Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

29
Τετ, Μάι

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (Συνθήκες Εργασίας)

ΣΧΕΤ.:   α.   Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ Α΄ 84, «Κύρωση του Κώδικα Νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων»)

              β.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 931/2022 έγγραφό μας

              γ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1094/2022 έγγραφό μας

              δ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 651/2023 έγγραφό μας

              ε.    Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1175/2023 έγγραφό μας

              στ.  Υπ’ αριθμ. πρωτ. 1257/2023 έγγραφό μας

              Κύριε Υπουργέ.

Μόλις πρόσφατα, στο πλαίσιο των προγραμματικών σας δηλώσεων, σας γνωστοποιήσαμε, μεταξύ άλλων τους προβληματισμούς μας ως προς την αναφορά σας για την «ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των ΕΔ» μέσα από την παροχή βοήθειας στη δράση της Πολιτικής Προστασίας. Εν λόγω τοποθέτησή σας, όπως είχαμε τονίσει, προκάλεσε γενικότερο μούδιασμα διότι η απασχόληση των στρατιωτικών σε αλλότριες απασχολήσεις έχει υπερβεί υπέρ το δέον τα όρια [ιδέτε (ε) σχετικό]. Εντούτοις, δεν είναι η πρώτη φορά που προειδοποιήσαμε για όσα έρχονται.

Με το (β) σχετικό έγγραφό μας απευθυνόμενοι προς τον κ. Πρωθυπουργό γράφαμε, ήδη από το Μάιο 2022, επί λέξει «Σας προειδοποιούμε κύριε πρωθυπουργέ και δεν αποτελεί απειλή, αλλά μεταφορά του κλίματος που επικρατεί στο στρατιωτικό προσωπικό, ότι αν συνεχιστεί η ίδια τακτική αντιμετώπισης, δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που η αγανάκτησή του θα ξεπεράσει τα όρια.»

Με το (δ) σχετικό αναδείξαμε τεκμηριωμένα το μείζον πρόβλημα των αυξανόμενων παραιτήσεων στις ΕΔ (με έμφαση το ΠΝ), δίνοντας έμφαση στις συνθήκες εργασίας. Η θεσμοθέτηση διαφόρων οικονομικών τεχνασμάτων (του τύπου «προσαύξηση στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας») δεν είχε απολύτως κανένα αποτέλεσμα, ακριβώς όπως είχαμε διαβλέψει. Η Πολιτεία επέλεξε το προηγούμενο διάστημα να απαντήσει με δήθεν οικονομικές ενισχύσεις, οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα, εξέλιξη απολύτως φυσιολογική διότι η στόχευση ήταν εσφαλμένη.

Κατ’ όλο το τελευταίο διάστημα, έχουν αυξηθεί κατά πολύ και τα περιστατικά και οι διαμαρτυρίες των στρατιωτικών που καταφθάνουν στην Ομοσπονδία μας. Ιδιαίτερα συμβολικό θεωρούμε ένα πρόσφατο και, ομολογουμένως, πρωτόγνωρο για τις ΕΔ περιστατικό, που έλαβε χώρα σε Μονάδα Αλεξιπτωτιστών. Αν και για τις συνθήκες δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η έκρηξη του συναδέλφου σχετίζεται άμεσα με την εκδοχή υπερβολικής άσκησης πίεσης στο στρατιωτικό προσωπικό, στο πλαίσιο περιπόλων πυρασφάλειας. Εν ολίγοις, σε συνθήκες εργασίας και πιθανή διοικητική αυθαιρεσία.

