Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

29
Δευ, Απρ

Ε.Σ.ΠΕ.Ε ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

                                                                               

ΘΕΜΑ:        Μέριμνα Προσωπικού (Μοριοδότηση Παραμεθορίων Περιοχών-Επίδομα Παραμεθορίου)

ΣΧΕΤ .:       ΦΕΚ 667/Β/11-11-1992

                 Σας γνωρίζουμε οτι σύμφωνα με το σχετικό, οι Επαρχίες Κονίτσης, Μετσόβου και Πωγωνίου οι οποίες ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, έχουν χαρακτηριστεί ως απομακρυσμένες-παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α.

               Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, οι υπάλληλοι του δημοσίου οι οποίοι υπηρετούν στις παραπάνω περιοχές δικαιούνται τη χορήγηση επιδόματος παραμεθόριων περιοχών, όπως αυτό ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 19 του ν.4354/2015.

              Η Ένωσή μας , μεταφέρει την  μεγάλη απογοήτευση αλλά και την αγανάκτηση   συναδέλφων μας που υπηρετούν στις παραπάνω παραμεθόριες περιοχές, καθόσον το υπόψη επίδομα λαμβάνουν μόνο όσοι υπηρετούν στη Μονάδα προκάλυψης της Κόνιτσας, σε αντίθεση με τους λοιπούς συναδέλφους που υπηρετούν στη Μονάδα Εθνοφυλακής της Κόνιτσας και τις Μονάδες της παραμεθορίου περιοχής του Δήμου Πωγωνίου, οι οποίοι δεν δικαιούνται τη χορήγησή του.

                 Συναφώς   γνωρίζεται   οτι   το   σύνολο   των   υπηρετούντων   υπαλλήλων   του   δημοσίου  (δάσκαλοι, καθηγητές, υπάλληλοι δήμων κλπ) στις παραπάνω περιοχές λαμβάνει το εν λόγω επίδομα. Εκτιμούμε, χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε το έργο των υπολοίπων δημοσίων λειτουργών, οτι η προσφορά των συναδέλφων στρατιωτικών στις παραπάνω περιοχές είναι εξαιρετικά σημαντική και το έργο μακράν δυσκολότερο αν συνυπολογίσουμε οτι υπάρχει συνεχής παρουσία στα σύνορα με σκοπό τη δημιουργία της αίσθησης αποτροπής και αύξηση του αισθήματος ασφαλείας.

               Επιπλέον  των  παραπάνω, η αγανάκτηση  των συναδέλφων μας οι οποίοι υπηρετούν στο Δήμο Πωγωνίου δικαιωματικά γιγαντώνεται, αν στην  προαναφερθείσα άνιση αντιμετώπιση προστεθεί η κατάφωρη αδικία που υφίστανται στη διαδικασία μοριοδότησής τους. Οι παραπάνω συνάδελφοι υπηρετούν ελάχιστα χλμ  από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα σε ένα Δήμο ο  οποίος πολυεπίπεδα (κλιματολογικά ,απόσταση από μεθόριο, υποδομές, μέσα μεταφοράς, πληθυσμός, τουρισμός) μειονεκτεί σημαντικά απέναντι στους Δήμους  Φλώρινας και Καστοριάς όπου  οι συνάδελφοι Στρατιωτικοί που υπηρετούν εκεί , λαμβάνουν τα εξαπλάσια μόρια.

                  Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, διαπιστώνουμε οτι οι περιοχές Κονίτσης  και Πωγωνίου οι οποίες ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων δεν αντιμετωπίζονται ως απομακρυσμένες-παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α για τους υπηρετούντες συναδέλφους σε αυτές και συμπερασματικά είναι οφθαλμοφανές οτι το έργο και η αφοσίωσή τους στην Πατρίδα και την Υπηρεσία δεν εκτιμάται δεδομένου οτι:

                    -Οι λοιπές κατηγορίες υπηρετούντων πολιτών στις περιοχές αυτές λαμβάνουν επίδομα παραμεθορίου για τις υπηρεσίες τους.

                  -Μοριοδοτούνται σαν να υπηρετούν σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο και όχι σε παραμεθόριο, όπως ισχύει για τους υπηρετούντες συναδέλφους στις Περιφερειακές Ενότητες  Καστοριάς και Φλώρινας

                Ελπίζουμε το παρόν έγγραφο να  αποτελέσει το έναυσμα για την αποκατάσταση των παραπάνω αδικιών.

                    Η ΠΟΕΣ στην οποία αποστέλλεται το παρόν παρακαλείται για τις κατά την κρίση της ενέργειές.