Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

17
Παρ, Μάι

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ: Διάθεση Προσωπικού στο ΕΚΑΒ

 

ΣΧΕΤ. :     α. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 137/2023 έγγραφο μας

                β. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 169/2024 έγγραφο μας

                γ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 363/2024 έγγραφο Π.Ο.Ε.Σ.

                δ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 199/2024 έγγραφο μας

                ε.Φ.900/17/427557/Σ.4611/16 ΑΠΡ 24/1ηΣΤΡΑΤΙΑ/EU-OHQ/A1

Μετά τα όσα έχουμε γνωστοποιήσει για σειρά από θέματα, όπως τη συστηματική υπέρβαση των μηνιαίων ορίων φυλακών, τη πρόωρη έναρξη των περιπόλων δασοπροστασίας, τις περιπολίες υπό καταρρακτώδη βροχή και πολλά άλλα, σήμερα φέρνουμε στο φως ένα ακόμα συμβάν που μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσει, διότι αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι στρατιωτικοί έχουν υποβαθμιστεί και επίσημα στα παιδιά για όλες τις δουλειές, για κάθε τρίτο φορέα.

Σύμφωνα με το (ε) σχετικό  για το μήνα Μάιο διατέθηκαν στο ΕΚΑΒ τρία (3) στελέχη, αντί για ένα (1) που διατίθετο μέχρι τώρα. Η διαφοροποίηση αυτή προκάλεσε εύλογες απορίες ως προς την ευκολία με την οποίαν ικανοποιήθηκε ένα τέτοιο αίτημα από το ΓΕΣ, ιδίως από την στιγμή που διαρκώς αναδεικνύουμε τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης. Ωστόσο, η απάντηση ήρθε μόλις πληροφορηθήκαμε για της υπηρεσίες των ημερών της εορταστικής περιόδου:

 

 

Όπως προκύπτει από τις υπηρεσίες (όπου στο μεν άνω πίνακα οι στρατιωτικοί είναι οι α/α 5 έως 8, με τον α/α 5 να είναι η διάθεση μηνός Απριλίου, ενώ στο δεύτερο από α/α 5 έως 7), διαπιστώνουμε ότι ο λόγος που διατέθηκαν τρείς αντί ενός ήταν για να μπορούν τα πληρώματα του ΕΚΑΒ να λαμβάνουν περισσότερα ρεπό, αλλά και κανονική άδεια, μέσα στην εορταστική περίοδο, σε αντίθεση με τους στρατιωτικούς που έχουν προγραμματιστεί να εκτελέσουν περισσότερες υπηρεσίες.

 

      Πιο συγκεκριμένα για το διάστημα από 1/5 έως 12/5 (επί 3 οκτάωρα κάθε μέρα) αντιστοιχούν οι εξής υπηρεσίες:

 

 

ΕΚΑΒ (4 άτομα)

Στρατιωτικοί (3 άτομα)

Πρωί

3

11

Απόγευμα

6

9

Νύχτα

12

2

Ρεπό

24

14

Κανονική Άδεια

3

0

 

Σύνολο υπηρεσιών

21

22

Σύνολο ρεπό + ΚΑ

27

14

      Εικάζουμε ότι τα παραπάνω δεν χρήζουν ειδικής ανάλυσης: Τρεις στρατιωτικοί έχουν προγραμματιστεί να εκτελέσουν 22 υπηρεσίες, όταν τέσσερα άτομα (του ΕΚΑΒ) έχουν προγραμματιστεί να εκτελέσουν μία λιγότερη: 21. Ομοίως, τρομακτική δυσαναλογία υπάρχει και στα ρεπό (27, εάν υπολογίσουμε και την κανονική άδεια έναντι 14). Όσον αφορά τις «επίμαχες μέρες (Μ. Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα), διαπιστώνουμε ότι τα πληρώματα του ΕΚΑΒ έχει προγραμματιστεί να λάβουν 10 ρεπό (αθροιστικά), ενώ οι στρατιωτικοί μόλις 4.

Πλέον θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς το τι πραγματικά εξυπηρετεί το μέτρο της διάθεσης στρατιωτικών στο ΕΚΑΒ: όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα στο αρμόδιο Υπουργείο να μην προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη των αδιαμφισβήτητων κενών του, αλλά την ίδιαν στιγμή οι στρατιωτικοί χρησιμοποιούνται ως το προσωπικό υποστήριξης έτερων φορέων και μάλιστα με τη «χορηγία» της Ηγεσίας.

Μάλλον έχει καθιερωθεί μια εσφαλμένη αντίληψη ότι οι στρατιωτικοί είναι πολίτες και εργαζόμενοι β’ διαλογής και η Πολιτεία τους συμπεριφέρεται με αυτόν τον απόλυτα προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο κατά σύστημα. Τα ανωτέρω μας κάνουν να αμφιβάλλουμε ακόμα κι αν ελέγχθηκε (ρωτήθηκε) ο λόγος για τον οποίον μέσα στο Πάσχα, μόνο για την Π.Ε. Καστοριάς ζητήθηκαν τρεις αντί ενός στρατιωτικού. Το αίτημα απλώς εγκρίθηκε. Φοβούμαστε ότι κατά τον ίδιον τρόπο, απλώς εγκρίνονται και άλλες περιπτώσεις που έχουμε αναδείξει, μέχρι απλώς να καταρρεύσει κάποιο στέλεχος και μετά να διερωτώνται μαζικά οι αρμόδιοι τις πταίει.

Κατόπιν των ανωτέρω ζητούμε την άμεση διακοπή της διάθεσης των στρατιωτικών στο ΕΚΑΒ και γενικά κάθε αλλότριας ενασχόλησής τους, καθώς και την επαναφορά τους στις υπηρεσίες τους, οι οποίες όπως έχουμε αποδείξει έχουν ούτως ή άλλως βεβαρυμμένο πρόγραμμα.

Η ΠΟΕΣ προς την οποίαν αποστέλλεται το παρόν, παρακαλείται για τις ενέργειές της.