Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

04
Σαβ, Μάι

ΠΟΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Με αφορμή έγγραφα της Ομοσπονδίας μας και της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ι.), σχετικά με τις δυσχέρειες στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών, των στελεχών των ΕΔ , και τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν επί του θέματος στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Νέας Αριστεράς, ο ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης απάντησε ως εξής:

Σε απάντηση της σχετικής ερώτησης, σας γνωρίζω ότι τα ζητήματα υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους ρυθμίζονται αναλυτικά στο πρόσφατο π.δ. 62/2023 (Α΄114), στο οποίο ενδεικτικά ορίζεται ότι στις περιπτώσεις που σε κάποια περιοχή δεν υπηρετεί στρατιωτικός ιατρός ή δεν λειτουργεί στρατιωτικό νοσοκομείο με κατάλληλες δυνατότητες και υποδομές και η κατάσταση του ασθενούς δεν επιτρέπει τη μετακίνησή του, ή αν αυτή κρίνεται ασύμφορη για το Δημόσιο, οι στρατιωτικοί δικαιούνται περίθαλψη στα πλησιέστερα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.


Επισημαίνεται, επίσης, ότι από το 2020 έχει τεθεί σε εφαρμογή το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πλήρης εφαρμογή του και στις υπόλοιπες παροχές υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται ότι προωθείται σχέδιο νόμου για ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό την απλούστευση των διαδικασιών υγειονομικής φροντίδας των στρατιωτικών ώστε η περίθαλψη, η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων και η συνταγογράφηση φαρμάκων να πραγματοποιούνται α-κόμη πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά.


                                                                                       ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
                                                                                   ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