Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

27
Σαβ, Απρ

ΑΡΘΡΑ

Το  ALT.GR κατά την επίσκεψη στην πόλη της Ξάνθης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Ένωσης, Βάιο Τσαπρούνη, Ανθυπολοχαγό, τον Αντιπρόεδρο Βασίλη Μακέδο Επιλοχία ΕΠΟΠ και τον Ηρακλή Λαμπέα, Ανθυπίλαρχο.

212 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Ξάνθης

Μας έκαναν γνωστό ότι το 212 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Ξάνθης (ΚΙΧΝΕ), αντιμετωπίζει ζητήματα υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό και τα μέλη της Ένωσης θεωρούν ότι οι ειδικότητες που υπηρετούν σε αυτό σήμερα, δεν επαρκούν για τις ανάγκες του στρατιωτικού προσωπικού της περιοχής της Ξάνθης. Εκτιμούν ότι χρειάζεται αναβάθμιση σχετικά με τις ειδικότητες που λείπουν και αυτός είναι ο λόγος όπου το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αναγκάζεται να μετακινείται στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης ή της Θεσσαλονίκης, που είναι στελεχωμένα με ειδικότητες ιατρών που δεν υπάρχουν στο 212 ΚΙΧΝΕ της Ξάνθης.

212ο Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας Ξάνθης
Φώτο Αρχείου / 212ο Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας Ξάνθης

Όπως μας δήλωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, στην Ξάνθη, το μόνο που καταφέρνει το 212 ΚΙΧΝΕ είναι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να ολοκληρώσουν την ετήσια υγειονομική εξέτασή τους.

Μεταθέσεις και μέριμνα

Η συζήτηση με τα στελέχη περιστράφηκε στο θέμα των μεταθέσεων των στρατιωτικών. Θεωρούν ότι ο στρατιωτικός καθώς και η οικογένειά του θα πρέπει από τον Σεπτέμβρη του προηγούμενου έτους, να γνωρίζουν που θα μετακινηθούν με τις ετήσιες μεταθέσεις. Με αυτό τον τρόπο η οικογένεια του στρατιωτικού θα κάνει τον προγραμματισμό της, σχετικά με την εγγραφή των τέκνων τους στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία που πρόκειται να φοιτήσουν τα τέκνα τους.

Επίσης μας τόνισαν ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος μοριοδότησης για τη διαμονή των οικογενειών σε στρατιωτικά οικήματα.

Τα κριτήρια να είναι κοινωνικά (π.χ ο αριθμός των τέκνων) και οικονομικά (π.χ αν η σύζυγος του εργάζεται ή όχι)  και όχι ο βαθμός.

Στρατιώτες άρματα Πετροχώρι Ξάνθη
Φώτο Αρχείου / Άσκηση στη Ξάνθη / Πηγή: Eurokinissi

Ανέδειξαν τα προβλήματα που υπάρχουν με τους παιδικούς σταθμούς και ότι στην Ξάνθη υπάρχει ένας παιδικός σταθμός για τα παιδιά των στρατιωτικών. Ακόμη ότι η οικογένεια με δύο στρατιωτικούς δεν δικαιούται voucher λόγω εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτό έχει συνέπεια το παιδί της  οικογένειας των στρατιωτικών να μη γίνεται δεκτό στους παιδικούς σταθμούς και να επιβαρύνεται το εισόδημά της με τα τροφεία σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Ακόμη μας τόνισαν ότι αν σε μια οικογένεια η σύζυγος είναι στρατιωτικός δεν δικαιούται  voucher.

Επεσήμαναν τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή την περίοδο με φαινόμενα συνωστισμού στις μονάδες, στους θαλάμους, στο Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδας (ΚΨΜ), στα εστιατόρια, στις μετακινήσεις.

Μας τόνισαν ότι στην περιοχή της Ξάνθης στην αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας στους στρατιωτικούς χορηγήθηκαν ελάχιστες ποσότητες από υλικά και μέσα προστασίας από τον κορονοϊό και στην πορεία χορηγήθηκε μια μάσκα και τίποτε άλλο.

΄Δ Σώμα Στρατού, Ξάνθη
Φώτο Αρχείου / ΄Δ Σώμα Στρατού, Ξάνθη / Πηγή: Eurokinissi

Ακόμη έθιξαν το πρόβλημα της χορήγησης στολών κάτι που έχει να πραγματοποιηθεί από το 2015. Θεωρούν ότι το έκτακτο κονδύλι ύψους 15 εκ. ευρώ, που θα δοθεί για την οικονομική ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τα στελέχη θα το διαθέσουν για την αγορά στολών, αφού τουλάχιστον για μια πενταετία δεν έχουν πάρει στολές που δικαιούνται.

Επεσήμαναν για μια ακόμη φορά τη διεκδίκησή τους σχετικά με την καταβολή των νυχτερινών και των υπερωριών τους, αίτημα που θεωρούν ότι είναι δίκαιο πέρα για πέρα, διότι προσφέρουν εργασία χωρίς αυτή να αμείβεται και παρά τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί για την πληρωμή των νυχτερινών και των υπερωριών τους.

Για τα συνταξιοδοτικά θέματα των Επαγγελματιών Οπλιτών

Επίσης στη συζήτηση τέθηκε το σοβαρό θέμα που απασχολεί χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σχετικά με τα συνταξιοδοτικά θέματα των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ).

Τονίστηκε ότι σύμφωνα με το νόμο Ν.2936/2001 ότι το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Επαγγελματιών Οπλιτών είναι σε συνάρτηση με τις διατάξεις συνταξιοδότησης των ομοιόβαθμων Μόνιμων Υπαξιωματικών μη Παραγωγικών Σχολών. Ακόμη με βάση το ΝΔ 445/1974 προβλέπεται ότι ο καταληκτικός βαθμός των ΕΠ.ΟΠ. θα είναι αυτός του Αρχιλοχία, για αυτούς που συμπληρώνουν το πεντηκοστό (50ο) έτος της ηλικίας τους και αποστρατεύονται χωρίς προηγούμενη κρίση.

Πλατεία Ξάνθη Ρολόι
Η πλατεία της Ξάνθης / Πηγή : Eurokinissi

Τέλος με βάση τον τελευταίο νόμο Ν.3865/2010 που ρυθμίζει ζητήματα συνταξιοδοτικών ζητημάτων του Δημοσίου τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας.

Ωστόσο όπως επεσήμαναν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, υπάρχουν Επαγγελματίες Οπλίτες, που έχουν προσληφθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις από το 2001, ορισμένοι από αυτούς ήταν είκοσι οκτώ χρονών, με αποτέλεσμα και σύμφωνα με τις παραπάνω νομοθετικές διατάξεις, σε ηλικία πενήντα ετών θα αποστρατευτούν χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Πηγή: Alt.gr