Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

29
Δευ, Απρ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Στρατιωτικά Νοσοκομεία (Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών)

ΣΧΕΤ. :   α.   Α.Ν. 1706/1939 (Α΄ 158 «Περί κυρώσεως συμβάσεως διά τον διακανονισμό της διαθέσεως των εν Αθήναις Στρατώνων Πεζικού»)

               β.   Ν.Δ. 416/1947 (Α΄ 223 «Περί συμπληρώσεως του άρθρου 3 της από 12.3.39 συμβάσεως Διακανονισμού της διαθέσεως των εν Αθήναις Στρατώνων Πεζικού κυρωθείσης διά του Αναγκ. Νόμου υπ’ αριθμ. 1706/ 1939»)

               γ.   Ν.5018/2023 (Α΄ 25, «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις»)

               δ.   Υπ’ αριθμ. πρωτ. 169/2024 έγγραφο ΠΟΕΣ

               ε.    Υπ’ αριθμ. πρωτ. 189/2024 έγγραφο ΠΟΕΣ

               στ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 17/2024 έγγραφό μας

 

   1.   Προσφάτως πληροφορηθήκαμε με αγανάκτηση από έγκριτο ιστότοπο του αμυντικού ρεπορτάζ, ότι την 27/3/24 έλαβε χώρα «μυστική σύσκεψη», όπως τη χαρακτηρίζει, το αντικείμενο της οποίας φέρεται να αποτελούσε η ενοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, από τη σύσκεψη απουσίαζε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΝ, ενέργεια που παρουσιάστηκε ως ένδειξη διαφωνίας προς τις κυοφορούμενες ενέργειες που έχει σχολιάσει με πλήθος στοιχείων η ΠΟΕΣ.

 

   2.   Κατ’ αρχάς, εφόσον η απουσία ήταν όντως συνειδητή για το λόγο που παρουσιάστηκε από το άρθρο, δηλώνουμε δημόσια ότι επικροτούμε αυτή την ενέργεια και συγχαίρουμε το Διευθυντή της ΓΕΝ/ΔΥΓ για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του, για την οποίαν θα τον στηρίξουμε εμπράκτως, όπως, εξυπακούεται ότι, θα στηρίξουμε συνολικά την Ηγεσία του ΠΝ στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του προσωπικού. Οι λόγοι για τη θέση μας αυτή, εκτιμούμε ότι θα τεκμηριωθούν ακολούθως.

 

   3.   Με το (στ) σχετικό έγγραφό μας υπενθυμίσαμε (και θα επαναλάβουμε, διότι επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως) ότι το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών χτίστηκε με δαπάνες:

               α.   Των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών του ΠΝ, τα οποία αποπλήρωναν επί δεκαετίες από το 1948 δάνειο που είχε συνάψει το ΜΤΝ, μέσω κράτησης στη μισθοδοσία τους (ΝΙΝ), η οποία καταβάλλεται ως πρόσθετη, πέραν των λοιπών κρατήσεων για υγειονομική περίθαλψη και η οποία νομοθετήθηκε οριστικά με το (γ) σχετικό.

               β.   Του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού.

               γ.   Του Ταμείου Εθνικού Στόλου.

 

   4.   Προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες, αλλά και για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι, μιας και τα στερνά τιμούν τα πρώτα όπως λέει ο θυμόσοφος ελληνικός λαός, σήμερα θα υπενθυμίσουμε ότι το οικόπεδο του ΝΝΑ εκχωρήθηκε με τον (α) σχετικό αναγκαστικό νόμο και συγκεκριμένα με τη (β) σχετική τροποποίηση του 1947 ως δωρεά (όπως ρητά αναφέρεται), κατόπιν προσωπικών ενεργειών του Ναυάρχου Ι. Τούμπα ΠΝ.

