Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

02
Πεμ, Μάι

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Οικονομικά (Αποζημιώσεις Στρατιωτικού Προσωπικού)

ΣΧΕΤ. :   α.     ΠΔ 200/1993 (ΦΕΚ Α΄ 75, «Περί Οδοιπορικών Εξόδων Εσωτερικού του Στρατιωτικού Προσωπικού των Ε.Δ.»)

              β.     Υπ’ αριθμ. πρωτ. 102/2023 έγγραφό Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ε.          

              Κύριε Υπουργέ.

Η Ομοσπονδία μας αναδεικνύει διαρκώς τα σοβαρά και, κυρίως, αιτιολογημένα παράπονα των στρατιωτικών, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά προβλήματα που σχετίζονται με τις αποζημιώσεις. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται από νέο έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Έβρου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ε.) το οποίο σας αποστέλλουμε συνημμένα, τα προβλήματα αντί να επιλύονται, αυξάνονται, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση από πλευράς της Πολιτείας να επιλύσει τα προβλήματα και να αποκαταστήσει τις αδικίες.

Σύμφωνα με όσα φέρνει στο φως η προαναφερθείσα Ένωση, στις καθυστερήσεις αποζημίωσης στις υπηρεσίες αποτροπής μεταναστευτικών ροών και τις περιπόλους δασοπροστασίας, έρχονται να προστεθούν νέες καθυστερήσεις για το προσωπικό που συμμετείχε στην Άσκηση Παρμενίων 2023. Επισημαίνουμε δε, ότι εφόσον το οικονομικό έτος λήγει και οι αποζημιώσεις δεν καταβληθούν, αυτό θα σηματοδοτήσει νέες, πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

Τα προαναφερθέντα αποτελούν μόλις μια σταγόνα (αν και ιδιαίτερα κρίσιμη) στον ωκεανό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί και αποδεικνύουν την έμπρακτη υποβάθμισή των στρατιωτικών από την ίδια Πολιτεία που τους χρησιμοποιεί κατά κόρον, ακόμα και για κάλυψη των τεράστιων κενών του  κρατικού μηχανισμού, ακόμα και υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες και με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας, κάτι που διαπιστώσαμε και στα τραγικά γεγονότα στον Έβρο το καλοκαίρι.

Κατόπιν των ανωτέρω η Ομοσπονδία μας δεν απαιτεί τίποτα λιγότερο από την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους στρατιωτικούς και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος λόγω κλεισίματος του οικονομικού έτους.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.  

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.