Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

05
Κυρ, Μάι

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Δημοκρατία στους Χώρους Εργασίας (Προστασία του Συνδικαλιστικού Κινήματος)

ΣΧΕΤ  :   α.   Ν.1264/1982 (ΦΕΚ Α΄ 79, «Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων»)

              β.   Ερώτηση 1895/15.12.2021 της Βουλής των Ελλήνων (ΜέΡΑ25)

              γ.   Απάντηση Φ. 900Α/3361/18166/2022 της Βουλής των Ελλήνων (ΥΕΘΑ)

Κύριε Υπουργέ.

      Προσφάτως, μέσα από σειρά άρθρων δημοσιογραφικών ιστοσελίδων δημοσιοποιήθηκε μια νέα προσπάθεια πολιτικής παρέμβασης στον πολύπαθο συνδικαλισμό στις ΕΔ, αυτή τη φορά διά της νομοθετικής ρύθμισης για την αντιπροσωπευτικότερη Ομοσπονδία.

      Δια του παρόντος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ποτέ δεν τρέφαμε την αυταπάτη ότι θα ήμασταν στις προτιμήσεις σας. Εξάλλου, ακόμα κι όταν δεν υπήρχε άλλη Ομοσπονδία πέραν της Π.Ο.Ε.Σ., δυστυχώς βρίσκαμε το σημερινό κυβερνών κόμμα διαρκώς απέναντί μας με πλήθος τρόπων, δίχως ποτέ να μπορέσουμε να καταλάβουμε το γιατί.

      Κατά τα δύο (2) και πλέον έτη που βρίσκεστε στην Ηγεσία των ΕΔ, μεγάλο μέρος των ΜΜΕ σας έχουν μεμφθεί ότι δεν έχετε φέρει κανένα νομοσχέδιο υπέρ του προσωπικού. Επειδή η μέριμνα είναι μια πολυεπίπεδη έννοια, αυτό που εμείς γνωρίζουμε από τη συνδικαλιστική δράση μας είναι ότι, όχι μόνο έχετε αφήσει μεγάλο μέρος των εκκρεμοτήτων εις βάρος των στρατιωτικών ανεπίλυτο, αλλά δεν έχετε απαντήσει επί της ουσίας ούτε σε μεγάλο μέρος των ερωτήσεων που σας έχουν τεθεί διά του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από όλα τα κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου.

      Ως εκ τούτου, εικάζουμε ότι μπορείτε να κατανοήσετε την έκπληξή μας καθώς διαβάζαμε τη (γ) σχετική απάντησή σας, διά της οποίας προαναγγέλλετε νομοθετική παρέμβαση, για ένα ζήτημα που δεν μπορεί να ρυθμιστεί με τροπολογία καθ’ όσον ήδη προβλέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και, εκτός αυτού είναι ευμετάβλητο αφού η αντιπροσωπευτικότητα είναι κάτι που αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

      Ωστόσο, αυτό που μας προκαλεί τη μέγιστη εντύπωση είναι το γεγονός ότι με τις ενέργειες που, εσείς πλέον, προαναγγέλλετε, ουσιαστικά υιοθετείτε τις άκρως επιθετικές ενέργειες εις βάρος στρατιωτικών, συνδικαλιστών και δημοσιογράφων εκ μέρους της Ομοσπονδίας, που κατά δημοσιεύματα είναι εκλεκτή σας και προφανώς δεν είναι η Π.Ο.Ε.Σ. Μιας Ομοσπονδίας, για στέλεχος της οποίας έχει τεθεί ερώτημα κατά πόσον έχει καταδικαστεί αμετακλήτως στο παρελθόν για ατιμωτικό αδίκημα (κλοπή πραγμάτων) και το οποίο υπηρετεί στο Στρατιωτικό σας Γραφείο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ίσως το ερώτημα να είχε μεγαλύτερη τύχη αν συνδυαζόταν με τη χορήγηση συνδικαλιστικών αδειών. 

