Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

24
Δευ, Ιουν

ΠΟΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ:   Σώμα Υπαξιωματικών

ΣΧΕΤ. :   α.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 502/2023 έγγραφό μας

              β.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1444/2023 έγγραφό μας

              γ.  Η από 13-Οκτ-23 ανακοίνωσή μας

              δ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1518/2023 έγγραφό μας

              ε.    Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1676/2023 έγγραφό μας

              στ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 229/2024 έγγραφό μας

              Κύριε Υπουργέ.

      Με πρόσφατο έγγραφό μας με αφορμή τη διατήρηση της υποβάθμισης των πτυχίων των ΑΣΣΥ, σχολιάζαμε ότι «Πιθανώς αυτό να συνέβαινε επειδή, μέχρι πριν λίγα χρόνια, υπήρχε μια αναχρονιστική και εσφαλμένη αντίληψη περί δημιουργίας Σώματος Υπαξιωματικών, στην υλοποίηση του οποίου η ύπαρξη (άρα και η αναβάθμιση) των ΑΣΣΥ στεκόταν ανέκαθεν εμπόδιο. Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιου είδους σχέδια έχουν τεθεί οριστικά στο χρονοντούλαπο».

      Πριν καν συμπληρωθεί εβδομάδα από τη δημοσίευση του εγγράφου μας, υπήρξαν πολύ σοβαρές αποκαλύψεις για ένα πλήρως μελετημένο σχέδιο για επαναφορά του Σώματος Υπαξιωματικών, δίχως καμία διαβούλευση. Από τις αποκαλύψεις που δημοσιεύθηκαν προκύπτουν ιδιαίτερα σοκαριστικά στοιχεία:

              α.   Προκύπτει προσπάθεια επίσπευσης ενεργειών πλήρους εκπόνησης και υλοποίησης του προγράμματος (πλήρης αλλαγή στο σταδιοδρομικό πλαίσιο, αλλαγές σε θεσμικά κείμενα, ΠΟΥ κλπ)

              β.   Τίθεται το ερώτημα εάν η σύνδεση με την αγορά εργασίας μετά την αποστράτευση, θα αφορά μόνο τους ΕΠΟΠ και τους ΟΒΑ, άρα διαφαίνεται ότι υφίσταται ειλημμένη απόφαση απόλυσης των ΕΠΟΠ (συνεπώς και καμία πρόθεση για διευθέτηση του προβλήματος των ηλικιακών ορίων που η Πολιτεία έχει προκαλέσει).

              γ.   Επιβεβαιώνονται οι αποκαλύψεις μας για επιμήκυνση ετών παραμονής σε βαθμούς, αύξηση ετών υπηρεσίας («επανεξέταση και καθορισμός του χρόνου παραμονής των Υπαξιωματικών στις ΕΔ») και αλλαγής μισθολογίου, με νομοθετήματα ακόμα και «από μηδενική βάση», ως ρητώς αναφέρεται.

      Διαφαίνεται ότι ζούμε σε μια εποχή που μαστίζεται από «δήθεν» πραγματικότητες:

  • Δίνονται δήθεν αυξήσεις, που επιστρέφονται στο Κράτος εις πολλαπλούν διά της φορολογίας.
  • Υπάρχει δήθεν μέριμνα, η οποία λειτουργεί αφαιρετικά, εις βάρος των στελεχών.
  • Παρέχονται δήθεν δικαιώματα, τα οποία αποκλείουν ολοένα περισσότερους στρατιωτικούς (και ως πολίτες), διά της περαιτέρω υποβάθμισης κ.ο.κ..

      Θα αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα βασιζόμενα σε έγγραφά μας:

              α.   Σε μια εποχή που διαφημίζονται παροχές και οι «αυξήσεις» στους στρατιωτικούς, αυτοί διαμαρτύρονται ότι το εισόδημά τους συρρικνώνεται.

              β.   Διαφημίστηκε μια «καλύτερη νέα πραγματικότητα» για την ‘‘προσαύξηση’’ στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, για το οποίο υφίσταται η παραδοχή εκ μέρους σας ότι απέτυχε πλήρως.

              γ.   Διαφημίστηκε η συμμόρφωση με το νόμο (για την καταβολή αποζημίωσης της νυκτερινής εργασίας), όταν αυτή γίνεται διά των περικοπών και στέλνει τους στρατιωτικούς στα Δικαστήρια για μαζικές διεκδικήσεις.

              δ.   Θεσπίστηκε νέο πλαίσιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το οποίο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων λόγω των προβλημάτων και αποκλεισμών που δημιουργεί.

