Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

01
Τετ, Μάι

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Μετά το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1362/2020 έγγραφό μας, που προκλήθηκε από το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 039/2020 έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑ.), σχετικώς με τα κρούσματα που διαπιστώθηκαν στο ΚΥΤ Λέρου και τη διαφύλαξη του στρατιωτικού προσωπικού του νησιού, το θέμα έρχεται στη ΒτΕ, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από το ΚΚΕ, ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας 

Θέμα: Απεμπλοκή στρατιωτικού προσωπικού από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου. 

Σύμφωνα με έγγραφα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑ.) και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), στη Λέρο υπάρχουν τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέρου.

Στο Κέντρο αυτό απασχολείται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού. Χαρακτηριστική είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ιατρών Θεραπευτηρίου Λέρου (Ε.Ι.ΘΕ.Λ.), με την οποία αφενός καταγγέλλεται η υποστελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό στο νοσοκομείο Λέρου, το κρατικό θεραπευτήριο, αλλά και σε άλλες μονάδες υγείας της περιοχής, εξαιτίας της συνεχούς άρνησης της κυβέρνησης να προσλάβει προσωπικό, ιδίως δε από την έναρξη της πανδημίας και αφετέρου γνωρίζεται ότι το ΚΥΤ του νησιού με περίπου 1200 πρόσφυγες - μετανάστες διαθέτει ένα υποτυπώδες ιατρείο με ένα γιατρό ανειδίκευτο του πολεμικού ναυτικού, ενώ έληξε η σύμβαση του γενικού ιατρού.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 56870/15.9.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη – Υγείας – Μετανάστευσης και Ασύλου (ΦΕΚ Β΄ 3953), μετά την εκδήλωση κρουσμάτων στο ΚΥΤ Λέρου, αποφασίστηκε ότι εντός της περιμέτρου του ΚΥΤ θα αναπτυχθούν ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορονοϊού COVID-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους της εν λόγω δομής φιλοξενίας και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει υποχρέωση να συνεχιστεί η διάθεση του στρατιωτικού προσωπικού στο ΚΥΤ της Λέρου.

Μετά την εκδήλωση του περιστατικού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, για την προστασία όλου του προσωπικού της Μονάδας που συνυπηρετεί με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που διατέθηκε στο ΚΥΤ Λέρου, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία του και να παραμείνει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, οποτεδήποτε κληθεί να συνδράμει σχετικά, όπως άλλωστε επαγγέλλεται και διαφημίζει η κυβέρνηση.

Οι κρίσιμες στιγμές απαιτούν πράξεις και αποφάσεις και όχι λόγια, ελπίδα και υποσχέσεις από την κυβέρνηση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επανειλημμένως ζητά την άμεση απεμπλοκή του στρατιωτικού προσωπικού από οποιασδήποτε μορφής εργασία στα ΚΥΤ και στις δομές φιλοξενίας των μεταναστών – προσφύγων, καθότι η εργασία αυτή δε συνάδει με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας. Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν μπορούν να διατίθενται οπουδήποτε και οποτεδήποτε, λειτουργούντες ως μηχανισμός κάλυψης της αδυναμίας μιας κρατικής μηχανής και μιας κυβέρνησης που αντί να προσλαμβάνει  εργαζομένους, από τους χιλιάδες ανέργους συνανθρώπους μας, για να καλύψει τα χιλιάδες κενά σε δεκάδες κλάδους εργαζομένων, αρέσκεται στην εύκολη λύση, τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε μέσω αυτής να απαξιώνονται τα δημόσια συστήματα και εν προκειμένω το δημόσιο σύστημα υγείας, με σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Θα πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπορευματοποίηση της υγείας του λαού. Θα πρέπει εδώ και τώρα να γίνουν προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των υγειονομικών δομών όλης της Χώρας. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

  1. Για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έχει διατεθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου, αλλά και συνολικότερα του προσωπικού της παρακείμενης μονάδας;
  2. Για την απεμπλοκή των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών;
  3. Για την άμεση πρόσληψη εδώ και τώρα, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού; 

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης 

ΚΚΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟ ΚΥΤ ΛΕΡΟΥ by ΠΟ ΕΣ on Scribd