 

   5.   Προς επίρρωσιν τούτου, στο παρόν έγγραφο επισυνάπτουμε ομιλία του Ναυάρχου από το 1987, όπως αυτή αναδημοσιεύθηκε στο περιοδικό του ΠΝ, «ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ», και συγκεκριμένα στο τεύχος 468 (1991). Στην ομιλία αυτή αποκαλύπτεται το πλήρες σκεπτικό, οι ανάγκες, τα γεγονότα και οι ενέργειες που έγιναν μέχρι την ίδρυση του Νοσοκομείου, όπου η Πολιτεία ήταν κατά βάσιν απούσα. Επίσης, μνημονεύονται και οι προσπάθειες να ματαιωθεί η ίδρυση του ΝΝΑ, που ήδη από τότε είχαν εμφανιστεί. Όσον αφορά δε, τη δωρεά του οικοπέδου, είμαστε βέβαιοι ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η αξία του έχει επιστραφεί στο πολλαπλάσιο με το πέρασμα των δεκαετιών.

 

   6.   Η Ηγεσία του ΠΝ φέρει μια βαρύτατη, ιστορική κληρονομιά στις πλάτες της, ακολουθούμενη από κόπους στελεχών του και είμαστε ικανοποιημένοι που διαπιστώνουμε ότι δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει τη σπουδαιότητα των εξελίξεων. Προκειμένου, λοιπόν, να καταδειχθεί προς πάσα κατεύθυνση ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία, και όχι μόνο το ΝΝΑ βεβαίως, οφείλουν να παραμείνουν υπό την ανεξάρτητη Διοίκηση και την πλήρη ιδιοκτησία των ΕΔ, η Ένωσή μας θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια στο δρόμο που χάραξε η ΠΟΕΣ και σε κάθε περίπτωση δίπλα στην Ηγεσία. Εξυπακούεται ότι κάθε άλλο σενάριο οφείλει να εγκαταλειφθεί άμεσα, μαζί με οιοδήποτε τέχνασμα αλλαγής καθεστώτος (του τύπου ενιαίας Διοίκησης, ενοποίησης, δημιουργίας κοινού Σώματος, ενσωμάτωσης κλπ).

 

   7.   Θα επαναλάβουμε, ευελπιστώντας ότι θα είναι η τελευταία φορά, ότι το προσωπικό του ΠΝ έχει αποδείξει διά των παραιτήσεων ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία, κανενός είδους, περαιτέρω υποβάθμιση, αφαίρεση Δικαιωμάτων και προσβολή. Το ΝΝΑ είναι περιουσία του ΠΝ και κατ’ επέκταση των στελεχών του, τα οποία (μαζί με τα στελέχη του ΛΣ-Ελ.Ακτ. και τους αποστράτους) καταβάλουν επιπρόσθετη κράτηση για να διασφαλίζουν ειδική σχέση περίθαλψης. Η Υγεία είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο μείζον ανθρώπινο Δικαίωμα και οφείλει να παραμείνει δημόσια και σε αυτή την κατεύθυνση να στηριχθεί εμπράκτως. Ειδικώς τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αυτά αποτελούν περιουσία των ΕΔ και όχι "φιλέτο" προς εκμετάλλευση.

 

   8.   Αντί επιλόγου και για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, θα παραθέσουμε τα λόγια του Ναυάρχου Ι. Τούμπα ΠΝ: «Αυτοί οι οποίοι κατέβαλαν τας προσπάθείας που σας αφηγήθην προηγουμένως, όλοι των παραβλέπουν αυτούς τους κόπους, τα πικρίας, τας απογοητεύσεις και τα μικρότητας που αντιμετώπισαν, τα λησμονούν όλα αυτά καθώς και ότι επεκρίθησαν συχνά ως στείροι οραματισταί, ως ευφάνταστοι, ακόμη και ως υπερφίαροι, τα λησμονούν και τους αρκεί να βλέπουν σήμερον εις πόσον υψηλής στάθμης επιστημονικόν κέντρον έχουν εξυψώσει το Ναυτικόν Νοσοκομείον Αθηνών, οι ιατροί του Πολεμικού Ναυτικού».