Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

24
Δευ, Ιουν

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Μέριμνα Προσωπικού - Οικονομικά

ΣΧΕΤ. :   α.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1551/2022 έγγραφό μας

              β.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1554/2022 έγγραφό μας

              γ.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1575/2022 έγγραφό μας

              δ.   Σχέδιο νόμου «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις»

 

              Κύριε Υπουργέ.

        Την 22α Δεκεμβρίου 2022 δημοσιεύθηκε συνέντευξή σας στη δημοσιογράφο Όλγα Τρέμη, στο πλαίσιο της οποίας θίξατε και διάφορα ζητήματα που αφορούν το στρατιωτικό προσωπικό. Δυστυχώς, μας ήταν αδύνατο να πιστέψουμε αυτά που ακούγαμε.

 

        Κατ’ αρχάς στο πλαίσιο της δικαιολόγησης των γενικότερων περικοπών με διάφορα εύσχημα επιχειρήματα, ανακοινώσατε ότι το επίδομα που εξαγγέλθηκε (ως θεσμοθετημένο) για το προσωπικό που υπηρετεί στα Πολεμικά Πλοία, θα περιοριστεί ως προς τους δικαιούχους. Για το λόγο αυτό, προφανώς προς αποφυγή παρερμηνειών το αποκαλέσατε «επίδομα αποστολών».

 

        Στη συνέχεια, αντί να υπερασπιστείτε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στρατιωτικούς έναντι της τεράστιας αδικίας που υπέστησαν έναντι των ΣΑ και αναφερόμαστε στην οικονομική ενίσχυση των 600 €, υπερασπιστήκατε τη μη ισότιμη αντιμετώπισή τους, επικαλούμενος δήθεν δημοσιονομικούς λόγους. Βέβαια ξεχάσατε να σχολιάσατε ότι οι δημοσιονομικοί λόγοι είθισται να έχουν εφαρμογή μόνο στο προσωπικό των ΕΔ. Τα άλλα Υπουργεία μια χαρά τα καταφέρνουν σε θέματα έμπρακτης υποστήριξης του υπαγόμενου προσωπικού τους.

 

        Ακολούθως παρουσιάσατε τη «διαρροή» της ΚΥΑ για την αποζημίωση νυκτερινής απασχόλησης ως δήθεν μέριμνα, όταν επρόκειτο για συμμόρφωση της Πολιτείας με το νόμο που η ίδια έχει ψηφίσει από το 2017 και έμενε δίχως εφαρμογή επί σχεδόν έξι (6) έτη. Πέραν τούτου όμως, μας εντυπωσίασε αρνητικά το γεγονός ότι μια ΚΥΑ που θεσμοθετεί την απλήρωτη εργασία, αποκλείοντας όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους και δεν έχει καμία αναδρομικότητα, παρουσιάστηκε ως επίτευγμα.

 

        Αμέσως μετά ήρθε το, μάλλον, πιο εντυπωσιακό σημείο της συνεντεύξεώς σας, αυτό για τους Εθελοντές Μακράς «Διαρκείας», επανάληψη που πλέον αρχίζουμε να εκλαμβάνουμε ως σκόπιμη διότι δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά. Για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας λοιπόν, ενημερώσατε ότι επιλύεται το ζήτημα του μισθολογικού κλιμακίου. Μόνο που στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του ΥΠΕΘΑ, η ρύθμιση για το μισθολογικό κλιμάκιο απουσιάζει. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι πλέον δρομολογείται να λαμβάνουν έναν ακόμα βαθμό, αλλά να εξακολουθούν να αποζημιώνονται ως Ανθυπασπιστές.

 

        Αντιδράσεις προκάλεσε και η επόμενη αναφορά στη δήθεν οικονομική ενίσχυση των στρατιωτικών, επί της οποίας θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η Πολιτεία οφείλει πολλά (δεδουλευμένα) στα στελέχη των ΕΔ. Ουδεμία «οικονομική ενίσχυση» τους παρέχεται και σε καμία περίπτωση δεν είναι ευνοημένοι. Τουναντίον εξακολουθεί να τους χρωστάει πολλά και διαρκώς τους παραπέμπει στα δικαστήρια για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων, στο πλαίσιο της γενικότερης διαχείρισης ζημίας.

 

        Το σημείο, ωστόσο, που προβλημάτισε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ήταν αυτό περί μισθολογίου. Πλέον, αποτελεί επίσημη θέση του ΥΠΕΘΑ ότι βρίσκεται υπό επεξεργασία νέο μισθολόγιο με μέριμνα του ΓΕΕΘΑ, το οποίο, εντούτοις, δεν έχει αρμοδιότητα για το θέμα. Η δε προσβλητική αντιμετώπιση των στρατιωτικών μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων και σε οικονομικό επίπεδο, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας: θεωρούμε βέβαιο ότι το μισθολόγιο που προτίθεστε να φέρετε θα καταβαραθρώσει το εισόδημα των στρατιωτικών, πιθανώς για να «επιλύσει τις εκκρεμότητες» της διπλής απόφασης του ΣτΕ που προκάλεσε η Π.Ο.Ε.Σ. το 2013-14.

 

                Κύριε Υπουργέ.