Τυχαία ή μη, αργότερα την ίδια ημέρα δόθηκε εντολή από το ΓΕΕΘΑ για εκπομπή περιπόλων κυριολεκτικά «άνευ όρων και προϋποθέσεων», γεγονός που προκάλεσε την αιτιολογημένη αγανάκτηση στρατιωτικών σε πολλές περιοχές [ενδεικτικά, ως σχετικό (στ)] όπου διατασσόταν εκπομπή δασοπεριπόλων ακόμα και υπό συνθήκες έντονων βροχοπτώσεων με το 112 να έχει προειδοποιήσει για έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Το προσωρινό αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η ακύρωση των εκπομπών, όχι όμως και της απασχόλησης του προσωπικού, το οποίο παρέμενε ένδον στις Μονάδες του και τελικά επέστρεψε στα «καθήκοντα» των δασοπεριπόλων μεταμεσονύκτιες ώρες, μόλις σταμάτησαν οι βροχές, διότι αν μη τι άλλο αν υπάρχει κάτι γνωστό, αυτό είναι δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο για πρόκληση φωτιάς από το εντελώς βρεγμένο έδαφος και τη βλάστηση με κατάσταση επικινδυνότητας «1».

              Κύριε Υπουργέ.

 Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Πατρίδας μας οι στρατιωτικοί κάνουν ανοικτά λόγο για καψώνι της Ηγεσίας με αφορμή το περιστατικό με τον καταδρομέα, ώστε να τολμάει κανείς να αμφισβητήσει τη γραμμή ότι οι στρατιωτικοί τα κάνουν όλα επειδή έτσι διατάσσονται. Το προσωπικό βρίσκεται ήδη στα «κόκκινα» και το επισημαίνουμε επί μήνες, με την όλη κατάσταση να ακροβατεί ανάμεσα στην απόλυτη τοξικότητα και την απόλυτη αυθαιρεσία και μάλλον έχει διαφύγει της προσοχής ότι οι στρατιωτικοί είναι επίσης εργαζόμενοι με θεσμοθετημένα και συνταγματικών κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα.

Παρά ταύτα, με το πρόσχημα της δήθεν γενικότερης ενεργοποίησης των κρατικών μηχανισμών, οι στρατιωτικοί βλέπουν διαρκώς ακόμα και τα πλέον θεμελιώδη δικαιώματά τους να καταπατούνται συστηματικά:

  • Για ποια τήρηση του θεσμοθετημένου ωραρίου μπορούμε να μιλάμε;
  • Για ποια χορήγηση απαλλαγών να συζητήσουμε, όταν αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης στο πλαίσιο της ξεκούρασης του προσωπικού αλλά τεχνηέντως παρουσιάζεται ως ωραρίου;
  • Ποια τήρηση του ανώτατου αριθμού υπηρεσιών ανά βαθμό και έτη υπηρεσίας να σχολιάσουμε όταν παντού υπάρχει υποστελέχωση;
  • Για ποια ορθολογική αποζημίωση μπορεί να γίνει λόγος, όταν αποδεδειγμένα η Υπηρεσία βάζει το χέρι στην τσέπη των στρατιωτικών;
  • Είναι δυνατόν η χορήγηση προγραμματισμένων αδειών που αφορά και τις οικογένειες των στρατιωτικών να μπορεί να τεθεί στο «τραπέζι»;
  • Ποια θεσμοθετημένα δικαιώματα να σχολιάσουμε όταν διαρκώς γίνεται λόγος για υπηρεσιακές ανάγκες με αποτέλεσμα αυτά να καταστρατηγούνται με κάθε επισημότητα;

Κάθε χρόνο γινόμαστε μάρτυρες «κενών που θα καλυφθούν με προσλήψεις». Περιέργως, κάθε επόμενο χρόνο υπάρχουν πάλι κενά που καλύπτονται από τους στρατιωτικούς. Και όπως χαρακτηριστικά λένε όλα τα στελέχη, κάθε πέρσι και καλύτερα. Ως πότε θα επιτρέπετε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση;

Κατόπιν των ανωτέρω σας παρακαλούμε:

              α.   Να ζητήσετε την επανεξέταση του εύρους της συμμετοχής του προσωπικού των ΕΔ στα Σχέδια Έκτακτης Ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας με σκοπό τη συνολική απεμπλοκή των στρατιωτικών, σε πρώτη φάση δε, την άμεση επαναφορά των εκπομπών δασοπεριπόλων στο προηγούμενο καθεστώς.

              β.   Να απαιτήσετε από όλα τα επίπεδα της Ιεραρχίας την αυστηρή υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των στρατιωτικών, στο πλαίσιο της μέριμνας για το προσωπικό.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.