Sidebar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

27
Σαβ, Απρ

Ε.Σ.ΠΕ.Ε ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ερώτηση

- προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας

Θέμα: «Άμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών»

 

Η υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, που ταλανίζει τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Πλέον έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις για τους στρατιωτικούς που διαμένουν στην επαρχία. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι ιδιαιτερότητες της περιφέρειας καθιστούν την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών ακόμη πιο δυσχερή, ιδίως σε σχέση με τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπου εδρεύουν Στρατιωτικά Νοσοκομεία.Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, οι οποίοι αναγκάζονται να καλύψουν υπέρογκα κόστη για τη μετακίνηση ή/και τη διαμονή τους στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να επισκεφτούν το 424 ΓΣΝΕ. Η μετακίνηση και/ή διαμονή γίνεται όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας που απαιτούν προγραμματισμένες επεμβάσεις και που δεν καλύπτονται από τα δημόσια νοσοκομεία της πόλης, καθώς σε αυτά δικαιολογούνται για τους στρατιωτικούς μόνο νοσηλείες με τη διαδικασία του επείγοντος.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, δεδομένου ότι εκτός του υψηλού κόστους που πρέπει να καλύψουν οι στρατιωτικοί, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις. Το 424 ΓΣΝΕ, λόγω του εξαιρετικά διευρυμένου γεωγραφικού τομέα ευθύνης, σε συνδυασμό με το «άνοιγμα» των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στην εξυπηρέτηση και περίθαλψη μη ένστολων πολιτών, το καθιστά ουσιαστικά μη προσβάσιμο. Ο χρόνος αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις «ρουτίνας», όπως διόρθωση σκολίωσης ρινικού διαφράγματος, μπορεί να φτάσει μέχρι τα δύο (2) έτη. Αντίστοιχα, χρονοβόρες στον προγραμματισμό είναι  οι εξειδικευμένες εξετάσεις που απαιτούν τη χρήση ιατρικών οργάνων όπως αξονικός ή μαγνητικός τομογράφος.

Την ίδια στιγμή, τα βιβλιάρια νοσηλείας των στρατιωτικών δεν έχουν καμία ισχύ σε εξωνοσοκομειακούς ιατρούς και ιδιωτικές μονάδες υγείας, αφού τα ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα δεν τα δέχονται. Ως αποτέλεσμα, η νοσηλεία και η διενέργεια κοστοβόρων εξετάσεων (πχ: μαγνητική και αξονική τομογραφία, υπέρηχοι) επιβαρύνουν αποκλειστικά τους ασθενείς, κάτι που ισχύει και για πιο απλές εξετάσεις, όπως αιματολογικές, ούρων.

Το θέμα έχει ήδη θίξει η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, η οποία με επιστολή της, προτείνει μια σειρά από μέτρα για την επίλυση του ζητήματος. Μεταξύ αυτών, η δυνατότητα επιλογής προσωπικού και θεράποντος ιατρού σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα (ειδικά για ασθενείς με χρόνια νοσήματα, δυσίατα και ανίατα). Επίσης, η δυνατότητα επιλογής χειρουργού (δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος) με την ανάλογη συμμετοχή από το ταμείο υγειονομικής περίθαλψης.

Επιπλέον, η πλήρης κατάργηση των Βιβλιαρίων Νοσηλείας Στρατιωτικών και μελών οικογενειών, η οποία θα συνδυαστεί με πλήρη ένταξη του εν ενεργεία προσωπικού στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, χωρίς τους επί μέρους περιορισμούς λόγω της ιδιότητας τους.

Δεδομένου ότι:

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των στρατιωτικών και των οικογενειών τους και ιδιαίτερα εκείνων που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς και η εξασφάλιση της υγείας τους θα επιτρέψει στους στρατιωτικούς να αφοσιωθούν απερίσπαστα στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Από την πρώτη στιγμή της εισόδου τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι στρατιωτικοί καταβάλλουν με συνέπεια τις αντίστοιχες εισφορές τους, ενώ ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους, έχουν δικαίωμα σε ίση μεταχείριση από το κράτος, ειδικά σε ζητήματα υγείας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-  Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα στην υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών, ιδιαίτερα εκείνων που διαμένουν σε περιοχές χωρίς Στρατιωτικά Νοσοκομεία;

- Προτίθεται να υιοθετήσει τις προτάσεις της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών και να μειωθεί το κόστος και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για προγραμματισμένες επεμβάσεις που σχετίζονται με σοβαρά θέματα υγείας των στρατιωτικών;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Τζούφη Μερόπη

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Οζγκιούρ Φερχάτ

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)