Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

29
Τετ, Μάι

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή έγγραφα της Ομοσπονδίας μας και της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ι.), σχετικά με τις δυσχέρειες στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών, των στελεχών των ΕΔ που υπηρετούν στην περιοχή των Ιωαννίνων, το θέμα έρχεται στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στη ΒτΕ, με κατάθεση ερώτησης από την βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς κα Μερόπη Τζούφη, την οποία συνυπογράφουν ακόμη 4 βουλευτές του κόμματος, ως εξής:

                                                                                              Ερώτηση
                                                                            Προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας
Θέμα: «Να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα στην Υγειονομική Περίθαλψη των Στρατιωτικών».


Η υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τους ίδιους και τις οικογένειές τους κι έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ιδιαίτερα για τους στρατιωτικούς που διαμένουν στην επαρχία, όπου οι ιδιαιτερότητες καθιστούν την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών ακόμη πιο δυσχερή, ιδίως σε σχέση με τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπου εδρεύουν Στρατιωτικά Νοσοκομεία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των στρατιωτικών της περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, οι οποίοι αναγκάζονται να καλύψουν υπέρογκα κόστη, για τη μετακίνηση ή/και τη διαμονή τους στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επισκεφτούν το 424 ΓΣΝΕ, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας που απαιτούν προγραμματισμένες επεμβάσεις, που δεν καλύπτονται από τα δημόσια νοσοκομεία της πόλης για τους στρατιωτικούς, αφού εκεί δικαιολογούνται για αυτούς μόνο νοσηλείες με τη διαδικασία του επείγοντος.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αφού, εκτός του υψηλού κόστους που πρέπει να καλύψουν οι στρατιωτικοί σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, αφού το 424 ΓΣΝΕ, λόγω του εξαιρετικά διευρυμένου γεωγραφικού τομέα για τον οποίο είναι υπεύθυνο, σε συνδυασμό με το “άνοιγμα” των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στην εξυπηρέτηση – περίθαλψη μη ένστολων πολιτών, το καθιστά ουσιαστικά μη προσβάσιμο, αφού ο χρόνος αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις “ρουτίνας”, όπως διόρθωση σκολίωσης ρινικού διαφράγματος, μπορεί να φτάσει μέχρι τα δύο (2) έτη.

Αντίστοιχα, χρονοβόρες στον προγραμματισμό είναι οι εξειδικευμένες εξετάσεις που απαιτούν τη χρήση ιατρικών οργάνων όπως αξονικός ή μαγνητικός τομογράφος. Την ίδια στιγμή, τα βιβλιάρια νοσηλείας των στρατιωτικών δεν έχουν καμία ισχύ σε εξωνοσοκομειακούς ιατρούς και ιδιωτικές μονάδες υγείας, αφού τα ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα δεν τα δέχονται, με αποτέλεσμα η νοσηλεία και η διενέργεια κοστοβόρων εξετάσεων (μαγνητική και αξονική τομογραφία, υπέρηχοι, κ.α.) να επιβαρύνουν ως δαπάνες, αποκλειστικά τους ασθενείς, κάτι που ισχύει και για πιο απλές εξετάσεις, όπως αιματολογικές, ούρων κλπ. Το θέμα έχει ήδη θίξει με επιστολή της η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, η οποία προτείνει μια σειρά από μέτρα για την επίλυση του ζητήματος, όπως η δυνατότητα επιλογής προσωπικού και θεράποντος ιατρού σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, (ιδιαίτερα ασθενών με χρόνια νοσήματα – δυσίατα και ανίατα), η δυνατότητα επιλογής χειρουργού (δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος) με στην ανάλογη συμμετοχή από το ταμείο υγειονομικής περίθαλψης για τον ασφαλισμένο, όπως και στα Σώματα Ασφαλείας και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η πλήρης κατάργηση των Βιβλιαρίων Νοσηλείας Στρατιωτικών και μελών οικογενειών, η οποία θα συνδυαστεί με πλήρη ένταξη του συνόλου του εν ενεργεία προσωπικού στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (ιατρικές επισκέψεις σε ιδιώτες ιατρούς, περίθαλψη και φαρμακευτική συνταγογράφηση), χωρίς τους επί μέρους περιορισμούς, λόγω της ιδιότητας τους.

Δεδομένου ότι: Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των στρατιωτικών και των οικογενειών τους και ιδιαίτερα εκείνων που το έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτών δηλαδή, που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις είναι ζήτημα πολύ σοβαρό. Η εξασφάλιση του σημαντικότερου αγαθού όλων, της υγείας, θα επιτρέψει στους στρατιωτικούς να αφοσιωθούν απερίσπαστα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Από την πρώτη στιγμή της εισόδου τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι στρατιωτικοί καταβάλλουν με συνέπεια τις αντίστοιχες εισφορές τους. Όλοι οι στρατιωτικοί, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, έχουν δικαίωμα σε ίση μεταχείριση από το κράτος, ειδικά σε ζητήματα υγείας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:


1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών, ιδιαίτερα δε εκείνων που διαμένουν σε περιοχές όπου δεν εδρεύουν Στρατιωτικά Νοσοκομεία;


2. Προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών και να μειωθεί το κόστος και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για προγραμματισμένες επεμβάσεις που σχετίζονται με σοβαρά θέματα υγείας των στρατιωτικών;


                                                                                         Οι ερωτώντες Βουλευτές
                                                                                                Τζούφη Μερόπη
                                                                                   Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
                                                                                                 Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
                                                                                                Οζγκιούρ Φερχάτ
                                                                                           Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)