Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

21
Τρι, Μάι

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή το υπ' αριθμ. πρωτ. 1089/2023 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας, καθώς και τα σχετικά έγγραφα των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Δ.) και Πιερίας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Π.), σχετικά με τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στις φρουρές Δράμας και Πιερίας, το θέμα έρχεται στη ΒτΕ, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από βουλευτές του ΚΚΕ, με ερώτησή τους ως εξής:

                                                                                     ΕΡΩΤΗΣΗ

                                              Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών

Θέμα: Μεγάλες οι ελλείψεις σε δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Πιερίας

Σύμφωνα με έγγραφα των Ενώσεων Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Δράμας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Δ.) και Πιερίας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Π.), τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στις φρουρές της Δράμας και της Πιερίας αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα, σχετικά με την εγγραφή και φοίτηση των παιδιών τους στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς της πόλης, λόγω έλλειψης τέτοιων σταθμών ή/και έλλειψης θέσεων.

Οι στρατιωτικοί, μπροστά στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν, αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, επιβαρυνόμενοι τα δυσβάστακτα έξοδα που απορρέουν από την αναγκαστική επιλογή τους. Όπως, μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρει η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Π. (Πιερία), στο Λιτόχωρο λειτουργεί ένας δημόσιος βρεφονηπιακός σταθμός, με αποτέλεσμα τα στελέχη να αναγκάζονται να αναζητούν λύση σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς ακόμη και στην πόλη της Κατερίνης, (η απόσταση Λιτοχώρου από Κατερίνη είναι 25 χμ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καταπόνηση των βρεφών, το κόστος του σταθμού, αλλά και της καθημερινής μετακίνησης (50 χμ), καθώς και αρκετές φορές την ακούσια ασυνέπεια των στελεχών στο χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης από τις μονάδες τους. Βέβαια, η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες περιοχές.

Είναι γνωστό ότι δεν καλύπτονται συνολικά οι ανάγκες σε δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή σε όλη τη χώρα. Αδυνατούν να καλυφθούν, διότι είτε λόγω κριτηρίων αποκλείονται εκατοντάδες παιδιά από τα διάφορα προγράμματα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), τα λεγόμενα voucher, είτε δεν επαρκούν οι θέσεις που υπάρχουν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που είναι αυτονόητη και απαραίτητη η πρόσβαση στην προσχολική αγωγή για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Οι οικογένειες που αποκλείστηκαν, με τον πυρήνα της ευθύνης γι’ αυτό να βρίσκεται στην υιοθέτηση της πολιτικής της Ε.Ε. που υπηρετεί κι η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ, όπως κι οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, μόνο αν βάλουν το "χέρι στην τσέπη” θα καταφέρουν να έχουν μια θέση στις  ελάχιστες που μένουν σε δημόσιους σταθμούς πληρώνοντας αυξημένα τροφεία, χωρίς ακόμα κι αυτό σε αρκετές περιπτώσεις να είναι δυνατόν, ή σε ιδιωτικούς, με δεδομένη μάλιστα τη συνεχιζόμενη εκτίναξη της ακρίβειας. Διαχρονικά η προσχολική αγωγή υποχρηματοδοτείται, με αποτέλεσμα να εμπορευματοποιείται αφήνοντας χώρο στην ιδιωτικοποίησή της.

Στη θέση της προωθούνται υποβαθμισμένες υπηρεσίες, όπως το επίσης ευρωενωσιακό πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» και χώροι φύλαξης στους χώρους εργασίας, προκειμένου επιχειρηματικοί όμιλοι να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Αποτέλεσμα αυτού είναι η επιστημονικά τεκμηριωμένη ολόπλευρη ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση δημόσιων - δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των νέων οικογενειών στην περιοχή της Δράμας, Πιερίας αλλά και όλης της χώρας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για αύξηση της χρηματοδότησης και για την δημιουργία νέων δομών, ώστε με αποκλειστικά κρατική ευθύνη, να εξασφαλιστεί θέση για κάθε παιδί προσχολικής ηλικίας σε δωρεάν, δημόσιες και κατάλληλες κτιριακή δομές, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και απρόσκοπτη κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή, γεύματα και θέρμανση.

                                                                    Οι Βουλευτές

                                                                Παπαναστάσης Νίκος

                                                                   Δελής Γιάννης

                                                                 Παφίλης Θανάσης

                                                                 Στολτίδης Λεωνίδας