Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

29
Δευ, Απρ

ΠΟΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

                                                                                              ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

                                                                                                                       Αθήνα, 11 Απριλίου 2024 

     Πολύς καπνός έχει σηκωθεί στην ατμόσφαιρα το τελευταίο διάστημα αναφορικά με το θέμα της προγραμματιζόμενης ενοποίησης των στρατιωτικών νοσοκομείων και κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι δεν υπάρχει φωτιά.

      Εκτός από μη πειστικές, κατά βάση χλιαρές, διαψεύσεις της εκ μέρησης Παρεμβάσεων του ΥΠΕΘΑ». Το κεφάλαιο 9 του «Οδικού Χάρτη» που φέρει τον τίτλο «Υγειονομικό Σώμα», έχει τις εξής υποπαραγράφους:

9.1 Εξέταση / δημιουργία Κοινού Υγειονομικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων

9.2 Επίλυση θέματος χρηματοδότησης Στρατιωτικών Νοσοκομείων

9.3 Μελέτη λειτουργίας των τεσσάρων Νοσοκομείων των Ενόπλων Δυνάμενων ως ενιαίο λειτουργικό σχήμα.

9.4 Επίλυση θεμάτων παροχής Υγείας σε στελέχη των ΕΔ

9.5 Επανεξέταση τρόπου λειτουργίας ΝΙΜΤΣ

      Ας γίνουμε πιο λεπτομερείς: το θέμα της ενοποίησης, ως αναγράφεται, είναι αρμοδιότητος ΥΦΕΘΑ με χρονοδιάγραμμα εξέτασης από 16/2/24 έως 1/3/24. Ρητά ξεκαθαρίζεται ότι «Στόχος είναι οι παρακάτω παρεμβάσεις που αφορούν την Αναβάθμιση Υγειονομικών Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων να ενταχθούν σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ το μήνα Μάρτιο 2024. Οι υπόψη παρεμβάσεις αφορούν: α. Την εξέταση δημιουργίας Κοινού Υγειονομικού Σώματος των ενόπλων δυνάμεων το οποίο θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ. β. Τη μελέτη λειτουργίας των τεσσάρων Νοσοκομείων των Ενόπλων Δυνάμεων ως ενιαίο λειτουργικό σχήμα με ανεξάρτητο προϋπολογισμό και έσοδα. γ. Την κατάργηση χρηματοδότησης τρίτων φορέων από έσοδα νοσοκομείων. δ. Την Επίλυση θεμάτων συνεργασίας νοσοκομείων με ΕΟΠΥΥ. Επίλυση διαφόρων θεμάτων που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών υγείας, ψηφιοποίηση διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας. δ. Την επανεξέταση τρόπου λειτουργίας του ΝΙΜΤΣ

      Για την ακρίβεια, ο (αρχικός) προγραμματισμός της υλοποίησης έχει ως εξής:

              α.   30/1/24 έως 15/2/24: Συγκρότηση διακλαδικής επιτροπής

              β.   16/2/24 έως 1/3/24: Εξέταση δημιουργίας ενιαίου λειτουργικού σχήματος Νοσοκομείων ΕΔ

              γ.   16/2/24 έως 1/3/24: Εξέταση κατάργησης χρηματοδότησης τρίτων φορέων από έσοδα των ΣΝ.

              δ.   2/3/24 έως 2/5/24: Εξέταση για τη σύνταξη σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης και υποβολής για έγκριση.

              ε.    3/5/24 έως 31/7/24: Υλοποίηση εφαρμογής των εγκεκριμένων δράσεων.

              στ.  1/8/24 έως 27/1/25: Έναρξη λειτουργίας του ενιαίου λειτουργικού σχήματος.

      Με δεδομένο ότι μόλις χθες υπήρξε και νέα αρθρογραφία που έκανε λόγο για δεύτερη σύσκεψη, συμπεραίνουμε ότι βρισκόμαστε στη φάση «Β» του προγραμματισμού, που απλώς δείχνει να έχει έρθει λίγο πίσω χρονικά, λόγω των αντιδράσεων και της αποκάλυψης του σχεδιασμού.

