Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

21
Πεμ, Σεπ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη στις ΕΔ

ΣΧΕΤ.:   α.   ΠΔ 432/1983 (ΦΕΚ Α΄, «Υγειονομική Περίθαλψη των Στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και των μελών της οικογένειάς τους»)

              β.   ΚΥΑ αριθμ. Υ4α/οικ.18421/2011 (ΦΕΚ Β΄ 257, Πλαίσιο συνεργασίας των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ με τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων»)

              γ.   ΚΥΑ αρ.πρωτ. Γ2α/Γ.Π.οικ. 28902/19-5-2023/Υπ. Υγείας

 

  1. Δυστυχώς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στρατιωτικοί είναι «υποχρεωμένοι» να βλέπουν τα προβλήματά τους να αυξάνονται την στιγμή που η Πατρίδα μας παραμένει σε μια προεκλογική περίοδο διαρκείας και, το σοβαρότερο όλων, κατ’ ουσίαν να μην υπάρχει κανείς αρμόδιος φορέας στον οποίον να μπορούμε να απευθυνθούμε για την επίλυσή τους.

 

  1. Προσφάτως (μόλις δύο ημέρες πριν τις εκλογές) υπεγράφη η (γ) σχετική ΚΥΑ που βάζει ταφόπλακα στη λειτουργία των Στρατιωτικών Νοσοκομείων και η οποία δημοσιεύθηκε δύο μέρες μετά τις εκλογές, δηλαδή σε μια περίοδο που δεν υπάρχει αρμόδιος να ασχοληθεί με το ζήτημα.

 

  1. Σύμφωνα με την εν λόγω ΚΥΑ, η αφαίμαξη των Στρατιωτικών Νοσοκομείων επιτείνεται εκ του ασφαλούς, φαινομενικά προς όφελος του ΕΣΥ με τρόπο που αποκλείει προσλήψεις νέων ιατρών σε αυτό, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην περίθαλψη των στρατιωτικών, όπως αυτή ορίζεται από το (α) σχετικό.

 

  1. Το λεκτικό της εν λόγω ΚΥΑ δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα, κάτι που, φοβούμαστε ότι, είναι και ο σκοπός της ρύθμισης. Υπενθυμίζουμε ότι οι στρατιωτικοί ιατροί τοποθετούνται σε Στρατιωτικά Νοσοκομεία με μεταθέσεις, ως εκ τούτου τα στρατιωτικά καθήκοντά τους μπορούν να ασκούνται μόνο στις Υπηρεσίες τους. Εάν μία/ένας στρατιωτικός ιατρός μετακινηθεί οπουδήποτε ανά την επικράτεια ως γιατρός, αυτό μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν εγγράφου Διαταγής και με φύλλο πορείας, δηλαδή είτε για εκτέλεση υπηρεσίας είτε με απόσπαση/διάθεση. Σε όλες τις περιπτώσεις η/ο γιατρός παύει να ασκεί τα στρατιωτικά καθήκοντά του στην Υπηρεσία του άρα εκ των πραγμάτων αποκλείεται η «κατ΄εξαίρεση παράλληλη άσκηση των στρατιωτικών τους καθηκόντων» που προβλέπει η ρύθμιση.

 

  1. Η (γ) σχετική ΚΥΑ είναι προφανές ότι στοχεύει στη διάλυση των δομών περίθαλψης των στρατιωτικών, κάτι που δεν αποτελεί κοινό μυστικό, ούτε αποτελεί τωρινή προσπάθεια. Το δε, λεκτικό της είναι τεχνηέντως ασαφές προκειμένου να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για συνεχείς μετακινήσεις στρατιωτικού ιατρικού προσωπικού. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι οι περισσότερες ειδικότητες δεν υπάρχουν στην πλειοψηφία των περιοχών, ούτε σε τοπικές υγειονομικές δομές των ΕΔ (όπου σε αρκετές περιπτώσεις καλύπτονται από στρατεύσιμο προσωπικό), ούτε στις τοπικές δομές υγείας του ΕΣΥ, όπου απαιτούνται μετακινήσεις ασθενών σε άλλα, μεγαλύτερα νησιά, ή μεγάλα αστικά κέντρα.

 

  1. Διερωτόμαστε δημοσίως, λοιπόν: μια ΚΥΑ όπως η εν λόγω, η οποία είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει δυσμενώς την υγειονομική περίθαλψη του συνόλου των στρατιωτικών, έπρεπε να δημοσιευθεί στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; Γιατί ήταν τόσο επείγουσα; Συνεκτιμήθηκαν όλα τα υφιστάμενα προβλήματα και πως αυτά πλέον θα επιδεινωθούν; Το αμφισβητούμε.

 

  1. Το παρόν έγγραφο (όπως και άλλα που θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα) υπέχει, ένεκα των συνθηκών, θέση διαμαρτυρίας και απευθύνεται πρώτιστα στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας. Η Πολιτεία προφανώς θα ασχοληθεί με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στρατιωτικούς όταν επιλύσει τα σοβαρότερα προβλήματα που την απασχολούν. Οι λοιπές εκκρεμότητες (όπως οι στρατιωτικοί) έρχονται πάντα δεύτερες. Όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προφανώς… υπάρχουν και ιδιώτες, αφού από την ΚΥΑ δεν προκύπτει πρόθεση για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού που να καλύπτει τα κενά, το οποίο θα ήταν και το ορθολογικό.