρησης που συχνά αγγίζει τα όρια της παραπληροφόρησης.

6. Επιπροσθέτως, θέλουμε να τονίσουμε το προφανές, ότι το προσωπικό των ΕΔ δεν γίνεται να αποκοπεί από την υπόλοιπη κοινωνία. Ακόμα και το εμβολιασμένο προσωπικό δεν έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι πιθανό να νοσήσει εντός του εξαμήνου. Συνεπώς με τη λογική της προληπτικής καραντίνας, τότε θα έπρεπε να μην κυκλοφορεί κανείς μη εμβολιασμένος πολίτης σε κανένα δημόσιο χώρο.

7. Εκ των προαναφερθέντων συνάγεται ότι, τα στελέχη του ΠΝ που υπηρετούν σε ΠΠ διαφαίνεται ότι στερούνται θεμελιωδών δικαιωμάτων τους ακόμα και σε ειρηνική περίοδο με το πρόσχημα της αποστολής.Το δε, οξύμωρον του όλου γεγονότος αποδεικνύεται από το ότι αν και προληπτική, η καραντίνα εφαρμόζεται υποχρεωτικά.

8. Η γνώμη μας είναι ότι η πρόληψη που αφορά τα πληρώματα των ΠΠ δεν μπορεί να υπερβαίνει σε αυστηρότητα την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν τον υπόλοιπο πληθυσμό.

9. Επικουρικά των ανωτέρω επισημαίνεται ότι, οι μέρες της υποχρεωτικής καραντίνας, αν και σχετίζονται από την Υπηρεσία με τις αποστολές, δεν αποζημιώνονται ως μέρος αυτής καθ’όσον δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, γεγονός που μετατρέπει το συγκεκριμένο μέτρο ως επιβολή ένδον που ως προς το ουσιαστικό μέρος της δεν διαφέρει σε κάτι από την επιβολή ποινής και, δυστυχώς, από όλες τις καταγγελίες που καταφθάνουν στην Ένωσή μας, διαπιστώνουμε ακριβώς αυτό: ότι η εντύπωση που μένει στο προσωπικό, είναι ότι τιμωρείται.

10. Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου να:

α. Επανεξεταστούν και ελαστικοποιηθούνσε ρεαλιστική βάση οι όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής της προληπτικής καραντίνας για τα πληρώματα των ΠΠ με συνυπολογισμό των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στην κοινωνία.

β. Θεσπιστεί αποζημίωση των ημερών καραντίνας από την στιγμή που αυτή επιβάλλεται από την Υπηρεσία σε συνάφεια με αποστολές.

γ. Επανενεργοποιηθεί διαδικασία δήλωσης για εμβολιασμό για τα στελέχη του ΠΝ, ο οποίος να επισπευθεί κατά το δυνατόν.

δ. Διοργανωθούν ενημερώσεις προς το προσωπικό με κύριο σκοπό την ορθή ενημέρωσή του, κυρίως προς αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που επικρατεί.

ΕΣΠΕΕΝΠΑ 42/2021 Υποχρεωτική Καραντίνα Πληρωμάτων by ΠΟ ΕΣ on Scribd