Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

27
Σαβ, Απρ

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή έγγραφα της Ομοσπονδίας μας, σχετικά με την καθυστέρηση της αποζημίωσης  ιατροφαρμακευτικών δαπανών των στελεχών των ΕΔ,  και την ερώτηση που κατατέθηκε επί του θέματος, στη ΒτΕ, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τον βουλευτή Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Δημήτριο Μπιάγκη, ο ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, απάντησε ως εξής:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Αναφορικά με τις ειδικές θεραπείες, ακολουθούνται οι διατάξεις του άρθρου 45 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ (Β΄4898/2018) και για τους ασφαλισμένους ΥΠΕΘΑ. Υπογραμμίζεται ότι το π.δ. 62/2023 (Α΄114) προβλέπει την πλήρη εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις διατάξεις που διέπουν την ασφαλιστική κάλυψη των δικαιούχων του ΕΟΠΥΥ, και συγκεκριμένα η καταβολή αποζημιώσεων Ειδικών Θεραπειών πραγματοποιείται κατ’ είδος και αριθμό με βάση τον κωδικό νόσου (ICD10), όπως προκύπτει από την διάγνωση του θεράποντος ιατρού.


Συναφώς, βρίσκεται σε εξέλιξη η έκδοση οδηγιών εφαρμογής του ανωτέρω π.δ., για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ελεγκτηρίων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Έως την περάτωση της εν λόγω διαδικασίας, έχει διατεθεί το σύνολο των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον προϋπολογισμό έτους 2023 των Γενικών Επιτελείων με σκοπό την εξόφληση των υποχρεώσεων σε υγειονομικές - φαρμακευτικές δαπάνες των στελεχών.


Επιπρόσθετα, έχει τοποθετηθεί το σύνολο του προβλεπόμενου προσωπικού στα Ελεγκτήρια Δαπανών Υγειονομικής περίθαλψης, ενώ παράλληλα δίνεται προτεραιότητα στον έλεγχο και στην εκκαθάριση δαπανών των στελεχών που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον χρόνο καταβολής των επιστρεφόμενων ποσών στους δικαιούχους.


Σε κάθε περίπτωση, με γνώμονα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και στις οικογένειές τους και την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων ή δυσλειτουργιών που ανακύπτουν, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επανεξετάζει το συνολικό πλαίσιο καταβολής και εκκαθάρισης δαπανών υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης.


                                                                                          ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
                                                                                      ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