 

        Στην εν λόγω συνέντευξή σας κάνατε λόγο για «θετικό οικονομικό αποτύπωμα». Να σας υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατη απάντηση σας σε επίκαιρη ερώτηση που προκλήθηκε από το βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Πειραιώς, κ. Ραγκούση, αναφορικά με τις αποστρατείες των Αξιωματικών ΕΟΘ, επιβεβαιώσατε ότι οι απολύσεις έγιναν για να προσληφθεί νέο προσωπικό. Πως συνδυάζονται αυτά τα δύο;

 

        Να προσθέσουμε ότι, πιθανώς, στην ίδια λογική της «διαχείρισης πόρων»:

 

  • Δεν δίνεται λύση στο μείζον ζήτημα των ηλικιακών ορίων των ΕΠΟΠ, προφανώς επειδή για κάθε δύο «παλιούς» που θα φύγουν, θα μπορέσετε να προσλάβετε τρεις «νέους». Μόνο που οι «νέοι» αποδεδειγμένα αποφεύγουν να έρθουν.
  • Διατηρείται επί σειρά μηνών σε ομηρία το ανεμβολίαστο προσωπικό που υπηρετεί σε στρατιωτικές δομές Υγείας, για τους οποίους (ως στρατιωτικοί) δεν προβλέπεται κατάσταση αναστολής καθηκόντων. Να επισημάνουμε εκ νέου δε, ότι για το εν λόγω προσωπικό πλέον υφίσταται απόφαση ΣτΕ που τους δικαιώνει.
  • Τίθεται οριζόντιο μέτρο στην ΚΥΑ περί αποζημίωσης νυκτερινής εργασίας προκειμένου να αποκλείσετε όσο το δυνατόν περισσότερους δικαιούχους, αποφεύγοντας παράλληλα να δώσετε αναδρομικότητα.
  • Οι στρατιωτικοί παραπέμπονται διαρκώς στα Δικαστήρια για να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, τακτική που αποτελεί επίσημη πολιτική βούληση μιας και αποφεύγεται κατά πάγια τακτική η καταβολή των δεδουλευμένων τους.
  • Διατηρείται μια πολιτική συνδρομής των ΕΔ σε κάθε ανεπάρκεια ή ανάγκη του κρατικού μηχανισμού, ακόμα και προς όφελος ιδιωτών, που έμμεσα ή άμεσα δεν επιτρέπει να γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις σε προσωπικό.
  • Το ΥΠΕΘΑ βάζει πλάτη στη διαιώνιση των αδικιών εις βάρος των στρατιωτικών, γεγονός που πιθανώς να σας καθιστά τον πρώτο πολιτικό τους προϊστάμενο που διαρκώς δρα ενάντια στα συμφέροντα των υφισταμένων του.

 

Όλα τα παραπάνω προκαλούν σοβαρά και εύλογα ερωτήματα:

 

        α.   Πόθεν βασίζεται η αναφορά σας στο θέμα της επίλυσης του μισθολογικού κλιμακίου των ΕΜΘ; Μήπως έχετε κάποιο άλλο κείμενο κατά νου; Μήπως το επιτελείο σας δεν σας προσκόμισε το σχέδιο νόμου που έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση και σας έφερε κάποια προηγούμενη (ή… επόμενη) εκδοχή του;

        β.   Μήπως πρόκειται και αυτό να έρθει σε κάποιο μελλοντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για να κερδίσει κι άλλο χρόνο η Πολιτεία εις βάρος των στρατιωτικών, όπως προαναγγείλατε για το «επίδομα αποστολών» των πληρωμάτων του Στόλου; Να υπενθυμίσουμε ότι και το εν λόγω επίδομα ως θεσμοθετημένο παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον κ. Πρωθυπουργό. Και γιατί δεν κατατέθηκε σχετική τροπολογία στο ν.4978/2022 που ψηφίστηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου; Μπορείτε να μας γνωστοποιήσετε πότε θα κατατεθεί νέος νόμος του Υπουργείου Οικονομικών;

        γ.   Ακόμα σοβαρότερα, πως είναι δυνατόν τη μία στιγμή γνωστοποιείτε την «επίλυση» του μισθολογικού ζητήματος των Ανθυπολοχαγών ΕΜΘ και την επόμενη προαναγγέλλετε την ακύρωση του μισθολογίου συνολικά με τη θεσμοθέτηση νέου; Θα γνωστοποιήσετε την οικονομοτεχνική μελέτη που βασίζονται οι προσπάθειες του ΓΕΕΘΑ για νέο μισθολόγιο;

        δ.   Άραγε, διά των νέων περικοπών σε δικαιούχους προσπαθείτε να αναχαιτίσετε το κύμα παραιτήσεων στο ΠΝ;

        ε.    Το γεγονός ότι παρά τους σχεδιασμούς, δεν εισέρχεται νέο αίμα στις ΕΔ, προβληματίζει την Ηγεσία; Θα μπορούσε, πιθανώς, να αποτελέσει ένδειξη ότι κάτι δεν γίνεται καλά;

        στ.  Για ποιον λόγο επιμένετε στην εσφαλμένη αναφορά σε μια ολόκληρη προέλευση προσωπικού (ως «Διαρκείας» αντί «Θητείας»);

 

          Δυστυχώς, ωστόσο, θεωρούμε ότι οι απαντήσεις είναι προφανείς. Είναι προφανές ότι και ένα νέο μισθολόγιο θα κινείται προς την ίδια κατεύθυνση που επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε ήδη εξωτερικεύσει: η κυβέρνηση αυτή απεχθάνεται τους στρατιωτικούς. Πλέον, την απέχθειά της αυτή δεν διστάζει να την αποκαλέσει «μέριμνα».

 

          Αν υπάρχει ένα σημείο στο οποία θα συμφωνήσουμε με τη συνέντευξή σας αυτό είναι ότι, όντως έρχονται εκλογές και είναι βέβαιο ότι οι στρατιωτικοί θα εκτιμήσουν αρμοδίως την απαξίωση, την υποβάθμιση, τον εμπαιγμό και τις προσβολές που έχουν υποστεί.