      Σε αυτό το πνεύμα, όπως πρόσφατα αποκαλύψαμε, σε μια εποχή που διαφημίζεται το δήθεν δικαίωμα στη διά βίου μάθηση, οι Υπαξιωματικοί παραμένουν δέσμιοι θεσμικών αναχρονισμών και δεν αναφερόμαστε μόνο στο πρόβλημα με τις ΑΣΣΥ πλέον, αλλά στη γενικότερη αντιμετώπισή τους. Σε όλα αυτά επανέρχεται η δαμόκλειος σπάθη του Σώματος Υπαξιωματικών, που όπως υποστηρίζαμε και το 2019 δεν αφορά μόνο τους Υπαξιωματικούς εξ ΑΣΣΥ βεβαίως και που, δυστυχώς, αποδεικνύεται και από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις με έγγραφα των οποίων η προέλευση θεωρούμε ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

      Όσον αφορά τη σύνδεση του νέου μισθολογίου με την αλλαγή στο σταδιοδρομικό νόμο και τα σχέδια για Σώμα Υπαξιωματικών, θα υπενθυμίσουμε ότι τα έχουμε αποκαλύψει προ πολλού [(γ) σχετικό] και επιβεβαιωνόμαστε για μια ακόμα φορά.

              Κύριε Υπουργέ.

      Η υποβάθμιση δεν μπορεί να βαπτιστεί αναβάθμιση, όσο κι αν καλλωπιστεί λεκτικά. Από όσα διέρρευσαν καθίσταται ξεκάθαρο ότι δεν υφίσταται καμία βούληση για αναβάθμιση, παρά μόνο μια περαιτέρω εσωτερική ανακατανομή του προσωπικού στη φιλοσοφία του «απολύουμε για να προσλάβουμε», ώστε να πάρουμε χρήματα από τη μία πηγή για να τα αξιοποιήσουμε σε μιαν άλλη. Ωστόσο, οι εμπνευστές της ανακατανομής δεν δείχνουν να έχουν λάβει πολύ σοβαρούς παράγοντες υπόψιν, όπως τον αυξανόμενο μέσο όρο ηλικίας στις ΕΔ, τις αυξανόμενες απολύσεις που έχουν επεκταθεί σε όλες τις ηλικίες, προελεύσεις και έτη υπηρεσίας (συμπεριλαμβανομένων των σπουδαστών στις Σχολές και το νεοκαταταγέν προσωπικό) και, κυρίως, την αποδεδειγμένη απροθυμία των νέων να εμπιστευθούν τις ΕΔ για το μέλλον τους.

      Η λύση στον αυξανόμενο «ιό» των παραιτήσεων και τις συνθήκες εργασίας που διαρκώς επιδεινώνονται δεν είναι οι εσωτερικές ανακατανομές με βάση το προσωπικό που ήδη έχει αυξημένο μέσο όρο ηλικίας, αλλά η βελτίωση των συνθηκών και η παροχή κινήτρων και με εφαρμογή των νόμων υπό πνεύμα Δικαιοσύνης, ώστε οι ΕΔ να καταστούν ξανά ελκυστικός προορισμός για τους νέους και τις νέες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει γίνει απολύτως αντιληπτό το γεγονός ότι, τέτοιοι σχεδιασμοί, απλώς θα επιταχύνουν το υφιστάμενο πρόβλημα, αφαιρώντας ενδεχομένως και τα τελευταία κίνητρα που μπορεί να βρει ένα νέο παιδί έρθει στις ΕΔ ως Υπαξιωματικός.

      Κατόπιν των ανωτέρω η Ομοσπονδία μας ζητάει επίσημη συνάντηση, για να λάβει γνώση όλων των λεπτομερειών για τις εν λόγω κυοφορούμενες αλλαγές, όχι μόνο για το Σώμα Υπαξιωματικών, αλλά και για το νέο μισθολόγιο και όλες τις συναφείς ρυθμίσεις (συμπεριλαμβανομένης της «τύχης» που επιφυλάσσεται για τους ΕΠΟΠ), προκειμένου να τις αξιολογήσουμε σε όλα τα επίπεδα.

      Δηλώνουμε δε, προς πάσα κατεύθυνση ότι κάθε είδους δυσμενής μεταβολή θα μας βρει ξεκάθαρα απέναντι, όπως μας βρήκε πολλές φορές από τη δημιουργία της Ομοσπονδίας μας μέχρι σήμερα (όπως το 2019 για το Σώμα Υπαξιωματικών), προκειμένου οι σκελετοί να παραμείνουν για μια ακόμα φορά στην ντουλάπα. Απλώς για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι με τους «δημοσιονομικούς περιορισμούς» που διαρκώς επικαλείται η Πολιτεία και την αποδεδειγμένη τακτική της για εσωτερική «ανακατανομή» πόρων, θεωρούμε ιδιαίτερα δύσκολο οι αλλαγές να εμπεριέχουν έστω μία μεταβολή με θετικό πρόσημο για το προσωπικό.

      Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.  

      Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.