Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

29
Δευ, Απρ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ: Μέριμνα Προσωπικού

ΣΧΕΤ. :     α. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 134/2023 έγγραφο μας

                β. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 137/2023 έγγραφο μας

                γ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1257/2023 έγγραφο Π.Ο.Ε.Σ.

                δ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 114/2024 έγγραφο μας

                ε. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 116/2024 έγγραφο μας

               στ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 136/2024 έγγραφο Π.Ο.Ε.Σ.

                ζ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 126/2024 έγγραφο μας

                η. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 163/2024 έγγραφο Π.Ο.Ε.Σ.

                θ. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 169/2024 έγγραφο μας

                 ι.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 363/2024 έγγραφο Π.Ο.Ε.Σ.

                ια. Υπ’ αριθμ. πρωτ. 192/2024 έγγραφο μας

Η  Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής  Ενότητας Καστοριάς μεταφέρει   τον προβληματισμό και την αγωνία των στρατιωτικών που υπηρετούν στην ΠΕ Καστοριάς, για τους/ις οποίους/ες, όπως προέκυψε από πρόσφατη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (συμπεριλαμβανομένου και εκπροσώπου των Ενόπλων Δυνάμεων), αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση και εκπομπή αμιγών περιπόλων δασοπροστασίας και μάλιστα σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από την επίσημη έναρξη της Αντιπυρικής Περιόδου (01 Μαΐου 2024).  

Δεν αποτελεί μυστικό ότι το στρατιωτικό προσωπικό δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί την εκτέλεση Διαταγής, εκτός από τις περιπτώσεις που αυτή είναι προδήλως παράνομη. Διαπιστώνουμε, όμως με αγανάκτηση ότι αυτή η δυνατότητα δείχνει να έχει παρερμηνευθεί, με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί να χρησιμοποιούνται, ως «υπηρετικό προσωπικό» (όπως χαρακτηριστικά μας μεταφέρουν) για κάθε πιθανό λόγο και αφορμή και μάλιστα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ενδεικτικά θα υπενθυμίσουμε την περσινή εκπομπή περιπόλων δασοπροστασίας στην περιοχή μας υπό καταρρακτώδη βροχή [σχετικά (α) έως (γ)].

Ακόμα σοβαρότερα, σε μια εποχή που το προσωπικό βρίσκεται ήδη στα όριά τους και σε κάκιστη ψυχολογική κατάσταση, βιώνοντας σχεδόν σε καθημερινή βάση την αναλγησία και την αδιαφορία της Διοίκησης, όχι μόνο για τους λόγους που έχουμε αναδείξει [ενδεικτικά, ως προς την υπέρβαση του μηνιαίου αριθμού εκτέλεσης υπηρεσιών ως σχετικά (δ) έως (ια)], διαπιστώνεται μια επίσημα τάση καθιέρωσης της επιβάρυνσης των στρατιωτικών, άνευ ωραρίου, άνευ όρων και προϋποθέσεων, άνευ οργάνωσης. Για την ακρίβεια, όπως ειπώθηκε προσφάτως από υψηλόβαθμο στέλεχος Διοικήσεως «μετράμε κεφάλια» για περιστατικό που θα αναδείξουμε προσεχώς, γεγονός που προφανώς υποδηλώνει ότι «όσο έχουμε, στέλνουμε όπου να’ναι».

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε να ληφθούν υπόψιν οι αυξανόμενες διαμαρτυρίες των στελεχών και να αναδείξετε το θέμα ως μείζονος προτεραιότητας μαζί με την τρέχουσα επικαιρότητα. Αν η Πολιτεία δεν έχει επαρκή στελέχωση, ας προβεί στις αναγκαίες προσλήψεις. Οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι διαρκώς «η λύση».