Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

26
Παρ, Απρ

ΠΟΕΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΘΕΜΑ:   Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (Φαινόμενα Βίας και Εκφοβισμού σε ΑΣΣΥ)

ΣΧΕΤ. :   Ν. 3850/2010 (ΦΕΚ Α΄ 84, «Κύρωση του Κώδικα Νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων»)

              Κύριε Υπουργέ.

Προσφάτως η Ομοσπονδία μας έλαβε γνώση ενός περιστατικού, το οποίο εφόσον ισχύει στην πλήρη έκταση με την οποίαν δημοσιεύθηκε, κρίνουμε ότι είναι ιδιαίτερα σοβαρό, μιας και αφορά καψόνι σε πρωτοετή σπουδαστή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, ο οποίος, τελικώς, εξωθήθηκε σε παραίτηση.

Σύμφωνα με την καταγγελία, το καψόνι φέρεται να συμπεριελάμβανε ενέργειες που κυμαίνονται από την άσκηση βίας και εκφοβισμού (bullying) με σεξιστικές προεκτάσεις έως την αμιγή σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και ξυλοδαρμό μέσω «αγώνα», στοχοποίηση και ηθική παρενόχληση.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

              α.   Τα έτη φοίτησης στις ΑΣΣΥ συνυπολογίζονται στη σταδιοδρομία των στελεχών, ως εκ τούτου οι σπουδαστές πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι από πλευράς Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία. Υπό αυτή την έννοια υπάγονται στις προβλέψεις του σχετικού Κώδικα (ΚΝΥΑΕ). Επικουρικά αναφέρουμε ότι οι ΑΣΣΥ είναι Σχολές της Ανωτέρας Βαθμίδας Εκπαίδευσης.

              β.   Με το ν. 4808/2021 (Α΄ 101) ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο ευρωπαϊκή οδηγία που, μεταξύ άλλων, θεσπίζει μέτρα κατά της βίας και του εκφοβισμού (άρα συνακόλουθα και του bullying).

              γ.   Ακόμα κι εκφραστούν «επιφυλάξεις» για την υπαγωγή των ΑΣΣΥ στις προαναφερθείσες προβλέψεις του ΚΝΥΑΕ, υφίσταται το άρθρο 312 του ΠΚ καθώς και ο πρόσφατος ν. 5029/2023 (Α΄ 55) περί τη σχολική βία.

Εν ολίγοις, από τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα ότι, από οποιαδήποτε πλευρά κι αν προσεγγιστεί το «καθεστώς» που διέπει τους σπουδαστές των ΑΣΣΥ ως προς την Υγεία και Ασφάλεια, δεν δικαιολογείται ούτε ο εκφοβισμός (bullying), ούτε το καψόνι γενικότερα, πόσο μάλλον όταν ξεφεύγει ακόμα και από τα όρια του εξευτελισμού.

Δυστυχώς, η καταγγελία εμπεριέχει μια ακόμα σοβαρή προέκταση, αφού γίνεται λόγος για πλήρη απαξία της από τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Προφανώς γι’αυτό το λόγο διαβάσαμε για το γεγονός μόνο σε ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα των ΕΔ και που, παραδοσιακά, δείχνει να «χρησιμοποιεί» τις καταγγελίες με έναν αρκετά εξεζητημένο τρόπο, ο οποίος όμως, δυστυχώς, έρχεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα γεγονότα που οδήγησαν ένα νέο παιδί με υψηλές βαθμολογίες να επιλέξει την παραίτηση και ως εκ τούτου να χάσει (ακαδημαϊκά) μία χρονιά που είδε να επιβραβεύονται οι κόποι του.

              Κύριε Υπουργέ.

Για έναν σπουδαστή που πλέον έχει παραιτηθεί και για τον οποίον ως παραιτηθέντα δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο επιστροφής του στη Σχολή, κατ’ αρχάς πρέπει να γίνει παραδεκτό το γεγονός ότι θεωρείται δύσκολο η καταγγελία να έχει γίνει για λόγους διαπραγματευτικούς. Επιπλέον τούτου, για να έχει υπάρξει παραίτηση (ήτοι αδιαμφισβήτητο γεγονός) κάτι πολύ σοβαρό πρέπει να έχει μεσολαβήσει. Αν ο σπουδαστής απλώς «δεν έκανε» για το Ναυτικό, θεωρούμε δύσκολο να υπήρχε τέτοια κινητοποίηση από την οικογένειά του, μιας και είναι ξεκάθαρο ότι η επιστολή εμπεριέχει πικρία και αγανάκτηση. Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει καπνός και μετά βεβαιότητος υπάρχει και φωτιά. Αυτό που πρέπει να βρεθεί είναι τι είδους φωτιά είναι αυτή και πόσο επικίνδυνη.

Υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούσαμε αρκετό το σχόλιο ότι στις ΕΔ του 2023, με το πρόβλημα της υποστελέχωσης να μαστίζει κάθε Μονάδα, δεν υφίσταται η πολυτέλεια των παραιτήσεων σε οποιοδήποτε επίπεδο και οπωσδήποτε στις παραγωγικές Σχολές. Υπό το φως των καταγγελλομένων όμως, δυστυχώς η παραίτηση μπορεί να αιτιολογηθεί και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό. Τέτοια περιστατικά είναι αδιανόητο να συμβαίνουν. Ως εκ τούτου σας παρακαλούμε να διατάξετε την άμεση διερεύνηση των καταγγελλομένων με τρόπο που να διασφαλίζει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Οι κ.κ. βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων, προς τις/τους οποίες/ους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούνται για την ανάδειξη του θέματος, δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.