      Διαβάζοντας τα παραπάνω θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, οπως αναμένεται να επιχειρηθεί να συμβεί και με τα Μετοχικά Ταμεία, έτσι και στην περίπτωση των στρατιωτικών νοσοκομείων, ο «Οδικός Χάρτης» (δηλαδή ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών για συγκεκριμένα αποτελέσματα) δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: πρώτα θα δημιουργηθεί το υπόβαθρο (Διοικητική δομή), στη συνέχεια θα οδηγηθούν σε οικονομικό στραγγαλισμό (βλ. άρθρα 66 και 67 στη «διαρροή» νομοσχεδίου καινοτομίας) και τέλος, με την πλήρη ενοποίηση σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο, θα δημιουργηθεί αυτό που ξεκάθαρα ονομάζεται ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ.

      Αυτό που εξετάζεται, λοιπόν, δεν είναι αν θα προχωρήσει η ενοποίηση, αλλά ο ακριβής τρόπος με τον οποίον αυτή θα υλοποιηθεί. Το γεγονός ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη θεωρούμε ότι δεν μπορεί να διαψευσθεί. Καθ’ ημάς, ούτε καν ο τρόπος δεν είναι άγνωστος, αφού ο οδικός χάρτης καθορίζει ξεκάθαρα που θα κινείται η ρύθμιση. Το μόνο που, θεωρούμε ότι, εξετάζεται είναι το πως θα ονομαστεί: Ενιαία Διοίκηση; Ενοποίηση; Δημιουργία Κοινού Σώματος; Δημιουργία Διακλαδικού Φορέα; Ενσωμάτωση, κλπ; Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια.

      Όσον αφορά τώρα, τη δημόσια τοποθέτηση του Ναυάρχου ε.α., δηλαδή τέως συναδέλφου, και βουλευτή Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ, κ. Διονύση Χατζηδάκη, με την οποίαν διαψεύδει τα γεγονότα μέρος των οποίων και έγγραφο του ΥΠΕΘΑ το οποίο δεν γνωρίζουμε να έχει αμφισβητηθεί μέχρι σήμερα από το Υπουργείο, δηλώνουμε δημόσια ότι την «κρατάμε» και όταν έρθει η ώρα της ψήφισης της ρύθμισης, κατά πάσα πιθανότητα πολύ σύντομα και με κάποιο από τα συνηθισμένα προσχήματα όπως «εξορθολογισμός», «εξυγίανση», των «δημοσιονομικές πιέσεις» κλπ, μιας και (όπως είχε ειπωθεί προ πολλών ετών) από «η Αττική δεν μπορεί να έχει τόσα νοσοκομεία», θα αναμένουμε από τον κ. βουλευτή, όχι μόνο να υπερασπιστεί σθεναρά την πρόσφατη διάψευσή του ότι ουδέν συμβαίνει, ακόμα κι αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αλλά να πείσει και τους συναδέλφους του 

      Αναφορικά δε, με το γιατί συμμετείχε ή δεν συμμετείχε ποιος και σε ποια σύσκεψη, εκτιμούμε ότι, σε μια χώρα που θέλει να εξακολουθεί να λέγεται δημοκρατική, όλοι έχουν δικαίωμα λόγου, άρα και τη δυνατότητα να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν συγκεκριμένα γεγονότα. Η δυνατότητα διάψευσης, βεβαίως, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από τον ΥΕΘΑ, ώστε να διαλυθούν διά παντός οι σκιές, μαζί με δυσμενή τα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

      Όσον αφορά, τέλος, την έτερη Ομοσπονδία, δεν θα σχολιάσουμε κάτι, διότι δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Δυστυχώς προεξέχοντα στελέχη της μας έχουν συνηθίσει να διαψεύδουν την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι η ΠΟΕΣ για μια ακόμα φορά θα παλέψει μόνη της υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των στρατιωτικών. Και θα το πράξει με συνέπεια, όπως έκανε πάντα.