Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

26
Παρ, Απρ

ΠΟΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΓΝΥΠ

1. Τα Γραφεία Νομικής Υποστήριξης Προσωπικού (ΓΝΥΠ) έχουν συσταθεί στα Γενικά Επιτελεία, στους Μείζονες Σχηματισμούς και σε Σχηματισμούς των τριών Κλάδων των Ενόπλων ∆υνάμεων. Αποτελούν αυτοτελή γραφεία, που υπάγονται διοικητικά απευθείας στον οικείο Αρχηγό ΓΕ ή ∆κτή Μ∆ - ΜΣ – Σχηματισμού. Λειτουργούν ανεξάρτητα από τα Γραφεία Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ΓΣΝΣ) και έχουν ως αποστολή την παροχή άτυπης-προφορικής νομικής υποστήριξης στο πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό των Ε∆, επί προσωπικών υποθέσεων. Στόχος τους είναι η διευκόλυνση του προσωπικού σε πρωταρχικό στάδιο χωρίς ωστόσο να υποκαθιστούν την ελεύθερη βούληση του για αναζήτηση περαιτέρω εξειδικευμένης και εμπεριστατωμένης δικηγορικής συνδρομής.

2. Οι Αξιωματικοί του Νομικού Σώματος, που υπηρετούν στα εν λόγω Γραφεία, θα πρέπει κατά την ενάσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων να ενεργούς ως ακολούθως:

α. Τηρούν αυστηρά εχεμύθεια αναφορικά με τα στοιχεία του προσωπικού και το περιεχόμενο των εξεταζομένων ιδιωτικών υποθέσεων, με την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Ποινικής ∆ικονομίας.

β. Τηρούν τους κανόνες στρατιωτικής συμπεριφοράς έναντι ανωτέρων και κατωτέρων, χωρίς ωστόσο να υπόκεινται σε υποδείξεις και εντολές αντίθετες προς το νόμο και μη συμβατές με τα συμφέροντα τόσο των υποστηριζόμενων στελεχών όσο και της Υπηρεσίας.

γ. ∆εν τελούν σε σχέση εντολής με τα ενδιαφερόμενα στελέχη, που απευθύνονται σε αυτούς και δεν υποκαθιστούν, σε καμία περίπτωση, το δικηγορικό λειτούργημα.

δ. ∆εν υποκαθιστούν τις αρμοδιότητες άλλων ∆ιευθύνσεων και Επιτελικών Γραφείων στις οποίες και παραπέμπουν τα προς υποστήριξη στελέχη, εφόσον τα αιτήματά τους εμπίπτουν στις εν λόγω αρμοδιότητες. ε. ∆εν εξετάζουν υποθέσεις όταν αυτές:

(1) Είναι προδήλως αβάσιμες, καταχρηστικές ή μη νομικού χαρακτήρα.

(2) Απαιτούν εξειδικευμένη ή πέραν της συνήθους νομική υποστήριξη.

(3) Αφορούν σε υποθέσεις ή στο πρόσωπο άλλων στελεχών, πλην των αμέσως υποστηριζόμενων σε κάθε υπόθεση.

(4) Αφορούν υπηρεσιακά ζητήματα στελεχών, τα χειρίζονται άλλοι επιτελικοί φορείς και υπηρεσίες των Ενόπλων ∆υνάμεων.

(5) Αφορούν σε περιεχόμενο υπόθεσης, που τελεί σε διαδικασίες διοικητικής ή ποινικής διερεύνησης, οι οποίες καλύπτονται από μυστικότητα.

(6) Αφορούν σε καταγγελίες έναντι άλλων στελεχών, που διερευνώνται αρμοδίως από την Υπηρεσία.

(7) Έχουν ήδη ανατεθεί σε δικηγόρο, κατόπιν εντολής του ενδιαφερόμενου στελέχους.

(8) Προσκρούουν στις γενικές του δικαίου, στις στρατιωτικές αρχές ή στο υπηρεσιακό καθήκον.

στ. Ως προς την παροχή νομικών συμβουλών, ευθύνονται μόνο έναντι της υπηρεσίας και μόνο σε περίπτωση επίδειξης βαριάς αμέλειας ή δόλου.

ζ. Τόσο η τοποθέτηση του προσωπικού στα ΓΝΥΠ, όσο και η οργάνωσηλειτουργία των εν λόγω Γραφείων καθορίζονται με διαταγές του ΓΕΕΘΑ/Β4. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει στον ισχύοντα ΚΟΛ/ΓΕΣ-ΓΕΕΘΑ προσοντολόγιο – καθηκοντολόγιο.

Ε∆ΑΦΙΚΗ ΑΡΜΟ∆ΙΟΤΗΤΑ

1. ΓΝΥΠ/ΓΕ (αντί των λειτουργούντων ΓΝΥΠ/ΓΕΣ/ΓΕΝ/ΓΕΑ) για το προσωπικό του ΓΕΕΘΑ και των ΓΕ, με έδρα το υπάρχον ΓΕΑ/ΓΝΥΠ.

2. ΓΝΥΠ/Περιφέρειας Αττικής/Πελοποννήσου και Νήσων Αιγαίου (αντί των λειτουργούντων ΓΝΥΠ/ΑΣ∆ΥΣ/ΑΣ∆ΕΝ/∆ΙΚΕ), για το προσωπικό που υπηρετεί στην Αττική (εκτός ΓΕΕΘΑ και ΓΕ), στην Πελοπόννησο και στη ζώνη ευθύνης της ΑΣ∆ΕΝ (εκτός 5ης ΤΑΞ/V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ), με έδρα το υπάρχον ΑΣ∆ΥΣ/ΓΝΥΠ.

3. ΓΝΥΠ/Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (αντί των λειτουργούντων ΓΝΥΠ/1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/ΑΤΑ), για το προσωπικό που υπηρετεί στις παραπάνω περιοχές, με έδρα το υπάρχον 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/ΓΝΥΠ.

4. ΓΝΥΠ/Περιφέρειας Πειραιά, για το προσωπικό που υπηρετεί στον Πειραιά και Σαλαμίνα, με έδρα το υπάρχον ΑΣ/ΓΝΥΠ.

5. ΓΝΥΠ/Περιφέρειας Θράκης, για το προσωπικό που υπηρετεί στην περιοχή, με έδρα το υπάρχον ∆ ΣΣ/ΓΝΥΠ.

6. ΓΝΥΠ/Περιφέρειας Ανατολικής, Κεντρικής, ∆υτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, για το προσωπικό που υπηρετεί στις παραπάνω περιοχές, με έδρα το υπάρχον Γ ΣΣ/ΓΝΥΠ.

7. ΓΝΥΠ/Περιφέρειας Κρήτης, για το προσωπικό που υπηρετεί στην παραπάνω περιοχή, με έδρα το υπάρχον 5η ΤΑΞ/V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ/ΓΝΥΠ.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΓΝΥΠ/ΓΕ 2106591032

1η ΣΤΡΑΤΙΑ/ΓΝΥΠ 2410994881

Γ ΣΣ/ΓΝΥΠ 2310893839

∆ ΣΣ/ΓΝΥΠ 2541034590

ΑΣ∆ΥΣ/ΓΝΥΠ 2107496281

5 Η ΤΑΞ/V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ/ΓΝΥΠ 2821025219

ΑΣ/ΓΝΥΠ 2104648893