      Κατόπιν των ανωτέρω και επικαλούμενοι τη νομική σας ιδιότητα, θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε τα κάτωθι, τα οποία προφανώς δεν γνωρίζετε:

             α.   Προκειμένου να αναγνωριστεί ποια Ομοσπονδία είναι η αντιπροσωπευτικότερη, πρέπει να γίνει έλεγχος μητρώων μελών ώστε να διαπιστωθεί ότι σε κάθε πρωτοβάθμια Ένωση είναι εγγεγραμμένα μόνο τα μέλη που ο νόμος προβλέπει. Η έτερη Ομοσπονδία αυτό το αρνείται πεισματικά για  ευνόητους λόγους: ακόμα και τα προεξέχοντα μέλη της δεν είναι εγγεγραμμένα στις προβλεπόμενες Ενώσεις (πχ υπηρετούν στο ΣΓ ΥΕΘΑ και είναι εγγεγραμμένα στις Ενώσεις Νοτίου Τομέα Αθηνών ή Δυτικής Αττικής, όταν το ΥΠΕΘΑ βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα του Βορείου Τομέα Αθηνών).

              β.   Προκειμένου να μπορεί να γίνει σύγκριση, πρέπει τα μέλη των Ομοσπονδιών να είναι συγκρίσιμα. Δεν είναι δυνατόν η μία Ομοσπονδία να αναγνωρίζει Περιφέρειες και η άλλη όχι και η πρώτη να διατηρεί πρωτοβάθμιες Ενώσεις Περιφερειακών Ενοτήτων και Περιφερειών στις ίδιες περιοχές.

              γ.   Ο νόμος ορίζει ότι οι Ενώσεις των Περιφερειών μπορούν να υφίστανται, αλλά δεν προβλέπει την εγγραφή νέων μελών σε αυτές. Οι στρατιωτικοί μπορούν να εγγράφονται μόνο στις Ενώσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου υπηρετούν. Με τον έλεγχο μητρώων μελών, αυτό θα καταστεί προφανές.

      Κύριε Υπουργέ.

      Με τη ρύθμιση του ν.4609/2019 οι όποιες διαφορές υπήρχαν στον συνδικαλισμό και τις οποίες όλοι γνωρίζουν ότι δεν προκαλέσαμε εμείς, έληξαν οριστικά. Η Π.Ο.Ε.Σ. ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα σε όσους δεν επιθυμούσαν να παραμείνουν σε αυτήν διότι πάντα πρέσβευε τη δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης. Επίσης η Π.Ο.Ε.Σ. ποτέ δεν έβαλε τις μηνύσεις, τις αγωγές και πλήθος άλλων νομικών μέσων στην ημερήσια ατζέντα της. Από το 2019 κι έπειτα επικράτησε ηρεμία στο συνδικαλισμό, αν και έκτοτε η έτερη Ομοσπονδία εφηύρε άλλους τρόπους να σέρνει τα στελέχη στα δικαστήρια.

      Εάν φέρετε στο κοινοβούλιο τέτοια τροπολογία, θα υιοθετείτε το κατά το δοκούν κουρέλιασμα του νόμου, όταν αυτό εξυπηρετεί την, κατά τη σχετική αρθρογραφία, εκλεκτή σας Ομοσπονδία. Θα θεσμοθετήσετε την ανομία διά της μη αποδοχής μιας ενεργούς συνδικαλιστικής πρόβλεψης που δεν απαιτεί περαιτέρω ρύθμιση. Πέραν τούτου, δεν πρέπει ποτέ να λησμονεί κανείς ότι δεν ήταν η Π.Ο.Ε.Σ. αυτή που προκάλεσε τη διάσπαση το 2017, άρα αποδεικνύεται ότι ήδη από τότε υπήρχαν πολιτικές (κομματικές) σκοπιμότητες που απέβλεπαν στον έλεγχο ή τη διάλυση ή τον κατακερματισμό του συνδικαλισμού.

      Δυστυχώς όμως, το χειρότερο είναι ότι με τη ρύθμιση που προαναγγείλατε δεν φαίνεται να επιθυμείτε τη διατήρηση της ηρεμίας στις ΕΔ. Δεν πρόκειται να αφήσουμε το συνδικαλισμό έρμαιο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας, αυτό είναι ξεκάθαρο. Ωστόσο, σας καλούμε να μην προβείτε σε ένα τόσο ολέθριο λάθος το οποίο θα σπείρει ανέμους και θα θερίσει θύελλες με απρόβλεπτες συνέπειες. Τουλάχιστον, αφού αρνείστε τόσα χρόνια πεισματικά (αν και κατά το νόμο εργοδότης) να συναντηθείτε μαζί μας, ας μας γνωρίσετε αν προαπαιτούμενο ήταν να έχουμε άλλες ιδιότητες που μέχρι σήμερα αγνοούσαμε.

      Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ενημέρωσή τους και την ανάδειξη του θέματος δια  του κοινοβουλευτικού ελέγχου.